- Vad menas egentligen när forskare och journalister hävdar att resultatet av en forskningsstudie eller annan undersökning är statistiskt säkerställt eller statistiskt signifikant?
- Hur lyder egentligen det så kallade domedagsargument, som ibland påstås förutsäga mänsklighetens snara undergång, och förtjänar detta argument att tas på allvar?
En medborgare och matematiker ger synpunkter på samhällsfrågor, litteratur och vetenskap.
onsdag 28 november 2012
Om statistiska slutledningar och mänsklighetens eventuella undergång
lördag 24 november 2012
Reklampaus: OKQ8 och hållbar bilism
torsdag 22 november 2012
Två norrlänningar med klass
- Det finns en stad i Norden
Där solen aldrig ler
Den staden heter Boden
Dit vill jag aldrig mer
- I maj 1959, några månader efter hemkomsten från USA, föddes vår son Dan. Tre år senare, i september 1962, blev vi föräldrar också till en flicka som fick namnet Maria. Genom utökningen av familjen upplevde vi samma kombination av glädje och tidsbrist som alla andra i samma situation. Men för min egen del begränsades tidspressen radikalt av att Dorothy, som så många andra kvinnor på den tiden, ville stanna hemma medan barnen var små. Tack vare den höga, och för svenska gästforskare skattefria, lönen i USA hade jag lyckats spara ihop 7000 kroner till en ny Volkswagen. Den underlättade livet för vår småbarnsfamilj. Dan blev så småningom analytiker vid Riksdagens utredningstjänst (RUT) och Maria utbildade sig till journalist. Våra intensiva diskussioner vid köksbordet under den tid då Dan och Maria växte upp har fortsatt sedan de flyttat hemifrån.
måndag 19 november 2012
Mer om Jan Björklunds forskningspolitiska feltänk
- Som bot mot det problem med alltför lite risktagande i forskningen som Björklund tar upp är hans recept fullkomligt bakvänt. Vi är inte emot att våra prestationer granskas, vilket ju sker redan idag, men ännu fler utvärderingar än idag torde leda till forskning präglad av minskat risktagande och färre verkliga genombrott. [...]
Förutom att ha motsatt verkan på forskningen jämfört med den som Björklund i sin retorik säger sig eftersträva, så kommer hans reform att resultera i byråkratisering och resursslöseri. Det är bara att kika på hur det har gått i Storbritannien, där det system han föreslår redan är genomfört. Det har resulterat i en jättelik byråkratisk apparat, inte bara på central nivå, utan även på de enskilda universiteten, som startat hela avdelningar av administratörer avsatta att förse centralmakten med de uppgifter som begärts in, så rosaskimrande framställda som möjligt. Vi har kollegor i Storbritannien som klagar över den tid som de tvingas ta från forskningen för att istället lägga på – inte utvärderingar i sig, utan låtsasutvärderingar som deras universitetsadministratörer tvingar på dem som övning inför de verkliga utvärderingarna.
onsdag 14 november 2012
Att förstå storleksordningar: några enkla knep
söndag 11 november 2012
Om frekventistisk kontra bayesiansk statistik
torsdag 8 november 2012
Gästinlägg av Björn Bengtsson: Tänkandets hantverk
- Några franska storföretag har tagit för vana att utkämpa en roddtävling (fyra man plus rorsman) företagen emellan, och lagen består av de anställda. Men så upptäcker en dag ledningen i ett av företagen att deras lag under några år alltid har kommit sist. Upprördhet och frågor; man betalar en expert, en sportkonsult, för att försöka förstå vad det är som händer. Experten drar igång en undersökning som varar flera veckor innan han når en slutsats: i båten finns fyra rorsmän och en enda roddare. Förvirring hos ledningen som ber konsulten om råd. Kärnan i expertbedömningen sammanfattas sålunda: roddaren måste motiveras!
- Lite mer om skolan 11/6 -09
- Kommunala skolor 19/3 -10
- Frihet och ansvar: Ond tro 1/1 -11 (ersätts ev. med längre version)
- Morgondagen är här – igen 2/11 -11
- Inspirationsdag - igen! (eller: Are You Not Entertained?) 26/11 -11
- Hur jag instrueras i att begagna mig av Puenteduras taxonomi 2/2 -12
- Kvantifiering in absurdum 7/3 -12
- Say no more: Skolan och samtiden 6/5 -12
- Att börja i rätt ända 18/10 -12
- Framtidsdagen – lätt censurerad 7/11 -12
tisdag 6 november 2012
Turning America into Sweden
fredag 2 november 2012
Om presidentval och förutsägelser