torsdag 21 december 2023

Om öppen källkod i Ny Teknik

Öppen källkod är bra! Det tycker i alla fall informatikforskarna Johan Magnusson och Claire Ingram Bogusz, at döma av deras debattartikel i Ny Teknik i förrgår. I många fall - rentav de flesta - håller jag med dem om den öppna källkodens förfräfflighet, men i vissa AI-sammanhang är öppen källkod tvärtom riktigt riktigt illa. Detta fick mig att ta till pennan och författa en replik, vilken igår publicerades i samma tidning under rubriken Öppen källkod för AI-modeller är en samhällsrisk, och inleds på följande vis:
    I Ny Teknik den 19 december skriver Johan Magnusson och Claire Ingram Bogusz om de stora fördelarna med öppen källkod på ai-området. Öppen källkod driver utvecklingen framåt, och när det gäller små och specialiserade ai-modeller för exempelvis medicinsk diagnosticering är konceptet enligt min mening till stor nytta.

    Ändå är det fel, menar jag, att på Magnussons och Ingram Bogusz vis ensidigt och onyanserat hylla den öppna källkodens tillämpning på AI-området. Om öppen källkod tillämpades på de största och mest kraftfulla AI-modellerna – som exempelvis Open AI:s GPT-4, Anthropics Claude 2, och Google Deepminds Gemini – och på de ännu starkare AI som kan väntas släppas under 2024, skulle det innebära allvarliga och enligt min mening oacceptabla samhällsrisker.

    AI är nämligen inte som andra tekniker.

Läs den spännande fortsättningen på min replik i Ny Teknik!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar