fredag 12 juli 2024

Om opinionsläget rörande AI-utvecklingen

För oss som arbetar med AI-riskfrågor, och som gärna vill väcka opinion för att hejda den pågående vansinneskapplöpning mot AI-avgrunden, kan det kännas uppmuntrande att se resultaten av opinionsundersökningar vilkas resultat tyder på att vi redan har folket med oss. Så till exempel redovisade Time Magazine i veckan en amerikansk sådan undersökning och meddelade följande:
    According to the poll, 75% of Democrats and 75% of Republicans believe that “taking a careful controlled approach” to AI—by preventing the release of tools that terrorists and foreign adversaries could use against the U.S.—is preferable to “moving forward on AI as fast as possible to be the first country to get extremely powerful AI.”
Och här hemma i Sverige kunde vi nyligen ta del av den senaste SOM-undersökningen, vars AI-avsnitt bland annat meddelar att endast 12% av de svarande ger svaret "mycket stort" eller "ganska stort" på frågan "Hur stort förtroende har du för att teknikföretagen som utvecklar AI gör det ansvarsfullt?", och att 56% ställer sig positiva till ökad reglering av AI. Ytterst glädjande!

Eller? Jag är i själva verket ganska skeptisk till vilka slutsatser om allmänhetens syn på AI som kan dras av detta slags undersökningar. Det stora flertalet har tänkt mycket lite eller inget alls på AI-utvecklingen och dess samhällskonsekvenser, och har därför inga särskilda uppfattningar om saken, så att svaren när de plötsligt avkrävs sådana blir lite vad som helst. Kanske allra tydligast syns detta fenomen i den stora undersökning av AI-forskares uppfattningar om AI-futorologiska spörsmål som utförts av en grupp med Katja Grace i spetsen. Som jag diskuterat utförligt i ett videoföredrag postat tidigare i år här på bloggen så är ett av de tydligaste resultaten av denna undersökning hur internt inkonsistenta och känsliga för framing-effekter AI-forskarnas svar är. Och om inte ens AI-forskarna själva har tänkt igenom AI-teknikens framtid tillräckligt för att ge koherenta svar, vad skall man då tro om allmänheten?

Nämnda SOM-studie är inte utformad för att medge avläsning av framing-effekter på samma direkta vis som den av Grace et al, men jag skall ändå tillåta mig en försiktig spekulation om en specifik siffra i resultaten som kan ha påverkats av framing. Av SOM-studien framgår nämligen att endast 9% av de tillfrågande betecknar påståendet "AI är ett hot mot mänskligheten" som "helt riktigt", en siffra som är uppseendeväckande låg med tanke på att påståendet (enligt både min och många ledande AI-forskares uppfattning) är helt riktigt. Men tidigare i undersökningen förekommer frågan "Om du tänker på de kommande 30 åren, tror du att jobb likt ditt främst kommer att utföras av människor eller robotar/AI?", på vilken de enda svarsalternativen (utöver "vet ej") är "människor" och "robotar/AI". Detta binära val verkar förutsätta att mänskligheten inte utplånas av AI de närmaste 30 åren, ty utan existensen av människor blir ju jobb som exempelvis socialsekreterare, gymnasielärare, narkossköterska eller telefonförsäljare tämligen meningslösa och kommer knappast att utföras vare sig av människor eller av robotar/AI. Genom denna begränsning har de svarande därmed fått en indirekt signal om att AI-genererad utplåning av mänskligheten nog inte är att räkna med, åtminstone inte de närmaste 30 åren, något som (om de inte har en sedan tidigare genomtänkt position i AI-frågor) nog kan tänkas göra dem mer benägna att reagera skeptiskt när de senare i undersökningen ombeds ta ställning till påståendet "AI är ett hot mot mänskligheten". (Jag tror inte för ett ögonblick att SOM-undersökarna gjort detta med avsikt att manipulera utfallet. Troligare är väl att de själva är så obekanta med den hotbild som faktiskt verkar föreligga att det helt enkelt inte föresvävade dem att ett tredje svarsalternativ på frågan om arbetsmarknaden på 30 års sikt kunde behövas.)

Oavsett hur det står till med just denna siffra menar jag dock att undersökningar om folks uppfattningar om framtida samhällskonsekvenser av AI behöver tas med en mycket stor nypa salt. Inte minst gäller detta de siffror som tyder på att vi som vill tygla AI-utvecklingen har folkets stöd. Ett mycket stort opinionsarbete återstår innan vi har något betydande folkligt politiskt momentum för åtgärder i den riktningen.

1 kommentar:

  1. Om AI utvecklas ansvarsfullt eller inte är svårt att säga. Har för mig jag hörde Stuart Russel ( erkänd AI forskare) säga att regeringar måste sätt upp tydliga " röda linjer" för företag som utvecklar AI, men också absolut förbjuda kopiering av AI från en dator till en annan. Detta låter intuitivt bra, men jag ställer mig ändå frågan, hur skall man långsiktigt lyckas upprätthålla sådana regler...Ungefär som med GDPR tänker jag mig. Har man en gång lämnat ett digitalt spår..., så finns det där någonstans oavsett vad lagen säger. Jag tror mao att hantera AI kommer kräva stora utmaningar. Tänk bara på de enorma summor som "investeras" globalt på AI.

    Kjell Eriksson

    SvaraRadera