fredag 20 september 2024

Aschenbrenner, Bostrom, Carlsmith

För första gången sedan hösten 2018 innehåller det nya numret av Förbundet Humanisternas medlemstidning Humanisten en artikel jag författat.1 Denna gång bär min artikel rubriken AI-debattens ABC, där ABC står för de tre ledande AI-tänkarna Leopold Aschenbrenner, Nick Bostrom och Joe Carlsmith, vilka alla under 2024 utkommit med viktiga böcker eller boklånga essäer. Så här inleds min text:
    När detta skrivs i augusti 2024 är en av de stora snackisarna inom AI – artificiell intelligens – den pinfärska forskningsrapporten The AI Scientist: Towards Fully Automated Open-Ended Scientific Discovery, vars författarkollektiv kommer från företaget Sanaka AI och ett par olika universitet. De har kommit långt i att automatisera vetenskaplig forskning, inklusive avgörande steg som brainstorming, hypotesgenerering, försöksplanering, datavisualisering och rapportförfattande. Lite i förbigående nämner de hur deras AI i en viss tillämpning hindrades av en restriktion i hur länge dess beräkningar kunde exekveras, och hur AI:n då gick in och försökte redigera sin egen programkod i syfte att eliminera denna restriktion. För oss som kan vår AI-historik är det omöjligt att inte associera till Alan Turings spekulationer i en berömd föreläsning 1951, om hur tillräckligt intelligenta maskiner skulle kunna nå en tröskel där de kan börja förbättra sig själva utan vidare mänsklig inblandning, och hur en sådan utveckling kan väntas leda till att vi till slut förlorar kontrollen över maskinerna.

    Turing brukar med rätta framhållas som en av 1900-talets mest banbrytande tänkare och som den största AI-pionjären av alla. Det sistnämnda alltså trots att han dog redan 1954 (för egen hand, till följd av det brittiska rättssystemets på den tiden barbariska syn på homosexualitet), ännu inte 42 år fyllda, och därmed inte fick uppleva det som numera räknas som AI-forskningens egentliga startskott två år senare, sommaren 1956. Då samlades ett antal av USA:s ledande matematiker för en sommarkonferens vid Dartmouth College i New Hampshire kring den ambitiösa idén att skapa datorprogram med förmågor som vi dittills hade sett som unikt mänskliga: språkanvändning, skapande av abstraktioner, lärande och självförbättring. Mötet kom att sätta stark prägel på decennier av fortsatt arbete, och de utmaningar som då formulerades står än idag i centrum för AI-forskningen. De höga förväntningarna var tidvis svåra att leva upp till, så till den grad att området kom att genomgå ett par perioder av så kallad AI-vinter, och det var först på 2010-talet som den exponentiellt ökande tillgången till datorkraft och datamängder gjorde att gamla neurala nätverksidéer började bära frukt på allvar och ge stora framgångar inom så olika tillämpningar som bildigenkänning, brädspel och autonoma fordon.

    För den breda allmänheten är det de senaste årens utvecklingen av så kallade språkmodeller som blivit mest synlig: marknadsledande här är OpenAI, vars lansering av ChatGPT i november 2022 för första gången gjorde det möjligt för gemene man att föra samtal med en till synes intelligent AI. Under de knappa två år som sedan förflutit har utvecklingen fortsatt i rasande takt, och ovan nämnda produkt från Sanaka är bara ett av många dramatiska framsteg som alltmer pekar mot att vi närmar oss det som kallas AGI – artificiell generell intelligens – och den kritiska punkt som Turing talade om i sina varningsord från 1951. Att AI-utvecklingen radikalt kommer att transformera många samhällssektorer och även samhället som helhet blir alltmer uppenbart, och även om teknikens potential att skapa ekonomiskt välstånd är i det närmaste obegränsad finns också risken att ett slarvigt genomfört AI-genombrott leder till vår undergång.

    Detta slags farhågor har det senaste decenniet lett till ökade satsningar på det som kommit att kallas AI Alignment – AI-forskning specifikt inriktad på att se till att de första i fråga om allmänintelligens övermänskligt kapabla AI-systemen har mål och drivkrafter som prioriterar mänsklig välfärd och mer allmänt är i linje med mänskliga värderingar. Detta har dock visat sig vara lättare sagt än gjort, satsningarna på AI Alignment är ännu små (i förhållande till AI-utvecklingen som helhet), och vi verkar idag vara mycket långt ifrån en lösning. Härav de senaste årens diskurs från tänkare som Eliezer Yudkowsky och Max Tegmark som de senaste åren varnat för att satsningar på AI Alignment kanske inte räcker till, och att vi därför behöver dra i nödbromsen för utvecklingen av de allra mest kraftfulla AI-systemen; även jag har alltmer kommit att ansluta mig till denna tankegång.

    Samtidigt finns det de som hävdar att allt tal om existentiell AI-risk är grundlös science fiction och som stämplar oss som lyfter dessa farhågor som domedagspredikanter. I spetsen för denna motdebatt finns kända namn som IT-entreprenören Marc Andreessen och Metas AI-forskningschef Yann LeCun, men för att försvara deras position behöver man anta antingen att AI-utvecklingen automatiskt kommer att avstanna innan den nått övermänsklig allmänintelligens, eller att en övermänskligt intelligent AI på något sätt automatiskt skulle anamma en för mänskligheten gynnsam uppsättning värderingar. Den första av dessa linjer tenderar att implicit postulera någon närmast magisk förmåga hos den mänskliga hjärnan, något som är svårt att passa in i en ickereligiös naturalistisk världsbild, och den andra har visat sig ungefär lika ohållbar.

    Precis som intressant och konstruktiv klimatdiskussion undviker att fastna i polemik med klimatförnekarnas insisterande på att den globala uppvärmningen antingen är en chimär eller är oberoende av mänsklig aktivitet, så lämnar den mest givande AI-diskussionen idag det Andreessen-LeCunska AI-riskförnekeriet därhän, och blickar istället framåt, med fokus på hur vi bör tänka för att bäst navigera en osäker framtid. För den som vill fördjupa sig i den för vår framtid så avgörande AI-frågan vill jag ur 2024 års bokutbud rekommendera tre böcker som alla tar detta grepp, men som i övrigt ger inbördes väldigt olika perspektiv. Det handlar om...

Läs den spännande fortsättningen här!

Fotnot

1) Jag håller lite grand andan inför vilka läsarreaktionerna blir denna gång. Förra gången uppstod ett visst palaver, vilket om jag inte missminner mig landade i att en medlem vid namn Ernst Herslow utträdde ur Humanisterna i vredesmod över att synpunkter som mina fick lov att ventileras i medlemstidningen.

fredag 6 september 2024

En höstsäsong späckad med AI-föredrag

Min höst ser ut att bli relativt späckad vad gäller att hålla föredrag om AI-tekniken, dess konsekvenser och hur vi kan hantera de härmed förknippade stora riskerna. En del av mina framträdanden är öppna för allmänheten, inklusive följande, vilket kanske framför allt kan glädja hugade åhörare från trakterna kring Stockholm, Göteborg, Linköping, Jönköping, Uddevalla och Dublin samt cyberrymden. Observera dock att det i vissa fall krävs föranmälan och/eller inträdesavgift.
  • Onsdagen den 18 september talar jag över ämnet AI and the human civilization at a crossroadsCloud AI Summit i Dublin.
  • Torsdagen den 19 september klockan 12.00 framträder jag på hemmaplan - sal SB-H1 på Chalmers - med ett lunchföredrag med samma rubrik som dagen innan: AI and the human civilization at a crossroads. Det hela är ett arrangemang av den ideella föreningen AI Safety Gothenburg.
  • Därifrån skyndar jag mig raskt vidare till Uddevalla där jag senare samma dag (torsdagen den 19 september klockan 18.00) talar om ämnet Vår framtid med AI: stora möjligheter och stora risker på Dalabergs bibliotek.
  • Lördagen den 28 september klockan 15:30 medverkar jag tillsammans med Peter Gärdenfors och Christer Sturmark i ett samtal rubricerat Kan AI tänka? på Bokmässan i Göteborg.
  • Torsdagen den 3 oktober arrangerar Vetenskapesrådet ett heldagsmöte i Stockholm rubricerat Ethics Arena 2024: AI and research ethics, i vilket jag medverkar med föredraget The ongoing AI transformation: what is at stake och efterföljande panelsamtal.
  • Torsdagen den 17 oktober medverkar jag med ett föredrag på konferensen KVIT 2024: The human behind AI i Linköping. (Förkortningen KVIT verkar stå för kognitionsvetenskap och informationsteknologi.)
  • Tisdagen den 22 oktober håller Statistikfrämjandet sitt digitala höstmöte, vilket i år har rubriken Framtiden för statistiker. Mer information följer längre fram, men redan nu kan avslöjas att jag klockan 10.30 kommer att ge ett föredrag med (surprise, surprise!) visst AI-fokus. [Edit: Här är programmet.]
  • Tisdagen den 5 november äger årets upplaga av konferensen Forskningsbaserad undervisning – teori och praktik i samverkan rum på den högskola i Småland som valt att kalla sig Jönköping University. Temat i år är AI och digitalisering, och jag kommer att medverka med föredraget AI-utvecklingen och den brytningstid vi lever i.
  • Samma rubrik - AI-utvecklingen och den brytningstid vi lever i - använder jag då jag tisdagen den 12 november klockan 18.30 talar i Linköpings domkyrka.

tisdag 3 september 2024

The urgent need for AI safety: three videos

Today I would like to recommend three videos highlighting the importance of AI safety from various perspectives.

First, Yoshua Bengio. He is a professor at the Université de Montréal and widely held as one of the world's two or three most respected AI researchers. Yesterday (September 2), he spoke at the Royal Swedish Acadamy of Engineering Sciences (IVA). Since early 2023, Bengio has been outspoken about the urgent need to address existential AI risk and AI safety, and this was also the focus of his talk yesterday:

The talk is nontechnical, very clearly laid out and quite crisp: it begins about 13:20 into the unedited video and goes on until about 36:10. After that follows a long and fairly enlightening discussion with Fredrik Heintz, who is a bit of a key player in the Swedish AI ecosystem, being a professor at Linköping University, a long-time preident of the Swedish AI Society, and a member of the AI commission launched by the Swedish government in December last year. I've had a number of interactions with Fredrik over the last few years, in media and elsewhere, and on these occasions he never came across as particularly interested in the need to save humanity from AI catastrophe. This time, however, he engaged so seriously with what Bengio had to say about the topic that I take it as a highly welcome shift in his position towards a better appreciation of AI safety concerns. Well done, Fredrik!

While Bengio's talk works well as a first introduction for a beginner to the fields of AI risk and AI safety, I feel that an even better such introduction may be Robert Miles' recent video AI ruined my year. Unlike Bengio, Miles is not primarily an AI researcher but a very skilled communicator and popularizer of some of the field's key ideas. The video is a summary of the past year's dramatic unfolding of some key AI events, and a touchingly personal recollection of how these have forced him into some pretty deep soul searching:1

Finally, here's a third video - please bear with me, because it's just 11 seconds long - where a famous clip with Gary Oldman in the movie Léon is efficiently exploited in order to make a key point to US presidential candidate Kamala Harris:

Footnote

1) These are the key qualities for which I recommend Miles' video. The fact that my name is visible in it for a split second plays little or no role in this.