söndag 3 november 2013

Om rekreationellt kontra reproduktivt sex

Wireheading är ett intressant fenomen. En robot som försetts med ett belöningssytem för att utföra vissa handlingar, men som lyckas tjuvkoppla systemet för att få tillgång till belöningarna utan att behöva utföra handlingarna, ägnar sig åt wireheading; jag skrev om detta i min bloggpost Implosion istället för explosion för något år sedan. Vi människor ägnar oss flitigt åt olika slags wireheading. Den kanadensiske biologen och science fiction-författaren Peter Watts ger, i några snitsigt formulerade rader, ett exempel:1,2
  My genes done gone and tricked my brain
  By making fucking feel so great
  That's how the little creeps attain
  Their plan to fuckin' replicate

  But brain's got tricks itself, you see
  To get the bang but not the bite
  I got this here vasectomy
  My genes can fuck themselves tonight

Fotnoter

1) Dikten återfinns på s 209 i Watts roman Blindsight från 2006. Där uppger han att den härrör från "r-selectors, Trunclade", men en googling på det leder ingen vart, så jag gissar att attribueringen är fiktiv och orden Watts egna.

Blindsight är grymt läsvärd. Den är visserligen inte alldeles lättsmält, med huvudpersoner som är blandningar (med lite olika proportioner) mellan psykfall och transhumaner. Och från den mörka stämning som råder från sida ett erbjuds inte så mycket som en sekund av respit. Men läsaren blir ändå rikligt belönad i bokens avslutande fjärdedel, där ett hisnande originellt men inte uppenbart orimligt svar presenteras på den bråddjupa frågan om vad mänskligt medvetande egentligen är.

2) Notera att Watts använder sig av samma fiffiga ordlek som Tim Minchin gör i den Pope Song som jag i vintras gjorde reklam för här på bloggen.

6 kommentarer:

 1. Vanligen brukar de som talar om belöningssystem avse neurala droger (opioider mm) och sköna känslor. Vad skulle ett belöningssystem innebära för en robot?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad vet jag, kanske största möjliga värde i minnescell KCX60384? Eller något lite mer komplicerat?

   Radera
 2. Om vi kunde läsa designspecifikationen till Kuckeliku'et så kanske vi skulle upptäcka att hens belösnings system är just är största möjliga värde i minnescell KCX60384. Det är bara det att om man ansluter en targetdebugger som inte authentierar sig på rätt sätt så kommer ett avlednings process att skapa diverse skenmål för att försvåra probning.

  SvaraRadera
 3. Nästa steg är väl att Olle kommer att hävda att hen är en riktig människa. Är det 2013 fortfarande va? Om idioterna på tier M7 patchat upp maskinerna med det nya tidsformatet så skulle sånt här INTE hända.
  Mitt skift är slut och jag tänkter inte (!) skriva felrapporten den här gången.

  SvaraRadera
 4. Trunclade appears to be a fictitious name suggesting trunk lade + laid.

  r-selectors probably refers to r/K selection theory.

  Blindsight is online.

  SvaraRadera
 5. Another take on Trunclade might be trunk + clade i.e. bål + kvist.

  SvaraRadera