En medborgare och matematiker ger synpunkter på samhällsfrågor, litteratur och vetenskap.
1) Jag är inte helt säker på vilket av dessa gräl som blev det allra sista, men tror det kan ha varit det som handlade om ansvarsfördelningen för den omfattande covid-döden på våra äldreboenden våren 2020. Erik hade skrivit ett inlägg (på Twitter eller Facebook - jag minns inte längre exakt var) som helt friskrev FMH från ansvar, och istället menade att ansvaret låg på äldreboendena själva och på landstingen. Jag invände att förvisso låg ett stort ansvar på landstingen och äldreboendena, men att helt friskriva FHM från ansvar är ju knappast rimligt, eftersom smittan på äldreboendena härrör från samhället i stort, så att ju större smittspridningen i samhället är desto mer drabbas äldreboendena, varför FHM:s med internationella mått släpphänta nivå på restriktioner behöver ses som en bidragande orsak till döden på äldreboendena. Därmed såklart inte sagt att denna släpphänthet per automatik är klandervärd, eftersom mycket annat än den omedelbara mortaliteten på äldreboenden behöver vägas in när man väljer nivå på restriktioner, utan mitt enkla påpekande var att FHM har ett ansvar för de konsekvenser - såväl positiva som negativa - som följer av detta nivåval. Icke, svarare Erik, ty här är det faktiskt landstingen (i synnerhet borgerligt styrda sådana) och äldreboendena som fallerat och därigenom bär ansvaret. Jag frågade då Erik om inte det kunde anses ingå i FHM:s uppdrag att i sin utformning av covidstrategi ta hänsyn till faktiska omständigheter, som exempelvis personalsituation och kompetensnivå inom allehanda samhällssektorer som exempelvis äldreomsorgen. Bör FHM härvidlag arbeta utifrån en realistisk bild av dessa förutsättningar, eller är det bättre att de utgår från en fantasibild om vad verksamheterna därute ur smittskyddssynpunkt idealt borde vara kapabla till? Min fråga var retoriskt avsedd, men döm om min häpnad då Erik svarade att FHM var i sin fulla rätt att utgå från den senare bilden - alltså ett slags rosaskimrande önskedröm om hur olika verksamheter i landet borde se ut. Jag minns att jag vid denna punkt kände att Erik hade stigit av från vår outtalade överenskommelse om att hålla oss till rationell och meningsfull diskussion, varför jag valde att inte fortsätta diskussionen, och det är också detta som får mig att tro att denna diskussion blev vår sista.
2) Erik är långt ifrån ensam om denna bisarra upphöjning av Tomas Pueyo till uppfinnare av en helt ny smittskyddsstrategi. Till och med DN:s vetenskapsredaktör Maria Gunther bidrog i en artikel hösten 2020 till spridandet av denna missuppfattning. Det tycks mig ganska troligt att Erik läst Gunthers artikel men att han däremot dessvärre missat (eller i annat fall ignorerat) mitt svar.
3) För att undvika ett debacle liknande det jag återger i slutet av Fotnot 1 vill jag betona att dessa frågor är retoriska, och att det svar jag underförstår på båda frågorna är "nej".
4) Även dessa passager innehåller dock en del bisarrerier, som hans påstående att "det gick inte att uttala sig om Sveriges pandemistrategi redan våren 2020". Det här är så dumt att jag tar mig för pannan. Vadå "gick inte"? Jag har tydliga minnen av att till och med Erik själv gjorde sådana uttalanden, så nog gick det. Mitt bästa försök till generös tolkning av hans kryptiska påstående är att han menar att vi vid denna tidpunkt inte hade facit i hand och därmed inte kunde avgöra med säkerhet vilka strategier som skulle bli framgångsrika och vilka som skulle leda i fördärv. Absolut är det så, och det var och förblir viktigt att då och då påminna sig om det, men en slutsats som inte kan dras är vi alla borde ha hållt truten och avstått från yttra oss om de olika strategierna, för trots de omfattande osäkerheterna var det ändå möjligt att göra mer eller mindre välgrundade uttalanden om vilka strategier som föreföll lovande och vilka som inte gjorde det. Att många debattörer (häribland jag) kritiserade FHM:s strategival, och många andra (häribland Erik) tog dem i försvar är enligt min mening helt i sin ordning som en viktig del av det demokratiska samtalet; härmed dock inte sagt att alla sådana kommentarer hade samma värde när det gäller att bringa klarhet och föra diskussionen framåt.
Jag skriver mest för att försäkra mig om att du inte missat bloggposten https://haggstrom.blogspot.com/2025/06/flang-efterslang-fran-erik-svensson.html jag skrev tidigare i veckan. Jag beklagar att du blir måltavla för min text på ett sätt som antagligen inte känns jättetrevligt, men jag ser detta slags text som ett akademiskt renhållningsarbete som är absolut nödvändigt om vi skall kunna upprätthålla det viktiga förtroendet för vår profession.
Mvh och glad midsommar!
Olle
Daniel, A. (2023) CEO of AI company warns his tech has a large chance of ending the world, Indy100, 9 oktober.
Grace, K., Stewart, H., Fabienne Sandkühler, J., Thomas, S., Weinstein-Raun, B. och Brauner, J. (2024) Thousands of AI Authors on the Future of AI
Hinton, G. et al (2023) Statement on AI risk, Center for AI Safety.
Häggström, O. (2025) Our AI future and the need to stop the bear.
Kokotajlo, D., Alexander, S., Larsen, T., Lifland, E. och Dean, R. (2025) AI 2027.
Leahy, C., Alfour, G., Scammell, C., Miotti, A. och Shimi, A. (2024) The Compendium.
[...]
En typ av arbetsuppgift där AI gjort särskilt dramatiska framsteg de senaste åren och som kan komma att få stor betydelse för den fortsatta utvecklingen som helhet är kodning och mjukvaruutveckling. AI-systemens förmåga att skriva korrekt kod och i övrigt lösa uppgifter riktigt är starkt avhängig uppgiftens omfattning. I en rapport från AI-säkerhetsorganisationen METR i mars i år studeras hur denna förmåga utvecklats över tid. Det visar sig att omfattningen – mätt i tidsåtgång för en mänsklig expert – som AI klarar av har ökat från enstaka sekunder 2019 till cirka en timme idag. Ökningen är exponentiell, med en observerad genomsnittlig fördubblingstid på sju månader, och om man extrapolerar den trenden blott ett par-tre år in i framtiden blir resultatet dramatiskt. Sådan kurvanpassning inbegriper givetvis stora osäkerheter, men ser man till hur modellerna förbättrats från 2024 och framåt verkar det snarast som att utvecklingen är på väg att gå ännu fortare.
Det är bland annat den sortens data som ligger till grund för den gedigna rapporten AI 2027, utkommen i april i år och författad av en kvintett forskare med den avhoppade OpenAI-medarbetaren Daniel Kokotajlo i spetsen. Rapporten är det ambitiösaste och bästa som hittills skrivits vad gäller detaljerade förutsägelser av kommande års AI-utveckling. Osäkerheterna är som sagt stora, men successivt och månad för månad arbetar de fram vad de ser som det mest sannolika förloppet. Centralt i detta förlopp är hur AI, till följd av den utveckling som bland annat METR-rapporten påvisat, år 2027 når en punkt där den är en lika skicklig AI-utvecklare som dagens främsta sådana av kött och blod. Tack vare att de ledande AI-företagen då kan sätta hundratusentals eller miljontals sådana AI i arbete leder detta på några få månader till så kallad superintelligens – AI som vida överträffar människan över hela spektret av relevanta förmågor.
[...]
AI alignment-pionjären Eliezer Yudkowsky kan med blott en mild överdrift sägas egenhändigt ha lagt grunden för området under 00-talet. I en inflytelserik artikel från 2008 beskriver han det han bedömer vara default-scenariot ifall vi misslyckas med eller helt enkelt ignorerar AI alignment: ”AI:n hatar dig inte, ej heller älskar den dig, men du består av atomer som den kan ha annan användning för”.
I en sådan situation vill vi givetvis inte hamna, och därför behöver vi lösa AI alignment i tid. Hur lång tid har vi då på oss? Ingen vet säkert, och det enda omdömesgilla är att medge att stor osäkerhet föreligger, men jag menar att vi bör ta på allvar den i AK-ekosystemet i San Francisco och Silicon Valley alltmer utbredda uppfattningen att superintelligent AI kan bli en realitet inom en tidsrymd som mäts i enstaka år snarare än decennier.
[...]
För att ge AI alignment-forskningen en chans att hinna ikapp tror jag att vi behöver dra i nödbromsen för utvecklingen av de allra mest kraftfulla AI-systemen. Detta försvåras dock av den kapplöpningssituation som föreligger, både mellan enskilda AI-företag och mellan länder (främst USA och Kina). Det allmänt hårdnande internationella klimatet sedan Trumps andra presidentämbetestillträde gör inte heller saken lättare. Ett lågvattenmärke för den globala AI-diskursen nåddes vid toppmötet AI Action Summit i Paris i februari i år, där säkerhetsfrågor sopades under mattan samtidigt som toppolitiker bjöd över varandra i vilka mångmiljardbelopp de avsåg satsa på AI-utveckling. Värst av allt var hur den amerikanske vicepresidenten JD Vance i sitt anförande uttryckte oförblommerat förakt för AI-säkerhet, då han slog fast att han ”inte var där för att tala om AI-säkerhet” och att ”vår AI-framtid inte erövras genom att oja sig över säkerhet utan genom att bygga”. Hans förhoppning lite längre fram i samma tal om att ”AI-ekonomin kommer att […] transformera den värld som består av atomer” ger, för den som minns Yudkowskys ovan citerade oneliner om AI och atomer, en isande rysning längs ryggraden.
Detta säger något om vilka krafter vi behöver övervinna om vi skall få ordning på AI-utvecklingen och styra den i för mänskligheten mer gynnsam riktning jämfört med vart vi idag verkar vara på väg. Men framtiden är inte ristad i sten, och jag tror fortfarande att det är möjligt att förhindra en AI-katastrof. Något som skulle förbättra oddsen ytterligare vore om vi lyckas mobilisera den folkopinion mot skapandet av övermänskligt intelligent AI som enligt diverse opinionsundersökningar verkar föreligga. Så hjälp gärna till att sprida budskapet!
1) Anyone wishing to nevertheless try to do so is strongly advised to follow Zvi Mowshowitz' newsletter Don't Worry About the Vase.
I själva verket symboliserar hästarna verktyg. När ånglok och bilar gör vad hästar tidigare gjorde fast bättre och billigare kommer allt färre att fortsätta använda hästar.
1) Jag instämmer i det min gode vän Markus Stoor skriver i kommentarsfältet till Andreas nya bloggpost, och tillåter mig här att återge deras meningsutbyte:
Markus:
Men nej, det stämmer ju inte alls att det räcker med komparativa fördelar!
De komparativa fördelarna måste vara tillräckligt stora för att bära de fasta kostnaderna för en arbetare(eller häst).
Så kan det ju säkert vara så länge människor är nästan lika bra som maskiner på något, men det är väl vara osannolikt att vi i längden skulle stå oss så pass väl.
Eller?
Vi anställer ju inte 3-åringar eller schimpanser (eller hästar!) trots att de har komparativa fördelar.
Transaktionskostnaderna är för stora och värdet av deras arbetskraft för litet. Den samlade mänskligheten inklusive 3-åringarna och apligheten och hästligheten skulle producera mindre än den samlade mänskligheten pga att vi måste avdela så många vuxna till att organisera, arbetsleda och betala aporna, barnen och hästarna.
Andreas:
Hej Markus!
Min poäng var att man bör tänka i termer av komparativa fördelar, inte absoluta fördelar. Och det tycks du hålla med mig om.
Sedan beskriver du ett intressant specialfall i tillämpningen av komparativa fördelar, där exvis treåringar inte får arbete för att nettovärdet är negativt: kostnaden för att arbetsleda dem skulle överstiga värdet av vad de producerar. Då blir de oanvända i produktionen, det har du rätt i. Hur sannolikt det är att vuxna människor kommer att bli som treåringar i ditt exempel vill jag däremot låta vara osagt.
Markus:
Jag tycker att man ska vara uppmärksam på att teorin om komparativa fördelar har en gräns när den inte längre är tillämplig (det du här kallar specialfall). Även om det är väldigt tydligt med exemplet treåringar så gäller det också vuxna människor, vilket vi både ser på svensk arbetsmarknad och i internationell handel.
I fallet med treåringarna blir värdet nettonegativt redan om man ska involvera redan existerande treåringar i produktionen. Det tror jag är osannolikt vad gäller större delen av den vuxna befolkningen.
Tyvärr är dock klassen av specialfall större än så (eller som jag ser det, gränsen för modellen om de komparativa fördelarnas giltighet snävare än så) i och med att det inte räcker att lämna ett positivt produktionsbidrag efter transaktionskostnader. Man måste också täcka sina egna fasta kostnader.
För en människa innebär det ytterst att man måste vara effektivare i sitt resursutnyttjande vad det gäller begränsade resurser än maskinerna. Blir den sammanlagda produktionen högre ifall det står solceller på åkern där vetet till ditt bröd skulle ha odlats så är tyvärr din existens inte ett positivt bidrag till den sammanlagda produktionen. På det viset tror jag att det är rejält sannolikt att vi människor, liksom draghästarna den gången, kommer att bli obsoleta.
En fingervisning om det tycker jag mig se bakom den liknelse (fabel?) du ofta återkommer till i podden. Kentauren. Det fanns en tid när människor med schackprogram kunde slå schackprogram utan människor. Men kentaurernas tid var kort.
2) Se den här debattartikeln i Kvartal för min egen (skarpt kontrasterande) syn på kommissionens rapport.
3) Detta alltså trots att Andreas läst min bok Tänkande maskiner, något som jag dessvärre får notera som ett pedagogiskt misslyckande med boken. Det jag nu skulle önska mig mest av allt från Andreas, om han har tid och intresse för saken, är att han läser (åtminstone Avsnitt 1 och 3 i) min Stop the bear-essä och funderar ett varv till på hur långt han tror att AI-utvecklingen kommer att nå, i termer av TRS-skalan, samt (gärna i bayesianska termer) hur säker han är på denna prediktion. Ett skäl till att jag skulle tycka detta vore intressant är att jag tror att en väldigt stor del av dagens AI-debatt lider skada av att många kommentatorer implicit och strängt taget omotiverat tar för givet att AI inte kommer att utvecklas stort mer än epsilon bortom dagens nivå, och det vore intessant att se vad som händer om en allmänkompetent tänkare i denna kategori anstränger sig att resonera mer explicit om detta.
1) Som mest kan jag föreställa mig att Lambertz tar till sig de specifika punkter jag pekar ut som felaktigheter i hans Palmemordsanalys, men min ganska säkra prediktion är att han i så fall inte kommer att acceptera påståendet att dessa blott utgör exempel på felaktigheter, utan tvärtom kommer att hävda att hans analys bortsett från de specifika punkterna är klanderfritt genomförd, och dessutom insistera på att hans diverse bayesianska analyser av Quickärendet håller föredömligt god kvalitet.
2) Eller egentligen snarare 870 personer, eftersom konspirationskategorierna (d) och (e) uppges omfatta totalt 13% av Lambertz a priori-fördelning,3 så att endast 87% återstår att fördela över enskilda gärningspersoner.
3) Av dessa 13% tilldelas hela 3% Sydafrikaspåret. Det betyder att maximalt 10% återstår att fördela över andra länders säkerhetstjänster, och såledels att maximalt tre ytterligare länder kan få lika hög eller högre sannolikhet än Sydafrika. Vadan denna särställning för ett land som varken ligger särskilt nära Sverige eller särskilt högt på någon topplista över världens folkrikaste eller mäktigaste länder? Om detta säger Lambertz inte ett pip. Frestande att anföra här skulle kunna vara den sydafrikanska regeringens fientliga inställning till Palme eller deras våldsbenägenhet, men båda dessa saker kommer med som evidensomständigheter i Lambertz kalkyl, och att då samtidigt ta hänsyn till dem i bildandet av a priori-sannolikheten vore ett slags dubbelräkning som riskerar att förvränga reusltatet av analysen.
4) Ett tredje exempel jag tycker mig se, som kan vara värt att framhålla i kraft av dess tydlighet, finns hos den eminente amerikanske fysikern, vetenskapspopularisatorn och poddaren Steven Hsu. I ett avsnitt i somras av hans podd Manifold berättar han bland mycket annat om hur han som barn intresserade sig för schack, och varför han gav upp det intresset. Det vore mig fjärran att kritisera någon för att välja annat än schack att syssla med, men det skäl han anger tyder på det slags tendens till självöverskattning jag talar om här. Han läste under sin schackspelande period i barndomen en del schackböcker och tyckte sig begripa vad som stod i dem, inklusive klassikern Bobby Fischer Teaches Chess. Detta att han till och med begrep vad som anfördes i en bok av Fischer fick honom att dra slutsatsen att han hade snappat upp spelets grundprinciper, och även om han såklart insåg att det fanns potential för honom att bli en säkrare och starkare schackspelare så gjorde han (och verkar än idag göra) bedömningen att det inte fanns något mer för honom att hämta vad gäller spelets idéer, och därmed kändes schacket alltför torftigt för att vara värt en fortsatt satsning. Men Bobby Fischer Teaches Chess är en nybörjarbok! Jag läste den själv i 11-årsåldern, och kan intyga att de schackliga idébatterier jag plockade upp under de decennier som följde vida översteg dem jag mötte i Fischers bok - samtidigt som jag inser att spelare som Fischer och Magnus Carlsen hade eller har en idérepertoar och en idéförståelse som får min egen att mer likna salongsberusad fia med knuff.