söndag 9 november 2014

Carlsen-Anand II

Ni minns säkert förra årets VM-match i schack mellan Magnus Carlsen och Viswanathan Anand - den match som gjorde det unge norske schackgeniet till världsmästare, och som jag rapporterade om i tre korta bloggposter. Nu är nästa VM-match mellan dem båda igång. Första partiet (i bäst av tolv) spelades igår och slutade remi efter hård kamp, där Anand inledde offensivt, men fumlade i övergången till slutspelet och överlät fördelen åt Carlsen, som sedan pressade men inte nådde ända till vinst.

Matchen omnämns ibland lite vilseledande som "returmatch", vilket för tankarna till svunna tider då en detroniserad världsmästare automatiskt hade rätt till en sådan - en regel som dock sedan länge är avskaffad. Efter förlusten med klara 6,5-3,5 i förra årets VM-match räknades Anand bort av många, men han lyckades överraskande komma tillbaka och vinna kandidatturneringen i våras framför bland andra favorittippade Levon Aronian och Vladimir Kramnik, och därmed kvalificera sig för ny VM-match.

Andra ronden spelas idag med start 13.00. Partiet kan, liksom återstoden av VM-matchen, följas t.ex. via arrangörernas hemsida, eller via NRK:s sevärda direktsändningar som för svensk publik levereras av SVT Play med start 12.30 varje speldag. Den som nöjer sig med att se partierna i efterhand kan med fördel ta del av den engelske stormästaren Daniel Kings pedagogiska genomgångar på hans YouTube-kanal PowerPlayChess (se gärna hans insiktsfulla diskussion av första matchpartiet).

Som alla schackälskare är jag entusiastisk över att VM-matchen nu har startat, och jag ser fram emot några veckor av fint och underhållande schack, förhoppningsvis åter med norsk seger. Enda smolket i glädjebägaren är att matchen efter värsldsschackförbundspresident Iljumzjinovs kuppartade utspel i juni spelas i Sotji, Ryssland, vilket därmed bjuder Adolf Hitl... förlåt, Vladimir Putin heter han visst, på ännu en stor propagandaseger.1 För att dra ett litet strå till stacken i riktning mot att neutralisera det, så länkar jag härmed till författaren och Nobelpristagaren Herta Müllers uttalande om Putin i gårdagens DN -
  Vi östeuropéer känner alltför väl till skräcken för ryssarna och deras politiska arrogans, deras nationalistiska överlägsenhet, liksom deras ekonomiska hänsynslöshet i plundringen av sina grannar. Inte ett enda östeuropeiskt land kunde, eller fick, skapa en egen identitet och tillvarata sina egna intressen. Efter Sovjetunionens fall andades vi ut och trodde att det skulle vara slut på detta för all framtid. Men efter att Putin, som en simpel tjuv, tog Krim är skräcken tillbaka i hela Östeuropa.
- och min egen svordomsdoftande bloggpost om Putin från i vintras.

Fotnot

1) Detta fick Carlsen att, som jag tidigare rapporterat, länge tveka om han överhuvudtaget skulle ställa upp. Det var ett svårt och komplicerat beslut, och vad som till sist fällde avgörandet vet möjligen bara Magnus Carlsen själv. Jag kan dock tänka mig att intalienaren Fabiano Caruanas storartade turneringsseger för ett par månader sedan i St Louis (där Carlsen blev tvåa) blev avgörande. Fram till dess framstod Carlsen som ohotad världsetta och kände möjligen att han hade råd att skänka bort VM-titeln utan att riskera sin status som världens bäste schackspelare, men så seglade Caruana upp till ett läge på världsrankingen som gjorde att Carlsen plötsligt inte längre kunde känna sig säker på sin förstaplats.

3 kommentarer:

 1. 1997 spelade jag, i en öppen turnering i Göteborg, remi mot den redan då lätt excentriske norske schackspelaren Hans Olav Lahlum. Han har sedan dess seglat fram på (och bidragit till) den norska schackfebern i Magnus Carlsens kölvatten, och är nu en av landets folkkäraste schackexperter. Hans alter ego Fjas Olav Blahblalum, som kom till i senaste numret av norska Donald Duck, är, för den som intresserar sig för den pågående VM-matchen, ett måste att följa på Twitter. Här är tre av hans inspirera(n)de tweets det senaste dygnet:

  "Det fins like mange sjakkvarianter som det fins snøkrystaller.Forskjellen er at vi ikke sitter og ser på snø i seks timer i strekk "

  "Definisjon av sjakk: Et spill der 30 brikker møtes for å fange to konger. Til slutt vinner Magnus Carlsen."

  "Håper på svensk åpning fra Anand i dag. Dvs at knugen hans mister hodet og surrer seg helt bort."

  SvaraRadera
 2. Mer om Carlsen i dagens SvD.
  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/20-schackproblem-ur-carlsens-karriar_4080977.svd?sidan=6

  SvaraRadera
 3. Breaking news! Efter 11 partier är matchen över: Magnus Carlsen har vunnit med 6,5-4,5 och behåller därmed sin världsmästartitel. Hans motståndare Anand skall dock ha ett erkännande för sin fina fighting spirit, och han lyckades få till en betydligt tätare och mer spännande match än i Chennai förra året. I Norge står glädjen högt i tak, och Magnus själv är givetvis både glad och lättad. Stort grattis!

  SvaraRadera