fredag 17 april 2015

Om AI-risker i P1:s Vetandets värld

I dagens avsnitt behandlade P1-programmet Vetandets värld de eventulla katastrofrisker som föreligger i samband med ett AI-genombrott. Avsnittet rubricerades Så kan artificiell intelligens ta över världen, och bjöd på samtal med moralfilosofen Christian Munthe, med den tämligen obekymrat teknikoptimistiske AI-forskaren Fredrik Heintz, och med den avgjort mer bekymrade yours truly. Det hela går att höra på nätet. Mer om dessa risker kan läsas här på bloggen, t.ex. här och här.

4 kommentarer:

 1. Det du sa i programmet att det kanske bara är en omvälvande ny ide som behövs för att få fram en överlägsen AI och inte bara ett hot långt fram gör mig lite mer oroad. Mer forskning mer samtal behövs.

  Har lånat hem Nick Bostroms Superintelligens och hunnit läsa fabeln i början. Tack för din rekommendation av boken, bara fabeln var värt ett besök på biblioteket.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 2. Hörde också programmet. Intressant. Möjligheter och risker med tekniken. Ändå brukar det i grunden vara svårt att stoppa forskning, Nyfikenheten är för stor och varje forskare har sina preferenser. Vad forskningen leder till vet vi nog inte, men ganska säkert kommer den att fortgå. Det som är positivt är att debatten är påbörjad.
  Kjell Eriksson

  SvaraRadera
 3. Har du provat att söka forskningsmedel för sådan forskning Olle?

  SvaraRadera