fredag 17 juli 2015

Om utomjordingar och klimatfrågan

Utomjordingar och klimatfrågan är två ämnen jag ofta återkommer till, men oftast var för sig. Jag kan bara påminna mig en enda gång då jag fört samman ämnena i en och samma bloggpost, och det var några år sedan, och inte här på Häggström hävdar utan Uppsalainitiativet. Nu är det dags att föra samman dem igen, ty jag har råkat träffa på en rolig historia på Twitter som jag inte gärna vill undanhålla läsekretsen:
  Alien: Why should I not blow up this planet?
  Human: We are an advanced species.
  A: How do you travel?
  H: We light old dinosaurs on fire.

Gas av Edward Hopper, 1940.

1 kommentar:

 1. Arne Söderqvist18 juli 2015 17:15

  När jag var barn betydde "Mobil" bensinstationen på min hemort. Man handpumpade så att en glasbehållare fylldes och sedan tömdes dess innehåll i bilens bensintank. Proceduren upprepades tills rätt mängd bensin erhållits. Sedan moderniserades pumparna och blev elektriska, med en visare som gick runt. Det blev ett "pling" för varje fylld liter. Bilisterna hade inte förtroendet att fylla bensin själva, utan det gjorde personalen vid bensinstationen. Vindrutan tvättades och vatten och olja kontrollerades.

  Efter några år förknippades istället begreppet "mobil" med sk. modern konst. Det var fråga om abstrakta skulpturer med rörliga delar. Sådana finns på Skeppsholmen i Stockholm. Bensinstationen ändrade namn till "Hydro".

  Numera äger var och varannan person en "mobil". Ordets betydelse har alltså förändrats i omgångar.

  Ed Hopper hade sina favoritmotiv: bensinstationer och fyrar. Bensinstationen på min hemort är sedan länge borta, men någon har faktiskt byggt sig en fyr på sin tomt. Mitt på torra land!

  SvaraRadera