torsdag 4 februari 2016

Ulf Danielsson och Max Tegmark bjuder på stor show

Vilken show! Den 12 december förra året satte sig två av de starkast lysande stjärnorna bland svenska vetenskapsmän, fysikerna Ulf Danielsson och Max Tegmark, ned inför publiken på Cirkus i Stockholm för att diskutera kosmologi, strängteori, medvetendets plats i universum, och framför allt relationen mellan matematik och fysik. Och nu finns den knappt 40 minuter långa videoupptagningen av deras samtal tillgänglig på UR Samtiden. Jag rekommenderar den å det varmaste.

De är överens om mycket, men inte om allt, och det är meningsmotsättningarna som driver samtalet framåt. Just i frågan om relationen mellan matematik och fysik kommer deras divergerande ståndpunkter fram allra tydligast. Är det matematiken som är det verkligt fundamentala i vår värld (Max ståndpunkt), eller är matematiken blott människans ofullkomliga försök till beskrivning av världens beskaffenhet (Ulfs)? Jag vet såklart inte vem av dem som kommer sanningen närmast, även om jag måste erkänna att jag har en starkare intuitiv dragning till den platonska syn på matematiken som Max ger uttryck för, jämfört med Ulfs syn på matematiken som något slags evolutionärt uppkommen abrovink. Men båda bidrar i lika hög grad till en sevärd föreställning, vars kombination av lättilgänglighet och intellektuell höjd är remarkabel.

4 kommentarer:

 1. Kan det vara som Murray Gellmann spekulerar i sitt bankettal (1969)...?
  "Perhaps we se equations as simple because they are easily expressed in terms of mathematical notation already invented at an earlier stage of development of science, and thas what appears to us as elegance of description really reflects thé interconnecledness of Nature's laws at different level".
  Kjell Eriksson

  SvaraRadera
 2. I Lee Smolins bok Time Reborn citerar han John Archibald Wheeler; Han skriver några fysikekvationer på svarta tavlan; [He] stand back, and say, "Now I'll clap my hands and a universe will spring into existence. It didn't...."
  I boken finns lite annan kritik mot den typ av hypotes som Tegmark hävdar, jämfört med Ulf Danielsson.
  Om man är skeptisk till att våra fysiska konstanter har kommit till genom slumpen bland multiverse, så finns det en hypotes om Kosmisk evolution, som jag anser väldigt tilltalande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Hej Lennart W.
   Om jag förstått Smolin rätt så utgår han från allmänna relativitetsteorin, men vränger till ekvationerna så rummet är relativt istf. tiden. Så vår vilja är fri vad det gäller rummet, men mycket begränsad i tiden. (Därmed skulle tidsresor vara omöjliga och vi förlorar Sci i Sci-Fi :(
   Smolin är ju anhängare av Loop Quantum Gravity som ses som en rival till Strängteorin. Ulf Danielsson hade inga höga tankar om LQG när han anser att den teorin inte ens kunde förklara existerande experiment och fysik. Men å andra sidan, ju längre tiden går och Supersymmetrin i Strängteorin inte visar sig i LHC, desto nervösare blir väl strängarna...
   Men det finns ett team i Nurnberg som försöker få ihop LQGs fyra dimensioner med strängteorins elva: http://arxiv.org/pdf/1304.2679.pdf
   Smolin hade väl också lite otur att presentera sina hypoteser om kosmisk evolution strax innan Hawkings "Black Hole War". Han hamnade på "fel sida" och blev hånad för detta.
   Sen kan det ju vara så att evolutionen är fundamental och finns i all fysik även på kvantnivå:
   http://arxiv.org/pdf/1412.1875v1.pdf
   Vad det nu kan få för konsekvenser för vår livsfilosofi? Eller har de "bara" återfunnit Phase-Locking i Self-Organization teorin?
   Hälsar Dan

   Radera