måndag 29 maj 2017

Intervju om höstens gästforskarprogram om existentiell risk

Den workshop i Göteborg om existentiell risk den 7-8 september i höst som jag gjorde reklam för härom veckan här på bloggen är del av ett längre gästforskarprogram under september-oktober inom ramen för GoCAS (Gothenburg Centre for Advanced Studies in Science and Technology) och med Anders Sandberg som gästprofessor och vetenskaplig ledare. Nu finns en intervju med Anders och mig om programmet att läsa på Chalmers webb.

5 kommentarer:

 1. 'Hej! Jag ser att supervulkaner nämns som ett hot att åtgärda. Finns det ens teoretiskt någonting man kan göra åt dem

  SvaraRadera
  Svar
  1. Teoretiskt omöjligt att stoppa en supervulkan är det knappast, men med dagens teknologi är det såklart orealistiskt. Mer realistiskt är att hitta sätt att förbereda samhället så att vi kan överleva ett utbrott.

   Radera
 2. Diskuterade detta på jobbet. Däribland med en kunnig fysiker. Han trodde inte ens det fanns en teoretisk möjlighet. Hur skulle en sådan se ut? Uppriktigt nyfiken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är du samma person som Anonym 22:45? Så att din fråga alltså handlar om att stoppa supervulkaner?

   Din arbetskamrat den kunnige fysikern kanske är van att tänka smått? Se den här uppsatsen av Stuart Armstrong och Anders Sandberg (som båda är medverkande gästforskare i programmet) för att få ett grepp om hurpass stora saker vi är beredda att överväga i vårt program.

   En jämförelsevis pytteliten grej, för att hindra att Yellowstone exploderar i en supervulkan, skulle exempelvis kunna vara att gjuta in hela Idaho, Montana och Wyomnig i ett 10 km tjockt betonglock. Jag är inte geolog och har inte tänkt igenom detta seriöst, och det kan mycket väl visa sig att det finns någon avgörande hake med just denna idé, och i så fall får vi försöka hitta på något annat.

   Men att det skulle vara teoretiskt omöjligt... nejdu, det låter inte troligt, då får nog din arbetskamrat fysikern koka ihop ett rigoröst argument om jag skall ta den tanken på allvar.

   Radera
 3. Arne Söderqvist2 juni 2017 09:47

  Ett tio kilometer tjockt betongblock över tre stater skulle även innebära en enorm miljöförstöring på annat håll på jorden. Grävde man tex. bort hela Gotland för att kunna framställa betongen, så skulle det inre räcka till annat än ett modellförsök.

  Ett tio kilometer tjockt betongtäcke skulle pressa ihop jordklotet rejält. Då skulle det oundvikligen puta ut på något annat ställe. Jorden består antagligen av helt inkompressibelt material. Man kan ju jämföra med vad inlandsisen åstadkom en gång.

  Nu smälter glaciärer på olika ställen på jordklotet. Det får havsnivån att stiga, men samtidigt börjar förstår landmassorna där glaciärerna finns att stiga. Det fenomenet talas det inte om, i alla fall inte ännu.

  Vill man stoppa en vulkan kan man kanske göra ett försök i blindo genom att sänka ned en antombomb och spränga den på lämpligt djup. Men det torde vara omöjligt att bedöma konsekvenserna i förväg. Det kan ju mycket väl förvärra situationen. Men det krävs nog energinivåer av den storleksordningen för att man ska kunna åstadkomma en påverkan.

  SvaraRadera