torsdag 5 oktober 2017

Videos from the existential risk workshop

The public workshop we held on September 7-8 as part of the ongoing GoCAS guest researcher program on existential risk exhibited many interesting talks. The talks were filmed, and we have now posted most of those videos on our own YouTube channel. They can of course be watched in any order, although to maximize the illusion of being present at the event, one might follow the list below, in which they appear in the same order as in the workshop. Enjoy!

3 kommentarer:

 1. Hej Olle! Var skulle du som lekmannafilosof posta en excellent (givetvis!) text på 35.000 tecken om värde och motivation? Eller var skulle du annonsera den för att få tillräckligt mycket tillräckligt kompetenta läsare?

  Helst postar jag den på svenska först, men det förefaller lite tunt med lämpliga svenskspråkiga forum. Förr i tiden kunde jag försökt med någon svensk filosofisk maillista, men den som existerar är nog stendöd.

  Att fixa en engelsk översättning med god kvalitet är inte alldeles ansträngningsbefriat och så blir det snäppet svårare att diskutera texten på god engelska. Annars kanske Practical Ethics eller Less Wrong vore något?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för svar. Jag skickar kanske texten till Filosofisk Tidskrift så småningom, men det går nog ganska bra att sprida den på nätet också.

   Jag har sedan decennier intresserat mig för motivationspsykologi och värdeteori och har nu äntligen fullfärdigat en text som jag upplever som tämligen fullständig trots att den är ganska kort. Den är på ca 35.000 tecken och liknar i ganska hög grad en akademisk text, men torde vara läsbar för de flesta med en gnutta uthållighet. Jag tror att den är väldigt bra.

   Titeln är "Värdestrukturer, begär, exohedonism och värdemaximering". En kort abstract lyder:
   Texten analyserar begreppet värde, formulerar en neuropsykologisk teori, en exohedonistisk teori, teorier kring värdestrukturer och förstånd och avslutar med vissa analyser kring rastlöshet, kärlek och moral.

   Centrala begrepp är: värde, begär, upplevelsebegär, intresse, nöje, behag, värdestrukturer, förstånd.

   Uppsatsens slutsats lyder i korthet så här: Det mänskliga livets högsta värde(n) och det som med rätta väger tyngst för människor är intressanta, roliga och angenäma händelser, upplevelser och liv, eftersom våra mest centrala psykologiska begär handlar om sådant. Livets goda förutsätter att vi använder våra förstånd och vårdar och utvecklar våra värdestrukturer, värdenätverk och livsflöden.

   Jag avser att publicera ett avsnitt om dagen på facebook.com/ekosolid . Med början idag eller möjligen i morgon (2-3/11). Texten kommer inom kort också återfinnas på valuexo.blogspot.se, där ytterligare möjligheter till frågor och kommentarer beredes.

   Radera