fredag 15 juni 2018

Livet med AI

Stiftelsen för strategisk forskning har i dagarna färdigställt rapporten Livet med AI, som bjuder på en rad olika perspektiv på artificiell intelligens och vad tekniken kan innebära i framtiden. Bakom de olika kapitlen står ett tiotal olika författare, varav jag själv skrivit kapitlet AI-utvecklingens yttersta risker, vilket återfinns på sidorna 10-15 i rapporten,1 och vars text är ny fastän trogna läsare kan känna igen en del av mina käpphästar exempelvis från uppsatserna Remarks on artificial intelligence and rational optimism och Vetenskap på gott och ont.

Fotnot

1) Ett smärre missöde, till följd av att jag förbisåg det snabba korrekturläsningsmomentet i produktionen av rapporten, är att det inte markerats med normal tydlighet att andra stycket på sidan 12 helt och hållet är ett citat, men för den som läser noga framgår det nog ändå.

5 kommentarer:

 1. ”Face swap” kan antagligen inom kort utvecklas så att även rörliga bilder kan manipuleras. Man kan ju då tänka sig att exempelvis statsministern till synes framträder i TV och kanske uppmanar svenska folket till vansinnigheter. Välkända personer från Rapport kan framföra ”fake news”. Redan för ett par årtionden sedan sades det att ljudmässigt kunde man klippa ihop uttalanden av Willy Brandt så han tycktes uppmana alla västberlinare att trä en potta över huvudet. Paniken som uppstod då H.G. Wells roman "The World of War" sändes som radioteater av CBS i USA 30 oktober 1938 kan vara en västanfläkt av vad som kan komma att ske.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sådan face swap finns som sagt redan.

   Radera
  2. Tilliten till ljud och bild som bevis är snart (om inte redan) en lyx vi får lära oss leva utan.

   Radera
  3. Jag har uppenbarligen inte hängt med i utvecklingen. Denna video visar hur enkelt det tydligen kan gå till.
   https://www.youtube.com/watch?v=ttGUiwfTYvg

   Kanske att Trumps alla idiotuttalanden inte varit äkta? Man kan ju hoppas i alla fall.

   Radera
 2. Arne Söderqvist30 oktober 2018 11:05

  En intressant artikel i dagens SvD (30 oktober).

  https://www.svd.se/experter-varnar-for-falska-nyhetsvideor-i-valkampanjer?utm_source=SvDNV2V&utm_medium=email&utm_campaign=2018-10-30

  SvaraRadera