måndag 4 mars 2019

Vår framtid med AI innebär stora möjligheter och stora risker

"Vår framtid med AI innebär stora möjligheter och stora risker" är rubriken dels på min artikel i senaste numret av Fysikatuellt, dels på mitt föredrag på det heldagsseminarium betitlat "Ansvarsfull teknisk utveckling - AI, robotik och etik" som Vetenskapsrådet arrangerar i Stockholm nu på fredag den 8 mars. Seminariet är fullbokat, så ni som inte redan är anmälda dit får hålla till godo med artikeln.

1 kommentar:

  1. Mycket intressant artikel. Vill väl mest belysa avsnittet med beteendeförändrande algoritmer, fake news och sociala medier. Du skriver:
    "Kommer Internetgiganter som Google eller Facebook med hjälp av de enorma mängder data om våra beteenden de samlar in att hitta nya effektivare sätt att manipulera oss – för egna syften eller för sina annonsörers eller andra uppdragsgivares?"
    Och här kan det ju vara på sin plats att faktiskt se vart vi befinner oss redan idag snarare än oroa sig över framtiden. Jag fick via bloggen Copyriot nys om den här boken ( https://skolvarlden.se/artiklar/skarmarna-forstor-vara-barns-liv ) som pekar på några av de sociala mediernas konsekvenser (ja, sociala medier, inte "digitaliseringen" som artikelförfattaren menar), att dagens unga inte kan koncentrera sig, läsa en bok och i förlängningen inte tänka ordentligt. Sjunkande skolresultat och, vad det verkar, sjunkande intelligens och en ny kultur där fullkomlig oförstående för vetenskap byts ut mot tro på vansinniga konspirationsteorier, det är vad som i detta nu sker genom utvecklingen av AI - här "intelligenta" algoritmer som använder sig av vetenskapen om dopamin och beteendepsykologi för att styra sina användare.

    Det förefaller mig som om den stora faran för framtiden så väl som för samtiden är problemet med artificiell idioti.

    Se även : https://copyriot.se/2019/04/10/om-overvakningskapitalism-och-uppmarksamhetskris/

    SvaraRadera