tisdag 11 september 2012

President Bartlet och Bibeln

En av de bästa TV-serier jag sett är The West Wing (Vita Huset). Under George W Bushs amerikanska maktinnehav under 00-talet var det härligt att en gång i veckan slå sig ned i TV-soffan och drömma sig bort i en parallell verklighet där Vita huset befolkas av (i stort sett) kloka och goda människor.

Fiktionen har en stor fördel jämfört med verkligheten på så vis att i fiktionen har författaren obegränsat med betänketid att smida ihop dräpande repliker som sedan kan levereras blixtsnabbt och till synes spontant. Ingenstans har jag sett detta utnyttjas mer till fullo än i The West Wing. Här ser vi president Bartlet (som för övrigt är bekännande katolik) använda sig den överlägsna slagfärdighet han som fiktiv figur besitter, men denna gång med en extra twist: han låtsas komma av sig, för att därifrån kunna slå till mot den för tillfället aktuella antagonisten - radioprataren Dr Jenna Jacobs1 - med ännu större kraft.2

Fotnoter

1) Den fiktiva figuren Jenna Jacobs är enligt uppgift skapad med den verkliga radioprataren Laura Schlessinger som förebild.

2) Scenen bjuder på ett klockrent exempel på så kallade härskartekniker från president Bartlets sida, trots att denne är tänkt som en av TV-seriens hjältar. Hur går det ihop? Well, för det första fick Jacobs vad hon förtjänade. För det andra är Jacobs som sagt (och i likhet med Bartlet) en fiktiv person, och det måste rimligtvis anses något mindre graverande att rikta härskartekniker och andra nedrigheter mot fiktiva personer än mot verkliga.

6 kommentarer:

 1. Klassisk scen, som t o m jag minns även om det var typ 12 år sedan eller ngt.

  SvaraRadera
 2. Martin Sheen har ju gestaltat en annan amerikansk presidentgestalt.....

  http://youtu.be/3CdKuLRmg8k

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj Christian, tack för den! Jag såg den där filmen för minst tjugo år sedan och minns scenen, men hade inget minne av att det var Martin Sheen...

   Radera
 3. Hej! Hoppas det gick bra för dig idag. Tog helt fel på campusen så var ute på lindholmen och snurrade. Så kan det bli. Får ta igen det en annan gång.
  Allt gott

  SvaraRadera
 4. Intressant iakttagelse, dvs detta med härskartekniker. Det jag tycker är att det ändå förlorat lite av sin betydelse. Fördelen med att människor blir mer och mer upplysta är också att de blir mer och mer ifrågasättande. Tänkte osökt på serien "trollkarlens hemligheter" som gick på TV 5. Till synes obegripliga trick förstår vi alla plötsligt. Det betyder inte att härskartekniker skulle bli ointressanta helt plötsligt. Den som blir utsatt tycker säkert det ãr obehagligt i alla fall. Jag "djupstuderade" retorik ett tag, och nu tycker jag det är lite lustigt när jag lyssnar på t.ex. politiska debatter: " jaha, där kom det knepet".
  Kjell Eriksson

  SvaraRadera