lördag 15 september 2012

Pristävling

Jag har härmed nöjet att bjuda in läsekretsen till en liten pristävling. Lös korsordet nedan, notera antal förekomster i lösningen av bokstäverna A, B, C, ..., Ö, och posta den erhållna bokstavsstatistiken i kommentarstråden. För att undvika spoilers för era medtävlande ber jag er tills vidare undvika att avslöja eller kommentera specifika ord i lösningen. Flera av de knivigaste ledtrådarna är utformade på så vis att det kunskapsövertag trogna bloggläsare besitter kan bli avgörande. Den först inkomna korrekta bokstavsstatistiken kommer att belönas med valfri bok ur den här listan. Endast ett tävlingsbidrag per person kan accepteras, och anonyma bidrag kan tyvärr ej beaktas.

Vågrätt

3. Etikforum för Brülde, Greider m.fl.

6. Förväntad åktid i fäders spår framåt slutet av innevarande sekel.

8. Är yours truly i kraft av sin födelseort.

9. KTH:are som visade muskler i fjärde Rockyfilmen.

10. Besitta äganderätten till.

13. Förekommer oftare än ros på denna blogg.

15. Vardagligt irritationsmoment, men också inspirationskälla för aktiv gren av sannolikhetsteorin.

16. Försökte förgäves ge upp sin kamp mot yours truly.

19. Lämpligt fortskaffningsmedel på Lodrätt 2.

21. Är den som väljer att inte läsa Häggström hävdar; se även Lodrätt 20.

22. Brödrapar som kan få även den mest inbitne biologist att betvivla den intellektuella förmågans ärftliga komponent.

25. I dimman.

26. Antal framtidsforskare som tar teknikutvecklingen på tillräckligt allvar.

28. Hedonistens pillerval.

29. Förening för folk som fått för mycket av Vågrätt 25.

30. Vacker sådan omger Ljusnan norr om Bollnäs.

31. Kan möjligen komma att avskaffas i en framtid med backupkopior.

34. Ledande motståndare till Vågrätt 31, och ett föredöme i att bättra på statistiken i Vågrätt 26.

36. Beredd.

Lodrätt

1. Ask av ej så litet slag.

2. Lämpliga platser för framförande av Vågrätt 19.

4. Tebjudningsikon som smugits in i matematiktidskrift.

5. Kan om det vill sig illa komma att bli mänsklighetens nemesis.

7. Komma i fysisk kontakt med.

8. Bör avokadon njutas.

11. Ljud i retur.

12. Håller approximativt samma diskussionsnivå som klimatförnekarbloggen The Climate Scam.

14. Ovälkommet inslag i Sveriges Riksdag.

17. Nominellt belopp i SEK på mynt med text "horkarl".

18. Har större visioner för mänsklighetens jättekliv än sin namne Neil.

20. Producerar mejerivaror och metanfisar.

23. Ej Monark.

24. Att besinna, som räcker året om.

27. Smakar bäst rökt.

32. Högsta hönset i det militära.

33. H2O-baserad ritual för infösning av försvarslösa barn i religiösa sekter.

35. Bör den som vill skörda.

15 kommentarer:

 1. Kul!
  A:8, B:2, C:0, D:7, E:4, F:1, G:3, H:1, I:5, J:1, K:2, L:3, M:2, N:8, O:5, P:2, Q:0, R:7, S:9, T:3, U:1, V:2, X:0, Y:1, Z:0, Å:3, Ä:0, Ö:4

  SvaraRadera
 2. 8A 1B 0C 6D 5E 1F 3G 1H 5I 1J 2K 3L 2M 8N 4O 2P 0Q 8R 8S 3T 1U 2V 1X 1Y 0Z 3Å 0Ä 5Ö
  Hälsningar Eva o Jonas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fin lösning, kära Mor och Far, dock ej den tänkta! Ni verkar ha avvikit från mitt avsedda facit på tre punkter, nämligen följande:

   1. Samma (helt korrekta) avvikelse i Lodrätt 5 som Daniel W presterat.

   2. Det ej längre gångbara valet av andravokal i Vågrätt 34 som jag tror att Johan nedan är inne på.

   3. Det synnerligen snillrika svaret "REX" på lodrätt 23, som jag gladeligen skulle erkänna som bättre än min tänkta lösning om det inte vore för det tråkiga faktum att det kvaddar ett par tvärgående ord.

   Radera
 3. Åkej; jag har fått ihop något som i alla fall är värt en chansning...:

  A -> 9; B -> 2; D -> 7; E -> 4; F -> 1; G -> 3; H -> 1; I -> 5; J -> 1; K -> 2; L-> 3; M -> 2; N -> 8; O -> 5; P -> 2; R -> 7; S -> 9; T -> 3; U -> 1; V -> 1; Y -> 1; Å -> 3; Ö -> 4

  SvaraRadera
 4. Jag kan konstatera att min egen lösning (högst troligen) överensstämmer med bosjos, och att Daniel W har hittat en liknande lösning som också tycks mig i princip korrekt. Jag kan se en avlägsen möjlighet att komma med en egen lösning, men bara genom att använda ett inte längre gångbart stavningsalternativ. Så jag avstår, jag har ju redan fått en bok ur listan av dig!

  SvaraRadera
 5. Det är dags att meddela vinnaren. Dessvärre har en situation uppstått med drag av slamkrypare. Som Johan redan konstaterat verkar nämligen korsordet vara (minst) bilösligt.

  Å ena sidan är det obestridligen så att bosjo var först med att leverera den lösning jag tänkt mig som den rätta.

  Å andra sidan var Daniel W snabbare fram med en lösning som skiljer sig från bosjos och den avsedda endast genom att ett A ersatts med ett V. Då jag tycker mig ha grund att anta att det endast är begynnelsebokstaven i Lodrätt 5 som diffar, samt konstatera att alternativet som därmed uppstår omöjligt kan dömas ut såsom felaktigt, så kan även Daniel med viss rätt göra anspråk på förstapriset.

  I detta läge kan jag knappast göra annat än att tilldöma både bosjo och Daniel segern. Grattis bosjo! Grattis Daniel! Välj varsin bok ur listan, och meddela mig (per epost om ni inte vill skylta offentlig med var ni bor) era adresser, så skall ni få era priser inom kort!

  SvaraRadera
 6. Cool! Jag skickar ett mejl...

  Jag var också inne på v-varianten ett tag (efter ett bekant teorem ["Djävulens sång"] av Lars Forssell), liksom den från öster kommande f-varianten, men "a" kändes mer i linje med det häggströmska tänkandet.

  SvaraRadera
 7. För övrigt tycker jag att korsordsentusiaster i läsekretsen nu kan anses ha fått gott om tid att försöka lösa lördagskrysset på egen hand. Därför är det nu fritt fram för diskussioner, frågor och eventuella klagomål rörande vad som egentligen menas med t.ex. Vågrätt 28 eller Lodrätt 4.

  SvaraRadera
 8. När jag såg bosjos lösning insåg jag att det måste varit den avsedda men nog är det poetiskt vackert att vi själva kan bli vår nemesis. Jag läser gärna Kahnemans bok!

  Daniel Wahlqvist
  Högbyvägen 208
  17554 Järfälla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kahneman - ett utsökt val! Kommer med posten.

   Vad gäller det "poetiskt vackra" i mänsklighetens undergång är detta en känsla vi bör stålsätta oss emot. Det psykologiska fenomenet är mycket vanligt (jag kan själv ryckas med i sådan entusiasm, som inför slutscenen till senaste Apornas Planet-filmen) men samtidigt väldigt väldigt märkligt. Ingen normalt funtad människa tycker att en bilolycka är vacker, och jordbävningen i Haiti är naturligtvis ännu värre. Ju större katastrof desto hemskare tycker vi att det är, och värst av allt är om en hel kontinent förintas. Ty när vi kommer till nästa nivå - Jordens eller hela mänsklighetens undergång - blir reaktionen ofta(st) en annan: poestisk hänförelse eller "rätt åt oss". Jag vet inte varför vi tenderar att reagera så, men reaktionen är gravt inadekvat. Mänsklighetens undergång är inte något vackert, utan något väldigt allvarligt och hemskt.

   Radera
  2. Tack för boken! Den ska bli intressant att läsa, inte minst som prövning mot mitt sätt att relatera till känslor. Du har helt rätt i att man bör/kan/vill stålsätta sig mot vissa känslor. T.ex ser jag det som sunt att motarbeta en överdriven rädsla för djur och kryp i svenska skogar, det kan vi göra eftersom vi tycker oss förstå både känslan och miljön. Men om vi inte förstår och slår ifrån oss våra rädslor även när vi kommer till djungeln så gör vi ett misstag.

   Att jag upplever det vara vackert att vi själva kan bli vår nemesis är en känsla jag tyvärr bara förstår ytligt. Vi bör med rätta tvivla på mycket av våra känslor inför livets strider, men det är ändå något som genomsyrar kulturer, filosofier, religioner och politiska ideologier. När jag funderar på känslan hamnar jag på en svår filosofisk spelplan och grunden för vårt tänkande. Det är överväldigande frågor.

   Radera
  3. Svåra, överväldigande och fundamentala! Det enda jag med bestämdhet kan säga i ämnet är att den Mr Spock-doktrin jag lät mig förföras av i 11-årsåldern - att vi kan och bör ersätta alla våra känslor med "logik" - är helt uppåt väggarna.

   Radera
 9. Aja, synd att en annan inte såg korsordet förrän igår kväll (Har inte googlat, inte tittat i kommentarsfältet här ovan heller). Ingen vinst behövs men for the record: Jag kräver att få visa upp mina svar, eftersom jag är korsordsälskare numero uno, enligt mig själv.


  http://imageshack.us/a/img835/4293/picture1050u.jpg


  Vilken Neil som bryr sig om mänskligheten, samt vem som inte fick ge upp kapen mot Olle H, är svar som jag inte kunde, utan sluter mig till utifrån bokstäverna.


  Cecilia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snyggt jobbat, Cecilia! Din lösning är precis den avsedda, så när som på samma lilla (men ur rättningssynpunkt oantastliga) modifikation av Lodrätt 5 som bl.a. Daniel W ovan.

   Såväl Stuart Armstrong som Ulf Andersson hade du känt till om bara du följt min blogg ännu lite noggrannare - låt det bli en läxa för framtiden! :-)

   Radera
 10. Ah, nu kommer jag på...Yudkowsky, hint hint...vad du tror riskerar att bli mänsklighetens Nemesis. ok. Mycket försent men ändå, helt utan googling eller läsning här ovan. Jag är dock så säker på mitt svar nu att jag tillåter mig att fr o m nu kolla i kommentarsfältet.

  SvaraRadera