torsdag 13 december 2012

Om den personliga religiösa trons roll i rationell diskussion

Daniel Dennett förklarar på 46 sekunder:

12 kommentarer:

 1. Bästa argumentet mot religion jag hört på länge! Dock måste jag säga att det är extremt ovanligt att någon drar upp religiösa argument i vår del av världen.

  SvaraRadera
 2. Precis. Det är verkligen märkligt hur många militanta ateister det finns i Sverige. Jag är inte religiös men har svårt för intolerans.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu förstår jag nog inte riktigt vad du menar. Kan du ge ett konkret exempel på "militant ateism"?

   Radera
 3. Det jag menar med det är bara att det finns en del som har gjort det till sitt livs uppgift att ständigt tjata och tjata om hur dumma i huvudet mäniskor som är religiösa är. De verkar heller inte förstå hur ironiskt det är när de på ett närmast religiöst sätt ska tuta i andra hur det ska tänka och vad de ska tro på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är ändå inte säker på vad du menar med "militant ateist" och att "på ett närmast religiöst sätt ska tuta i andra hur det ska tänka och vad de ska tro på". Ett konkret exempel: räcker det, för att du skall kategorisera någon i de facken, att vederbörande författat texter som t.ex. den här, den här, den här, den här, den här, den här och den här?

   Radera
  2. Förlöjligar man religiösa mäniskor och deras tro är man intolerant. Därmed inte sagt att du är intolerant. Vill man förbjuda biblar på hotellrum är man intolerant. Jag vet att ni inte ville det, bara ett exempel. Du kan knappast förneka att det finns människor som vill det. Blir man upprörd över att någon ber på ett plan före takeoff i ett flygplan är man intolerant enligt mig.

   Sedan så vet ju du som forskare givetvis att vad folk säger är anledningen till att de startar krig osv ofta är något annat än den riktiga anledningen.

   Men framförallt förstår jag inte hur du kan vara så orolig över att barn blir "itutade" religion. Alla som befinner och vuxit upp i detta land [någorlunda nyligen ;)] vet att man ses som en knäppis om man är religiös.

   Varför "oroas du över religionernas inflytande i samhället? Religionen har väl inget inflytande i det svenska samhället?
   Jag ber om ursäkt för att jag inte läst alla länkar och om jag kan ha läst dem lite för snabbt.

   Radera
  3. Min oro över religionens inflytande över samhället handlar till ganska liten del om det svenska samhället, men desto mer om t.ex. Vatikanens vidskepliga kondomförbud som indirekt är orsaken till många miljoner människors lidande och död, och om det hat som odlas exempelvis bland islamister i arabvärlden och inom den kristna evangeliska högern i USA. Men om du absolut vill inskränka diskussionen till att gälla Sverige så kan jag väl nämna att jag är klart bekymrad över den segregation som religiösa friskolor bidrar till.

   Radera
  4. Är du lika bekymrad över det faktum att ALLA friskolor bidrar till segregation?
   Var är artiklarna du skrivit om hat som inte handlar om religion?
   Hur stort inflytande har du i den internationella debatten?

   Radera
  5. Okej, det var ju snällt sagt..
   En del problem, som skolsegregation, är för vissa människor bara ett problem om religion är inblandat. Trots att alla friskolor bidrar till segregation(notera att den här diskussionen inte handlar om dig personligen. Hatbrott blir alltid mer spännande att diskutera för en del människor om religion var inblandat. Precis som det för vissa grupper blir mer spännande om det visar sig att en invandrare var inblandad.

   Radera
 4. "Nu är du fånig"

  Bra argument..

  SvaraRadera
 5. http://www.thelocal.se/45060/20121214/#.UMsZevkXvSE
  - Stas

  SvaraRadera