söndag 9 februari 2014

Silverglädje med besk bismak

Blandade känslor. Som längdskidåkningsentusiast kan jag givetvis inte låta bli att jubla åt Charlotte Kallas och Marcus Hellners strålande insatser och silvermedaljer i gårdagens och dagens skiathlonlopp vid OS i Sotji! Hatten av också för guldmedaljörerna Marit Björgen och Dario Cologna - två fantastiska skidåkare. Ack ändå om OS hade gått av stapeln i något annat land än i Putins Ryssland, så att vi sluppit få glädjen grumlad av det enorma propagandanummer för Putin som tävlingarna utgör. Man kommer osökt att tänka på Mikael Wiehes och Hoola Bandoola Bands protestsång i samband med den svenska Davis Cup-matchen hemma i Båstad mot Pinochets Chile 1975:
  På Berlinolympiaden 1936
  fick Hitler så mycket reklam att han nästan blev perplex
  Och generalerna i Chile de är ute efter samma sak
  Men vi skall inte propagera för deras terrorapparat
Satirtecknaren Emanuel Garnheim kommenterar:

6 kommentarer:

 1. Ha, EXAKT de rader som har surrat i mitt huvud de senaste dagarna, fast det nog är över tio år sedan jag lyssnade på låten!

  SvaraRadera
 2. Hockey-VM i Stockholm 1969; 6 - 7 månader efter Sovjets invasion av Tjeckoslovakien. Inga protestsånger och inga krav på att "stoppa matchen". Den svenska vänstern är patetisk och synnerligen självgod. Tjeckerna hade förvisso publikens sympatier i de två matcherna mot Sovjet, men få är de som tror att sympatierna var skägg och/eller- plyschvänsterns förtjänst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller helt med. Vad var alla protesterade kulturmarxister under OS i Kina? Det går knappt att jämföra. Nej det är snarast så att Putins agerande är normalt i OS-sammanhang medan kulturmarxistmedia tävlar om att gå hbtq-lobbyns ärenden. Att förbjuda homosexpropaganda riktad mot barn kallas av kulurmarxistmedia för antigaylagar.

   Radera
  2. Här har vi alltså en kommentator som modigt och rakryggat framträder med namnet RB och som försvarar det ryska förtrycket mot homosexuella såsom varandes "normalt". Fräscht. Gissningsvis anser samme kommentator att Carl Bildt kan räknas till kulturmarxisterna.

   Radera
 3. Men OS har gett medier utanför Ryssland möjlighet att skildra Rysslands problem med utgångspunkt i förberedelserna för OS. Korruption, homofobin, statens kontroll över medier, hänsynslösheten vid byggandet av OS-anläggningarna, terrorproblemen i Kaukasus. Jag kanske har missat något men har det sagts ett enda positivt ord om Ryssland i samband med OS.
  Jag tycker nog att skämtteckningen är helt felaktig om den är riktad till svenskar eller för den delen större delen av EU.

  SvaraRadera
 4. Tja, RB, det fanns ganska gott om uppmaningar till bojkott av Peking-OS. Google gärna, i stället för att förlita dig på ett uppenbarligen ganska opålitligt minne.

  SvaraRadera