Trogna läsare av denna blogg vet att jag fäster stor vikt vid vetenskapens inflytande på samhället i övrigt; se t.ex. mitt "Karthago". Men vetenskapen är inte bara ett medel för att skapa mänskligt välbefinnande och ett gott samhälle - den är också värd att satsa på som ett mål i sig. Varför då, kanske den kritiskt lagde läsaren här frågar sig. Den amerikanske fysikern och Nobelpristagaren Steven Weinberg besvarade frågan snyggt, i följande aforism hämtad ur hans bok The First Three Minutes.1
- The effort to understand the universe is one of the very few things which lifts human life a little above the level of farce and gives it some of the grace of tragedy.
Fotnot
1) The First Three Minutes har jag inte läst, men väl essäsamlingarna Facing Up och Lake Views, som jag rekommenderar varmt.
Visst är vetenskapen, liksom kultur över huvud taget, värd att satsa på som ett mål i sig.
SvaraRaderaMen, speciellt matematik, naturvetenskap och teknik är grenar av vetenskapen som dessutom är nödvändiga om vi ska klara av att komma ur det hörn mänskligheten är i full färd med att måla in sig i. Klimatet, miljöförstöringen och nya, tidigare sjukdomar som ebola, är exempel på saker som kräver vetenskapligt kunnande för att bemästras.
Instämmer! På Twitter är Emil Nilsson inne på ett liknande spår.
RaderaVi bör heller inte glömma samhällsvetenskap och humaniora. Exempelvis klimatfrågan är i hög grad en fråga om hur vi löser vår globala tragedy of the commons, och här behövs samhällsvetenskapen för att peka ut framkomliga vägar. Och utan humaniora är vi barbarer.
Nu är det jag som instämmer!
Radera