onsdag 20 juni 2012

I väntan på Sommar: Filosofiska rummet

Målning av trädgårdsmöbler. Vad passar väl då bättre än att lyssna till P1:s Sommar? Men det programmet har ju säsongspremiär först på lördag, så vad göra? Nuförtiden, med podradio, kan man ju när som helst välja att lyssna på snart sagt vad man vill. Det slår mig att jag hörde på Filosofiska rummet - detta sympatiska och intelligenta program som jag dock tyvärr inte lyckats skaffa mig någon rutin på att ratta in - i söndags, och bjöds på ett sommarsspecial med filosofiska lästips för hängmattan.1,2 Så varför inte lyssna till några tidigare avsnitt av Filosofiska rummet?

Sagt och gjort! En första strykning av träbord och -soffa räckte (nästan) till tre spännande avsnitt: ett om den av fysikern Stephen Hawking lite förhastat utropade filosofins död3, ett om global rättvisa i globaliseringens tidevarv, och ett som (faktiskt inte särskilt långsökt) knöt ihop 1600-talsfilosofen Blaise Pascals förkärlek för aforismer med dagens snabba och korthuggna sociala medier4.

En och annan lyssnare kanske i förstone finner programmet en smula tamt: sällan eller aldrig råkar några av debattörerna i luven på varandra. Jag vill dock tolka programmets vänliga ton på ett annat sätt, nämligen att deltagarna som regel bemödar sig om den filosofiska dygden att noggrant och välvilligt försöka förstå och sätta sig in även i meningsmotståndares tankegångar, hellre än att omedelbart och utan större eftertanke söka leverera ett dräpande motargument.5

Filosofiska rummet. Rekommenderas!

Fotnoter

1) Tre av de fyra böcker som tipsades om blev jag genast sugen på att läsa: Människans revolt av Albert Camus, Micromotives and Macrobehavior av Thomas Schelling, och Filosofi i en ny tonart av Susanne Langer.

2) Nya boktips utlovas i programmets säsongsavslutning nu på söndag.

3) Dylika vulgära utfall mot filosofiämnet från just fysiker verkar vara något som ligger i tiden. Ett sådant från Lawrence Krauss tog jag upp här på bloggen för en tid sedan.

4) I denna diskussion kring Pascal och Twitter (liksom för övrigt i söndagens bokspecial) deltog stamgästen Jeanette Emt, vilket jag fann dubbelt passande. Jeanette är inte bara djupt lärd och kunnig i filosofiämnet och dess historia, utan också vad gäller Facebookaforismförfattande den klart vassaste virtuosen i min bekantskapskrets.

5) Ja, jag vet. Jag har ett och annat att lära vad gäller praktiserandet av denna dygd.

2 kommentarer:

  1. Andra delen av Filosofiska rummets hängmattespecial visade sig vara om möjligt ännu bättre än det första! Högintressanta diskussioner rakt igenom (så när som på att Magnus Jiborn slösade fem minuter på det oändligt uttjatade bilen och getterna-problemet - en slösaktighet som inte ursäktas av att jag själv är lika god kålsupare). Två av de rekommenderade böckerna har jag redan hemma (Kahnemanns Thinking, Fast and Slow och Tännsjös Privatliv) men det som gladde mig allra mest var att Jeanette Emt tog upp den fantastiske Derek Parfits monumentala On What Matters.

    SvaraRadera
  2. Och inte är sommar av någon högre kvalitet i år...

    SvaraRadera