torsdag 7 maj 2015

En önskan om att Lennart Bengtsson lämnar KVA

Vetenskapen och det vetenskapliga tänkandet utgör oundgängliga komponenter i hanterandet av de enorma utmaningar mänskligheten står inför under det närmaste århundradet. Därför är det viktigt att vetenskapen åtnjuter allmänhetens förtroende.1 Undersökningar visar att förtroendet här i Sverige för vetenskapen ligger på en hygglig nivå, men att en fallande tendens föreligger. Orsakerna till det senare är utan tvivel mångfacetterade, och frågan om hur trenden kan vändas är givetvis komplicerad, men det finns ett antal uppenbara saker som vetenskapssamhället bör undvika att associera sig med. En tydlig black om foten har varit det stöd som det (mer på ideologiska än på empiriska grunder) under stora delar av 1900-talet gav åt rashygieniska föreställningar och praktik. Denna mörka historia bör inte sopas under mattan, men det är samtidigt viktigt att vetenskapssamhället tydligt tar avstånd från den barbariska verksamhet som bedrevs i vetenskapens namn. Att en framstående forskare idag inför öppen ridå återfaller i rashygieniskt tänkande är givetvis mycket ovanligt, men när det väl händer är det enligt min mening mycket allvarligt. Den välmeriterade klimatforskaren Lennart Bengtsson, professor i dynamisk meteorologi och ledamot i Kungliga Vetenskapsakademien (KVA), framhöll nyligen, på bloggen Anthropocene [webcite] den 5 april i år, vikten av att i utformningen av svensk migrationspolitik beakta rashygieniska aspekter:
  Uppenbarligen uppgick neandertalmänniskan gradvis i homo sapiens eftersom ett litet antal neandertalgener fortfarande återfinns hos dagens moderna människor. Det behöver därför inte innebära någon dramatisk händelse som tidigare spekulerats i, utan helt enkel att de inte kunde bevara sin egenart och helt enkelt assimilerades av homo sapiens och nu finns kvar där som genetiska spillror.

  Idag bevittnar vi sannolikt en analog transformation i Sverige där landets befolkning och kultur ändras i rasande takt. Redan om 25 år räknar man med att hälften av landets befolkning är utlandsfödda eller med föräldrar som utlandsfödda. Redan vid slutet av seklet kommer den svenska urbefolkningen att vara i minoritet för att sannolikt gradvis upplösas under de kommande århundradena. En liknande utveckling kommer sannolikt också att äga rum i andra europeiska länder men knappast kommer det att fortlöpa i samma rasande takt som i Sverige.

  [...]

  Nu kan man kanske hävda att vad vi ser är lika oundvikligt som det öde som drabbade neandertalarna eftersom en liten folkspillra på en promille av jordens befolkning i längden inte kan bevara sin egenart, med det är ändå uppseendeväckande att man avsiktligt påskyndar detta sitt kulturella självmord utan att för detta ha inhämtat sina medborgares stöd. En särskild tragik ligger i den hastighet med vilken transformationen genomdrivs då det svenska samhället omöjligt kan klara detta och snart kan komma att hamna i en svår ekonomisk och kulturell kris då omfattningen av den nuvarande invandringen är fullständigt och totalt ohållbar. Det djupt tragiska är att de ledande i samhället inte velat förstå detta utan fortsätter sitt lämmeltåg mot sitt sammanbrott och dels med en befolkning som i sin letargi inte haft kraft, förmåga och fantasi att föreställa sig vad som väntar. Det öde svenskarna kan komma att drabbas av har mycket gemensamt med neandertalarnas öde.

Som KVA-ledamot finner jag det utomordentligt genant att en annan ledamot av samma församling yttrar den här sortens mörkbruna åsikter. Men det är inte om mina personliga känslor detta handlar, utan om vetenskapens anseende. Med sina uttalanden skadar Lennart Bengtsson anseeendet hos såväl KVA (denna den kanske förnämsta vetenskapliga sammanslutningen i vårt land) som vetenskapen i stort. Jag tror och hoppas att han egentligen förstår detta, och jag önskar att han i syfte att minska skadeverkningarna av sina yttranden tar sitt ansvar och utträder ur KVA.2

Fotnoter

1) Dock helst utan att okritiska föreställningar (vilka jag ibland varnat för här på bloggen) florerar om att vetenskapen automatiskt kommer att bringa mänskligheten lycka och välgång och att alla forskningsframsteg automatiskt blir av godo.

2) Detta är inte första gången jag på denna blogg i kritiska ordalag uppmärksammar Lennart Bengtssons olika ideologiska utspel (se t.ex. mina bloggposter förra året om hans beklämmande färd ner i klimatförnekarträsket och om hans dito synpunkter av antifeministisk och invandringskritisk art) men det jag idag citerar är nog det värsta jag sett från hans penna.

25 kommentarer:

 1. I ett nyss (kl 10:20) avsänt ebrev meddelar Lennart Bengtsson följande:

  "Jag förstår att du insisterar med att fortsätta Din förtalskampanj mot mig. Jag anser att jag har full rätt att uttrycka mina reservationer mot en delvis dysfunktionell migrationspolitik utan att bli anklagad för Dina påhittade anklagelser. Jag vill på det allra kraftigaste vända mig mot Ditt förtal och avser att förbereda ett åtal mot Dig i detta sammanhang.

  Jag har aldrig någonsin uttryckt några negativa uppfattningar om andra folk eller om Du så vill raser (vad detta nu är) och anser detta är en extrem form av förolämpning. Min egen familj är i högsta grad internationell och min sonhustru är från Ghana. Finns det inga gränser för Din illvillighet och ondska!"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra svar från Bengtsson, det här verkar ju handla om nån form av personlig kampanj gentemot honom från din sida.

   Radera
  2. Det här är ett skrattretande icke-svar från Bengtssons sida. Hans citat visar ju tydligt på en unken människosyn, och att han reagerar så kraftigt på det känns enbart som ett tecken på att du har rätt. :-)

   Radera
  3. För att få lite perspektiv på LBs upprördhet så kan det vara värt att påminna sig om hur han själv brukar argumentera. Som här .

   Radera
  4. Jag skriver några år efteråt här då. Det är alldeles otvetydigt att LB inte talar om ras i citatet, utan kultur. Det är tydligt att anklagelserna mot honom har förtalskaraktär. Det är inte LB, utan Häggström, som drar in nazism och rashygien. Tråkigt med Internet-hatare som bortser från objektivitet och rättvishet. Det här är antisocialt beteende.

   Radera
 2. När man pratar om förtroende för vetenskap har kva inte rosat marknaden på senare tid... Varken inom energi eller klimat.
  http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/vindkraft/article3789986.ece

  http://uppsalainitiativet.blogspot.se/2015/04/kungliga-vetenskapsakademin-den.html

  SvaraRadera
 3. Lennart Bengtssons dryper av rasism, mörkbruna åsikter och rashygieniska tankegångar. Han borde avsäga sig platsen i KVA.

  Sådärja, nu kan LB förbereda åtal mot mig också. Lämnar gärna ut personuppgifter om så önskas.

  /Erik Svensson

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska vara "Lennart Bengtssons text dryper ...". Hur LB är privat vet jag inte, men texten är förfärlig.

   Radera
  2. Förbered åtal mot mig också, Lennart, nu när du är i gång med att försöka sätta munkavel på dem som inte håller med dig!

   Radera
 4. Varför känner Lennart Bengtsson av ett behov av att påpeka att hans sonhustru är från Ghana? Jag har inget behov av att tala om att mina släktingar är från här eller där.

  SvaraRadera
 5. Arne Söderqvist7 maj 2015 20:03

  ”Genuint svenska gener”, om sådana skulle finnas, kommer inte att försvinna genom invandringen. De kommer fortfarande att finnas kvar inom befolkningen och blir ingalunda utraderade.

  Det ”kulturella självmord” vi är i färd med att begå i Sverige har ingenting med invandringen att göra. Det allra mesta som sänds i våra TV-kanaler har amerikanskt ursprung. Nästan all popmusik som hörs i Sverige är amerikansk. Vi äter hamburgare, pizza och går på kinesrestaurang som aldrig tidigare, men dessa matvanor kommer inte direkt från Tyskland, Italien eller Kina. Först tog dessa rätter språnget över Atlanten för att sedan komma till Sverige i amerikaniserade former. Sagor av Bröderna Grimm, H. C. Andersen och A. A. Milne har blivit populära i Sverige sedan de disneyfierats. Svenska organisationer och företag ska numera ha engelska namn. Befattningar på arbetsplatser har numera ofta bara engelska benämningar. En god gissning är att betydligt fler svenskar känner till ”J. R” i ”Dallas” än Carlsson i Hemsöborna.

  Jag tycker att den onödiga amerikaniseringen av vårt samhälle är störande. Journalisten Arne Thorén brukade tillspetsat säga att Sverige är världens mest amerikaniserade land och att på andra plats kom ingenting, medan USA självt kom först på tredje plats. Förvisso ligger det något i detta. Ivern att införa anglicismer kan exemplifieras med att de numera föråldrade bärbara kassettspelarna i fickformat fick den ”svenska” benämningen ”freestyle”, medan de i engelskspråkliga länder kallades ”Walkman”.

  Invandringen till vårt land har inte tillnärmelsevis gjort avtryck i vår kultur i samma utsträckning som vår slentrianmässiga amerikanisering.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grymt bra sammanfattning av vår "Svenska" nutidskultur!

   Radera
 6. Märkligt att s.k. intelligenta människor håller på och ondgör sig över någon som bara säger som det är. Att det han säger inte är politiskt korrekt är ju uppenbart för alla. Det vi har framför oss kan bli hur hemskt som helst. Era argument mot LB är ju bara sedvanliga stasikorrekta floskler. Fy

  SvaraRadera
  Svar
  1. "s.k. intelligenta" eftersom om man inte håller med dig så är det intelligensen det är fel på? Du borde ju klara att hålla två tankar i huvudet samtidigt: att x kan vara intelligent samtidigt som x har "fel" (enl dig) i en fråga.

   Radera
 7. KOmmer ihåg ett föredrag med Svante P på KVA på 90-talet, och sedan starten på epi-genitiken. Även om Lennart Bengtssons inlägg är mindre klokt diplomatiskt uttryckt, så förtjänar det inte tolkningar i klassisk rasistisk anda, det där rassekortet känns sas lite passé.

  Avseende migration, så är det ett politiskt spel. Både S+M var mot att införa avägranden avs Genevekonventiponen i domstol, men fick ge sig, och sedan ändrade Reinfeldt helt på kuttingen efter valet 2010, och har lagt grunden för skenande kostnader avs den nya migrationsindustrin. Att det inte kommer att hålla, begriper alla som bevistat en mindre Svensk kommun, dit generositeten sas exporteras, och nu blir det en ny regionindelning och sammanslagning av en massa kommuner. Avs gener, så får man nog acceptera att de finns, och att D vitaminbrist är ett problem på nordliga breddgrader, i synnerhet om man är mycket draperad och inte är frälst vid vintersport :-) Neandertalarna muterade rätt snabbt, till vitt av samma anledning, och korrespondensen mellan B och D vitamin och kalium och kalcium en lite outredd fråga, utom möjligen för triatleter. Problemet är nog inte generna, utan vad generna resulterar i, av ngn outgrundlig anledning tenderar alla människor som kommer hit, att bosätta sig med varandra, vilket är mest intressant för alla vita vänsterakademiker från 70-talet som pluggat genusvetenskap på SU,a v ngn anledning ska de alla bo i Bagarmossen, innan de har råd att ändra Åsön. Inte fasiken trodde man att ledamöter skulle sjunka till denna nivå på argumentation, och man inser ju att det är känslor och inte logik inblandade även för vetensklapsmän, och det är kanske tryggt, men för fasiken, håll den där smutskastningen intern, det dras ett löje över KVA, det finns ju genetiska skillnader mellan människor, och dessa kan man klassificera, om man vill, tänk er engelska utan ordet race, det skille bli ett skämt. Sverige är mig det enda land invärlden, som på allvar funderat på att ta bort ordet ras, eftersom det inte finns raser (på Svenska :-) men däremot finns antirasism och rasifiering, en en mängd andra märkliga nybegrepp, för övrigt, läs lite Hedenius, och nyktra till, man kan vara snälla mot varandra, utan att tycka lite.
  respekt. S.W

  SvaraRadera
 8. Hade det inte räckt att invända i sak mot Bengtssons resonemang? Varför dessa rop på tystnad och avsked? Kan det inte rent av vara så att den typen av repression från en forskare till en annan skadar vetenskapens renommé mer än enskilda forskare som för fram felaktiga uppfattningar? Finns det egentligen någon intressant och sedermera bekräftad åsikt som inte vid något tillfälle ansetts olämplig och skandalös? (Inte för att jag tror Bengtssons tankar har framtiden för sig). Detta lär oss att hålla högt i tak och tillåta en rationellt evolutionär process i alla intellektuella sammanhang.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Problemet här att LB inte är forskare i evolution, genetik eller liknande utan uttalar sig som lekman. Texten har stora likheter med sånt som brukar publiceras av exempelvis Svenskarnas Parti. Om en sverigedemokrat uttalat sig som LB hade hen åkt ut ur partiet illa kvickt.

   Radera
  2. Jo visst, det är inte ett forskningsfynd han lyfter fram. Skulle det i högre grad tala för att det är rimligt att kräva hans avgång? Om han inte ens uttalar sig i sin egenskap av vetenskapsman och heller inte om en (enbart) vetenskaplig fråga, så är väl snarare skälen svagare. Även om man skulle tycka att innehållet i hans åsikt är tecken på dåligt omdöme så får man nog stå ut med att det finns duktiga forskare som på andra sätt är idioter, samt det gamla vanliga att det är bättre att framföra saklig kritik mot innehållet i olika uppfattningar snarare än att kräva självcensur, avsked osv.

   Radera
  3. Det beror så klart på vilken nivå man vill att KVA ska hålla... Det kanske kan skada lite att någon kan vara tungt inblandad i att dela ut nobelpriset svamlar om raser och invandring på ett högst anmärkningsvärt sätt? Då kan man så klart kanske önska att han klev av? Varför inte?

   Radera
  4. kan förstå din invändning, men är det inte naivt att tro att KVA inte är även en "politisk" organisation. där politisk menas i sin etymologiska mening.
   bengtsson lånar KVA:s auktoritetsstämpel för att driva förkastliga teser (etiskt och vetenskapligt), det vore berättigad att kasta honom ur KVA, inte för att censurera honom men för att ta avstånd från hans uttalande.
   bengtsson har ovillkorlig rätt till sina åsikter som alla andra, han har inte ovillkorlig rätt till att vara representant för KVA.

   Radera
 9. Lennart Bengtssons inlägg verkar nu vara borttaget från Anthropocene,

  SvaraRadera
 10. Hajar till över följande ord: "Redan vid slutet av seklet kommer den svenska urbefolkningen att vara i minoritet för att sannolikt gradvis upplösas under de kommande århundradena."

  Mänskligheten har vad jag förstår en väldigt liten genetisk variation eftersom vi genomgått en eller flera så kallade flaskhalsar. Detta kan ju orsaka bekymmer i framtiden, eftersom det gör oss sårbara.

  En annan reflektion: Det bästa kanske varit om mänskligheten aldrig lämnat den afrikanska kontinenten där vi utvecklats. Då hade vi ju sluppit alla diskussioner om invandringens hemskheter.

  Krister Nässén

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Den sista paragrafen är helt underbar. Hoppas att det är okej med dig att jag lånar den.

   Radera
  2. Går utmärkt!

   Krister Nässén

   Radera
 11. Jag länkade tidigare till en kommentar av Bengtsson men jag tycker att den kan vara värd att skriva ut i sin helhet eftersom den sätter Bengtssons och hans gelikars hyckleri i blixtbelysning:

  "Hej

  Att påminna alla entusiaster av den gröna rörelsen om dess rötter är mycket viktigt. Att dessa liksom verklighetens har en mera brunaktig färg är det säkert inte många som känner till. Inte heller den entusiasm som fanns i den nationalsocialistiska rörelsen för natur och ursprunglighet. Hitler och en del av hans närmaste var vegetarianer, månade om naturen och durlivet. Det tyska bondesamhället var det ideala liksom flera i dag också anser. Den tyska och svenska romantiken har mycket gemensamt och har en livskraft som har övervunnit det mesta. Att se upp med detta tvivelaktiga tankegods är en nödvändighet. Det obehagliga i vår tid är att inte detta görs och är tyvärr en följd av den bristande historiska kunskapen.Risken är att det som tidigare kan urarta . Jag rekommenderar läsning av Hitlers bordssamtal i bunkern där detta slag av märkliga tankar presenteras.
  LennartB"


  Man skulle med lätthet kunna skriva något liknande om Bengtssons egna föreställniingar om man nu vill sänka sig till Bengtssons nivå, och det skulle vara betydligt starkare och mer träffsäkert än "Hitler och en del av hans närmaste var vegetarianer, månade om naturen och durlivet." Men jag tänker inte skriva det, för jag är inte som Bengtsson.

  SvaraRadera