lördag 20 juni 2015

Hur skall jag kunna få lite fart på den här bloggens besöksstatistik?

Cirka 20 000 sidnedladdningar per månad brukar det bli, om jag får tro den rudimentära besöksstatistik som Blogger erbjuder sina användare.1 Låt vara att bloggen har en trogen och kompetent läsarskara, varför jag kanske inte skall klaga alltför högljutt, men om bloggen verkligen skall kunna förändra världen så behöver besökssiffrorna höjas. Men hur åstadkommer jag det? Här är jag lite handfallen, men döm om min glädje när jag hörde talas om att Göteborgsprofilen Frida Boisen, chefredaktör för GT och prisbelönt för sitt skickliga bruk av sociala medier, i höst utkommer med vad som verkar vara precis den bok jag behöver: #digitalsuccé - Så lyckas du med sociala medier. Som en aptitretare bjöd hon i tidningen Dagens Media häromsistens på fyra handfasta och goda råd:
    Fakta

    Frida Boisens fyra kom igång-tips för att göra digital succé:

    1. Sätt målet! Om du har möjlighet – ta in en sociala medier-strateg som kan hjälpa er att sätta upp tydliga syften och mål med just din eller ditt företags sociala medie-strategi. Vad vill ni? Driva trafik till sajt? Bygga varumärke? Driva till köp? Viktigt att identifiera när du senare ska välja rätt sociala medie-kanaler, budget, målgrupper och strategier. Sätt delmål och gör målen mätbara.

    2. Berör! För att bli viral och nå igenom bruset måste du beröra på riktigt. Allt börjar med att du bottnar i äkta värderingar. Vad står du eller ni för? Hitta de virala känslorna utifrån detta. För att lyfta extra här: Ta gärna in hjälp från ett sociala medier-strategiproffs, det lönar sig. För att bli viral måste er grej vara briljant, postad på rätt sätt, vid rätt tid, med rätt språk i rätt kanal. Halvdant duger inte.

    3. Se potentialen med ditt team! Var professionell. Sätt en sociala medier-policy för dig själv och dina anställda, ta hjälp av ett proffs. Alla ni är personliga varumärken och ambassadörer med unika kanaler och möjligheter att nå ut. Hur gör ni med fallgropar och krishantering? Få med alla i ert sociala medie-arbete. NI är företaget! Älska employer branding. Älska personal branding! Bygg ett positivt team och ledarskap. Utbilda, följ upp och utvärdera.

    4. Tänk nytt! Sociala medier är nutiden och framtiden. Möt dina kunder och deras behov här – där de är. Hur kan du utveckla dig själv och ditt företag genom sociala medier? Testa att starta en ny nischad produkt här. Kanske är det en ny kanal, en ny kampanj, ett nytt varumärke, en ny tjänst? Här finns många goda exempel på extrem framgång att inspireras av. Känn superkrafterna i sociala medier.

Jag gilar verkligen konkretionen i de här råden, och att Boisen aldrig är i närheten av att förfalla till management- eller mediafloskler. Natruligtvis avser jag på sikt att implementera samtliga fyra punkter, men för att inte greppa över för mycket på en gång tänkte jag börja med punkt 2 som verkar rättså grundläggande, i synnerhet det här med "Allt börjar med att du bottnar i äkta värderingar. Vad står du eller ni för?".

Så vad står jag för, som kan beröra på riktigt? Vad bör jag skriva om? Förslag emottages tacksamt. Till det jag skrivit mycket om hör ju t.ex. klimatfrågan, och artificiell intelligens ur ett futurologiskt perpektiv. Men de är ju (liksom det mesta annat jag skriver om) ganska små och oviktiga frågor, som knappast kan väntas beröra på allvar och generera höga läsarsiffror. Någon gång har jag provat att skriva om klädmode, som jag tror faktiskt är ett ämne med stor potential, men jag är osäker på om jag själv verkligen har rätt kompetens och engagemang för den frågan. Nej, det behövs något annat, något riktigt stort. Något jättejättestort! Som t.ex. Göteborgsbilisters rätt att fritt och utan särskilda avgifter få köra omkring och skapa trängsel och släppa ut avgaser!

Fotnot

1) Förra månanden (maj 2015) blev en outlier med drygt 37 000 sidnedladdningar, men det var knappast ett trendbrott (juni 2015 serut att hamna på de gamla vanliga nivåerna) utan mer frukten av Göran Lambertz oförtjänta benägenhet att dra uppmärksamhet till sitt namn.

6 kommentarer:

  1. Kom i håg att kunden alltid har rätt! SD är ju för övrigt trogna "kunder" i allt vad sociala medier heter. Att stryka dem medhårs kanske kan öka antalet kunder/läsare och sätta lite sprätt på din blogg!

    Krister Nässén

    SvaraRadera
  2. Arne Söderqvist20 juni 2015 kl. 19:43


    20000 nedladdningar på en månad är inte illa!

    När jag skrev på numera insomnade Newsmill kom jag aldrig upp till mer än några hundra nedladdningar totalt. Med viss avund såg jag att andras artiklar ibland nådde flera tusen nedladdningar redan första dagen. Ett av knepen de framgångsrika hade för sig var att skriva om kungligheter. Pornografi skulle nog också locka läsare.

    Jag minns två TV-program som sändes i SVT för många år sedan. Det ena hette "Striptease" och det andra hette "Hembränt". Möjligen zappade tittarna vidare då programmen väl börjat. Det förra programmet var nämligen ett samhällsprogram, https://sv.wikipedia.org/wiki/Striptease_%28TV-program%29, och det senare handlade om keramik. Men själva rubriken kan antagligen locka till nedladdningar även om den inte riktigt håller vad den förespeglar.

    "Kändisar" har åsikter som intresserar stora skaror. Att bli berömd fotbollsstjärna eller popartist är inte lätt. Men man kan bli känd på andra och lättare sätt, tex. genom att bli en grov brottsling. Både Billy Butt och Stig Bergling har lyckats få in två artiklar var på DN-debatt. Där har jag aldrig haft en chans.

    Men jag antar att du vill öppna ögonen på makthavare och beslutsfattare. Det hände att jag faktiskt sände artiklar jag skrivit elektroniskt till alla riksdagsmän och alla regeringsledamöter. Det är ju så enkelt som att bara trycka på några tangenter på tangentbordet. Jag brukade faktiskt få en handfull svar, tom av dåv. utbildningsminister Björklund. (Antagligen var det förstås en sekreterare som både läste och besvarade mitt e-brev.) Jag har dock aldrig sett något tecken på att mina förslag någonsin genomförts.



    SvaraRadera
    Svar
    1. Skriva om kungligheter? Nja, det har jag faktiskt prövat, men det hjälpte inte.

      Radera
    2. Arne Söderqvist22 juni 2015 kl. 06:01

      Men du måste förstås skriva något positivt om kungahuset. Så här, till exempel:
      "Kungen gör en betydelsefull insats. Han får svenska folket att känna sig begåvat."

      Radera
  3. Arne Söderqvist24 juni 2015 kl. 05:15

    Fredagen den 10 december 2004 skrev Frida Boisen, i sin kolumn i den då existerande gratistidningen City, en krönika med rubriken "Vi borde läsa mindre matte". Välgörande nog är denna kolumn nu borttagen från nätet.

    Jag skrev en kommentar i vilken jag angav några motargument till Boisens uppfattning. Men Boisen fick naturligtvis förbli oemotsagd. Jag fick ett svar från tidningen där det stod att man tyvärr, av "utrymmesskäl", måste refusera mitt inlägg.

    Boisen kunde väl ha haft med sina råd i åtminstone en fotnot i sin krönika. Nu är det väl sent att framföra dem.

    SvaraRadera
  4. Personlig integritet i övervakningssamhället?

    www.dfri.se

    Olof

    SvaraRadera