söndag 19 februari 2017

80-talsperspektiv på det här med datorer

I några inledande kommentarer till ett mycket sevärt avsnitt av Dokument utifrån 1984, om hemdatorer, hacking och framtida datorisering av arbetsliv och samhälle, gör journalisten Herbert Söderström en ansats till balansering av vad han uppfattar som filmens otyglade teknokoptimism:
  Sedan finns det ett avsnitt om hemdatorer, som jag personligen är något lite mer skeptisk emot. Det talas i programmet om att vi alla kommer att sitta hemma och beställa biobiljetter och sådana saker. Jag tvivlar på det. Själv har jag haft dator hemma i snart fyra år, och jag hittar ingen som helst privat användning av den. Det är faktiskt så att telefonnummer hittar man enklast i telefonkataloger, kakrecept hittar man enklast i bakböcker, och matrecept lämpligen i kokböcker. Boken är ett sällsynt bra sätt att förvara stora mängder information.

  Det är också så att de här så kallade hemdatorerna, vad man nu egentligen menar med dem, men om man menar det som är vanligast, nämligen att man kör dem på sin egen hemma-TV, så har jag ett bra förslag till alla som funderar på att skaffa sig något sådant. Sätt er, tre kvällar i rad, på fyrtio centimeters avstånd från er färg-TV hemma, och så tittar ni igenom Rapport, kväll efter kväll, tre kvällar i rad. Om ni fortfarande vill ha en hemdator så köp för all del en, men jag tror inte att ni kommer att ha någon vidare användning för den, annat än i ett avseende, och det är att om ni vill lära er programmera så går det alldeles utmärkt att göra det också på en liten hemdator. Men att göra något meningsfullt hemma med den i övrigt - ja, möjligen då spela spel - det kan jag inte se.

Inför dessa ord kan jag inte annat än reagera som gode vännen Morgan Andréason, nämligen att ödmjukt undra över vilka företeelser vi har lika grundligt fel om idag.

3 kommentarer:

 1. Jag tänker mig att han ändå riktade sig till folk som övervägde att köpa dator då och hade intresse av att veta vad de skulle kunna få för användning för den inom en nära framtid, snarare att han gjorde anspråk på att göra förutsägelser 30 år framåt i tiden. Sedan dog han ju 2002, så han hann väl se början på utbredd Internetanvändning i allmänheten: frågan är vad han tänkte om det.

  SvaraRadera
 2. Haha, alltid lika härligt med genuina skeptiker. De behövs som motvikt till alla teknikoptimister.

  SvaraRadera
 3. Arne Söderqvist20 februari 2017 23:17

  Herbert Söderström hade rätt. Numera tävlas det, grannar emellan, om att kunna titta på Rapport på den största platt-TV:n.
  Men trenden har även gått åt motsatt håll. Många ser ju Rapport på den lilla bildrutan i mobiltelefonen.
  Att placera en 17" svartvit TV i vardagsrummet, som mina föräldrar gjorde i februari 1957 (för sextio år sedan!) är det nog ingen som gör längre.
  Kanske att Herbert Söderström redan på sin tid insåg att barnarbetare i Kina skulle komma att arbeta sexton timmar per dygn för vår skull, så att vi kunde leva lyxliv på deras bekostnad?

  SvaraRadera