torsdag 20 juni 2013

Anders Sandberg vill helst inte dö

Jag rekommenderar å det varmaste nedanstående korta (22:45) men stämningsfulla dokumentärfilm om Anders Sandberg. Filmen ger svar bland annat på varför han inte vill dö. Anders är en av de mest kreativa, intelligenta, intellektuellt fördomsfria, übernördiga och Ikarosmytstrotsande personer jag känner.1

På tal om Anders så vill jag passa på att berätta att hans mycket efterlängtade uppsats Eternity in six hours: Intergalactic spreading of intelligent life and sharpening of the Fermi paradox, författad tillsammans med Stuart Armstrong, nu är publicerad. Detta högintressanta stycke forskning lanserades i föredragsform för över ett år sedan (för övrigt ett mycket pedagogiskt och sevärt föredrag av Armstrong), men det är alltså först nu vi kan ta del av detaljerna. Författarna visar hur det förefaller ligga inom det görligas ram att vi, dvs mänskligheten, inom kort kan inleda en fullskalig kolonisation av resten av det synliga universum, med nära ljusets hastighet. Det vi kan göra borde också utomjordiska intelligenta civilisationer kunna göra (om de existerar), och på så vis ställs Fermis paradox på sin spets, samtidigt som möjligheten öppnas att parametern q i den för mänskliheten ödesmättade olikhet som kallas det Stora Filtret inte nödvändigtvis är pytteliten.

Fotnot

1) Till samma kategori räknar jag Nick Bostrom, som är chef för det Future of Humanity Institute i Oxford där Anders arbetar. Nick spelar en framträdande biroll i filmen, liksom för övrigt också min favoritbokhandel (Blackwells i Oxford) gör.

4 kommentarer:

 1. Av eftertexterna att döma är filmen finansierad av en buddistisk organisation. Ja, det är kanske inte så konstigt.

  SvaraRadera
 2. Jag undrar om de här buggarna i filmen också ville leva...

  SvaraRadera
 3. Tack för länken till artikeln! Tur att bojkotten inte gäller *läsning* av Elsevier-artiklar...

  SvaraRadera
 4. Gröna hästskon27 juni 2013 kl. 22:13

  Kul att det gjorts en film om Anders!

  Den uppmärksamme kan 17 minuter och 10 minuter in i filmen se att Anders bär ett halsband som med största säkerhet innehåller instruktioner för kryopreservering.

  Både Alcor och Cryonics Institute delar ut dessa halsband till sina medlemmar.

  SvaraRadera