Jag har ofta publicerat xkcd-strippar i mina bloggposter. Seriens unika kvalitet ligger till stor del i dess intelligenta och kunniga behandling av matematik och fysik, alltid med en skön ironisk touch. Teckningen ovan gillar jag extra mycket för att den lyfter fram något jag själv ofta erfarit, inte minst i min förkovran på senare år inom klimatvetenskapen. När man slagit sig till ro med att ha förstått förklaringen till något visst naturvetenskapligt fenomen dyker det, allt som oftast, upp något som visar att det hela är (minst) ett snäpp mer komplicerat än man anade.
Får jag passa på att tipsa om ännu en värdefull resurs på nätet: wikin explain xkcd. Den är under utbyggnad, men ambitionen är att till varje xkcd-episod ha en sida med fullständiga förklaringar och den bakgrundskunskap som behövs för att göra läsaren i stånd att förstå skämtet. Här kan man t.ex. lära sig varför himlen inte är violett. Trots dess slogan "explain xkcd: It's 'cause you're dumb" är användandet av explain xkcd enligt min mening inget att skämmas över. Ingen rodnad på mina kinder kan skönjas då jag t.ex. medger att RTL blott är en i mängden av xkcd-strippar som jag uppskattat humorn i först efter att ha konsulterat explain xkcd.
"När man slagit sig till ro med att ha förstått förklaringen till något visst naturvetenskapligt fenomen dyker det, allt som oftast, upp något som visar att det hela är (minst) ett snäpp mer komplicerat än man anade."
SvaraRaderaJag tycker det är så mest hela tiden, oavsett om jag försöker fördjupa mig i naturvetenskap eller samhälle och politik - ju mer man läser på, ju fler nya frågetecken dyker upp. Och ju mer inser man hur lite man egentligen begriper.
När det gäller samhälle och politik brukar jag ibland säga att man får försöka orientera sig så gott det går i en värld full av förvirring, hyckleri och motsägelser. Och det kanske är tur att man också intresserar sig för annat än de "stora ödesfrågorna", så att man inte gräver ned sig fullständigt i grubblerier.
Krister Nässén