Sedan igår har Norge en ny regering, där 7 av 18 statsråd representerar det främlingsfientliga Fremskrittspartiet. Till den som till äventyrs reagerar på detta med något i stil med "Men det är väl inte så farligt, Fremskrittspartiet är väl ändå ganska rumsrent nuförtiden?" svarar jag att just den uppfattningen är en del av problemet. Vi behöver hålla emot tendensen att bagatellisera och normalisera åsiktsyttringar som den Siv Jensen (ledare för Fremskrittspartiet och numera också Norges finansminister) levererade häromåret, då hon förespråkade massdeporteringar på etnisk grund. I och med den nya regeringen har Norge plötsligt hamnat inte mindre än fyra steg före Sverige på satirtecknaren Nanna Johanssons dystopiska främlingsfientlighetsnormaliseringstrappa. För den som inte nöjer sig med serieteckningar utan efterfrågar en lite djupare analys bjöd Henrik Arnstad i måndagens DN på en välformulerad redogörelse för allvaret i den nya situationen i vårt grannland i väster - läs den!
Efter att nu ha läst även Arnstads essä Om begreppen rasism och främlingsfientlighet där han noggrant förklarar skillnaden mellan dessa, ser jag nu att jag måhända formulerade mig fel i bloggposten då jag skrev "det främlingsfientlga Fremskrittspartiet" och inte det rasistiska, därmed (ironiskt nog) bidragandes till den bagatellisering jag vänder mig emot. Så här skriver Arnstad:
SvaraRadera"Ofta används begreppet främlingsfientlighet, i det offentliga samtalet, i samma betydelse som begreppet 'rasism'. Detta görs — tror jag — eftersom 'främlingsfientlighet' inte känns lika hårt och vulgärt som 'rasism'. Emellertid är detta både felaktigt och potentiellt farligt, då det riskerar att spela de rasistiska aktörerna i händerna.
Främlingsfientlighet är den naturliga misstänksamhet som människor kan känna inför främlingar, det vill säga ett närmast psykologiskt fenomen (till skillnad från den politiskt konstruerade rasismen). Vi kan tänka oss en stenåldersmiljö, där det gällde för den egna gruppen att skydda sitt territorium från andra.
Men rasismen är inte fientlig mot 'främlingar' i allmänhet, utan mot mycket specifika grupper (judar, muslimer, romer, svarta, etc.). Den rasistiskt drivna politiske aktivisten är vidare inte fientlig mot 'främlingar', utan ofta mot medborgare i det egna landet som inte sällan varit bofasta i flera generationer.
När du som röst i offentligheten kallar exempelvis ett politiskt parti med rasistisk agenda för 'främlingsfientligt' istället för 'rasistiskt' gör du dig alltså inte bara skyldig till felaktig användning av ett ord. Du spelar vidare rasismen i händerna, då även du indirekt kallar den utsatta gruppen för 'främlingar'. Vilket de oftast inte är alls.
Framför allt är inte Sverigedemokraterna 'främlingsfientliga' mot vita 'invandrare' från Norge, USA eller Tyskland — och därmed är de heller inte 'invandringskritiska'."
Men jag tycker inte att Arnstads distinktion är fullt så klockren som han vill göra gällande. Nog kan väl (exempelvis för en Sverigedemokrat) romer bosatta i Sverige sedan generationer tillbaka upplevas som mer främmande än en från USA nyinflyttad person med hela det välbekanta paketet av västliga (Hollywoodska och andra) kulturella referensramar och nordeuropeiska gener?
Som jag uppfattat det, så är det omöjligt att definiera olika raser inom människosläktet. Två personer med samma hudfärg lär tex. kunna ha betydligt större skillnader i sina genuppsättningar än två personer med olika hudfärg. Att försöka ha utseende som grund för rasindelning är således inte möjligt. Försök att finna andra kriterier torde bli lika meningslösa tankekonstruktioner. Alla nu levande människor tillhör arten Homo sapiens sapiens.
SvaraRaderaBeträffande främlingsfientlighet tillåter jag mig att citera ur en artikel jag själv skrivit.
"Folkvandringar har förekommit alltsedan människan uppenbarade sig på jorden. Det är just i mötet mellan människor med olika erfarenheter och idéer i bagaget som kulturer har kunnat göra stora framsteg. Sverige skulle inte ha några invånare alls utan folkvandringar. Det finns onekligen de som reagerar mot och vill sätta stopp för dagens invandring. Man kunde ju göra tankeexperimentet att vi gjort det tidigare i historien. Hade vi då ens haft runor att skriva med? Det beror naturligtvis på när stoppet införts.
Omställningar upplevs ofta som besvärliga medan de äger rum, men frukterna av dem har så småningom infunnit sig och varför skulle det inte fortsätta på det viset? Många är de svenskar som har en avlägsen anhörig som en gång i tiden utvandrat till Amerika. I detta sammanhang brukar det framhållas att den svenska utvandringen minsann varit till stor gagn för utvecklingen på den amerikanska kontinenten."
Här är en länk till hela artikeln:
http://www.newsmill.se/artikel/2010/04/16/m-ngfald-viktigt-i-en-m-ngfald-sammanhang
Hörrödu "kgb35", du straffade ut dig från den här diskussionen redan med den första kommentaren som jag avvisade, så du kan lika gärna sluta med besväret att posta kommentarer här.
SvaraRaderaDetsamma gäller även andra som bär på en oemotståndlig lust att uttrycka fascistoida/rasistiska/främlingsfientliga uppfattningar. Jag försöker driva en någorlunda civiliserad blogg, och era kommentarer kommer därför inte att publiceras.
Det verkar för övrigt finnas ett överflöd av läskigheter att dra fram rörande de nya ministrarna. Så här "balanserad" syn på våldtäkter har den nya jämställdshetsministern Solveig Horne (Frp):
SvaraRadera"Jentene har et ansvar for hvilken situasjon de setter seg i, men guttene har også et ansvar for å respektere et nei. Jeg mener både gutter og jenter har like mye ansvar."
När det gäller fremskrittspartiets framgångar rekommenderas Magnus E Marsdals bok "Högerpopulismen dissekerad", se länken. Jag kunde knappt slita mig från denna bok.
SvaraRaderahttp://www.bokus.com/bok/9789197650724/hogerpopulismen-dissekerad-hemligheten-bakom-fremskrittspartiet-framgangar/
Krister Nässén
Tack Krister för tips! Boken inhandlad och läsning påbörjad.
RaderaJag har svär att säga vare sig det ena eller andra. Det kan förvisso vara viktigt att ha klockrena definitioner, o ch mycket ligger det därför i det Arnstad skriver. Vad är det som i grunden oroar personer som då röstar på partier som Fremskrittspariet och Sverigedemokraterna? Jag tror det övergripande är: 1. Invandringspolitiken diskuteras nästan aldrig 2. Invandringen kostar pengar och gör att jag och många andra "infödda" får det sämre.
SvaraRaderaTyvärr verkar inte ens de etablerade partierna ha insett kraften i detta, vilket jag tycker är orutinerat. Vi måste nu komma ihåg att Sverigedemokraterna är valda av svenska folket i ett öppet , fritt och demokratiskt val. Och det var heller aldrig någon tvekan om (före valet) att de skulle bli invalda. Inte ens i det skedet tog man någon debatt med Jimmie Åkesson. Man talade om det avskyvärda SD men inte med dem. Om man nu ansåg att SD hade så fruktansvärt fel, så borde de ha varit världens lättaste sak att ha visat
detta i öppna debatter inför svenska folket. F Reinfeldt och G Persson borde ha tagit debatten, och insett detta enkla samband, dvs att "tysta ner" dem var en framgångsfaktor för SD.
Antagligen kan samma resonemang ha tillämpats på Fremskrittspartiet.
Efter valet fick vi i stället se otroligt barnsligt beteende av Håkan Juholt och Lars Ohly, där de i en TV debatt vägrade stå bredvid folkvalde Åkesson. Då var det så dags.
Det jag vill säga är att tyvärr är inte dessa partiers framgångar helt och hållet deras egen förtjänst. De har fått alltför god draghjälp.
Kjell Eriksson
För den korrekta historieskrivningens skull. Det var Mona Sahlin som var i
Raderaordförande för socialdemokraterna vid valet 2010 och inte Göran Persson som jag lät antyda i inlägget ovan.
Kjell Eriksson
Finns det alltså folk som tar Arnstad på allvar?
RaderaGår det att ta upp problem med invandring utan att beskyllas för att vara rasist?
Jag upplever bara att Arnestad försöker skilja på begreppen "främlingsfientlighet" och "rasism". Det ser jag inga problem med. Att diskutera invandringens för- och nackdelar är en annan fråga, men den ser jag heller inga problem med (från en personlig utgångspunkt).
RaderaKjell Eriksson
Etablerade partier har alltid velat låtsas som det inte finns några en potentiellt negativa följder av invandring. Det är "rasistiskt" att skilja på olika grupper som kommer hit. Vissa har knappt motsvarande grundskola och är svårintegrerade. Andra är generellt mer välutbildade och smälter in lättare.
RaderaDe vågar inte ta debatten eftersom alla vet hur det kommer att sluta. De etablerade partierna tar inte debatten för att de kan bli tvungna att diskutera verkligheten och inte bara sin egen fantasivärld.
Reggad. Jag kan väl till viss del hålla med dig om analysen. Min egen generallinje (om man nu kan prata om en sådan) är att invandringsfrågan måste hanteras på EU nivå. Det är en fråga som berör hela Europa, och frågan kan knappast lösas där heller, men det är en så pass stor fråga att absolut inget enskilt land kan lösa den av egen kraft.
RaderaNaturligtvis måste "vi" våga diskutera invandringsfrågan. Hur skall vi annars kunna hantera den, om vi inte ens diskuterar den? Jag kan också hålla med om det brustet där. Det är ju just avsaknaden av diskussion som skapar partier som SD, och då får diskussiinen plötsligt ett fokus, som jag inte tycker är önskvärt. Det är eg detta jag hävdar i min inledande kommentar.
Kjell Eriksson
Ibland sker oväntade möten mellan de frågor jag tar upp i mina bloggposter. I morgon promoveras den norske miljardären och Fremskrittspartisten Olav Thon till hedersdoktor vid Karlstads universitet. Maciej Zaremba berättar om saken i dagens DN. Diskussionen kring detta väcker frågor kring den tilltagande närinslivsinspirerade vulgariseringen av våra universitet - något jag diskuterat bl.a. här och här.
SvaraRadera