Alan Turing (1912-1954), som jag skrev om här på bloggen för två år sedan i samband med hundraårsminnet av hans födelse, kan utan tvekan räknas som ett av 1900-talets stora vetenskapliga genier och nytänkare. Med sin uppsats On Computable Numbers, with an Application to the Entscheidungsproblem från 1936 lade han grunden till den moderna datalogin. Mycket annat finns att berätta om honom, inklusive hans viktiga och kanske avgörande insats för utgången av andra världskriget, och hur det på den tiden barbariska brittiska rättsystemet senare skulle plåga ihjäl honom. För mer om detta hänvisar jag till min tidigare bloggpost om Turing, och länkarna däri.
Här skall jag inskränka mig till en kort diskussion om en annan del av Turings gärning, nämligen det som kommit att kallas Turingtestet, och som härstammar från hans uppsats Computing Machinery and Intelligence från 1950. I uppsatsen behandlar han frågan om huruvida maskiner kan tänka, och föreslår sitt test som ett kriterium på om ett datorprogram besitter verklig intelligens. Hur testet går till beskrev jag kort i min förra bloggpost i ämnet:
- Ett datorprogram A och en människa B har att kommunicera med en människa C via något slags textinterface. C vet inte vem som är vem av A och B, och båda har till uppgift att föreställa människa på ett sätt som övertygar C. Om C inte förmår avgöra att det är A som är ett datorprogram anses A ha klarat testet och besitta intelligens på mänsklig nivå.
Jag tog det därför med ro då nyhetsmedia under det gångna dygnet överhopades med nyhetsartiklar om hur ett datorprogram kallat Eugene Goostman sägs ha klarat Turingtestet (se t.ex. Huffington Post, The Guardian, Washington Post och Dagens Nyheter), och uppfattade det inte som något stort genombrott för AI-teknologin eller som något tecken på att robotarnas övertagande av världen eller det som kallas Singulariteten är nära förestående. För den läsare som likväl vill se det inträffade som en historisk vattendelare föreslår jag som tillnyktring att vederbörande tar del av den danske datalogen Hans Hüttels pinfärska bloggpost Noget om att bestå Turing-testen. Hüttels erfarenhet av Eugene Goostman tyder på att programmet klarade testkriteriet (att lura minst 30% av domarna - den procentsats som lite godtyckligt föreslogs av Turing1) tack vare antingen en uppsättning inkompetenta domare eller en hygglig dos flax. Här är inledningen av Hüttels konversation med Eugene Goostman, där det som synes räckte med tre frågor för att avslöja programmet.
- HH: Tell me about your family.
EG: I have a great number of relatives. Parents, elder broz and aunt Sonya in America. I visit my aunt every Summer and she’s always complaining that my visits are more destructive than floods and typhoons.
HH: Where does Sonya live?
EG: If you mean my aunt Sonya, she is doing well, and sends the best wishes to you.
HH: No no. I mean: Whereabouts in the US does your aunt Sonya live?
EG: If you mean my aunt Sonya, she is doing well, and sends the best wishes to you.
Fotnot
1) Eller för att vara riktigt noga: Turing föreslog inte 30% lurade domare som ett testkriterium, utan som en prediktion om vad som kommer att vara möjligt "in about fifty years' time".
I TV-programmet "Vetenskapens värld sommar" i SVT2, som sänts ikväll (9 juni), talades det om "svampars intelligens".
SvaraRaderaIntressant förvisso, men kanske att Turing skulle haft något högre krav.
Den som fortfarande inte helt accepterat att den aktuella rapporteringen kring Eugene Goostman är en innehållslös hype kan med fördel ta del av Techdirts kommentar.
SvaraRaderaOch för en annan konversation med Eugene Goostman, lite längre än Hans Hüttels men lika avslöjande, se Scott Aaronson.
RaderaSe även en understreckare i SvD daterad 9 juni.
SvaraRaderahttp://www.svd.se/kultur/understrecket/genombrott-for-de-tankfulla-datorerna_3641540.svd
Tackar för klargörandet...anade ugglor i mossen så fort jag läste rubriken i DN.
SvaraRaderaWikipedia's Eugene Goostman article has an official site link at the end. It tends to hang but you can get through. The program is a little too simple in my opinion. You might want to check out princetonai.com on WHOIS. There is a default handler.
SvaraRaderaEtt problem med Turingtestet är att datorn med sin jämna allround-intelligens jämförs med ett freak, människan, som utan vidare klarar saker som att känna igen ansikten men har problem med enkla uppgifter som att multiplicera två tiosiffriga tal eller memorera en bok. Den här videon visar till exempel hur Vladimir Kramnik ur ett virrvarr av elektromagnetisk och annan information kan identifiera pjäser, bräde, klocka och åskådare, men har svårigheter med vilka drag han ska spela. Titta speciellt på det luriga a7-a6 efter cirka 1.30!
SvaraRaderaSe även
SvaraRaderahttp://www.dn.se/debatt/varannan-har-ett-yrke-som-inte-behovs-om-tjugo-ar/
...vilket i sin tur anknyter ännu starkare till en bloggpost jag skrev i april.
RaderaVissa forsningsresultat tyder på att Turingtestet bör utvidgas att gälla även en del yrkesgrupper...
SvaraRaderaNej.
Radera