fredag 23 december 2016

Lilla julafton

Imorgon är det julafton. För alla er som ännu inte köpt någon julklapp åt mig och finner att saken försvåras av att jag inte publicerat några önskelistor presenterar jag härmed, som en liten hint,1 följande vackra tidskriftsomslag av tecknaren Tom Gauld:

Fotnot

1) Skojar bara - inte skall ni ge mig några böcker eller andra julklappar! Lägg istället pengarna på ett bidrag till exempelvis UNHCR eller något på GiveWells lista.

10 kommentarer:

 1. Gåva till FN och människor i nöd... Det är alltid populärt att hyckla gott hjärta, när man egentligen saknar empati och hederlighet överhuvud taget; allt görs för att se bra ut i mottagarens öga. Ingen julhälsning härifrån.

  SvaraRadera
  Svar
  1. God Jul till dig också, varmt uppskattade Anonym 10:45!

   Radera
  2. Där lyckades du inte heller framstå som cool. Bättre lycka på andra sidan jul och nyår.

   Radera
  3. Ja, alla som gör något för människor som har det svårt gör det bara för syns skull. Låt oss bara tro det värsta om varandra. Det är den rätta julandan!

   Radera
  4. "Det är alltid populärt att hyckla gott hjärta, när man egentligen saknar empati och hederlighet överhuvud taget"

   Syftar du enbart på Olle eller saknar hela mänskligheten empati och hederlighet?

   Krister Nässén

   Radera
  5. Ju mer länken till Givewell sprids desto bättre, har själv givit alla större julklappar dit de senaste åren. Tror vidare att de som saknar malarianät eller har inälvorna fulla med maskar struntar i om jag är en hycklare eller inte.

   Radera
 2. Lasse K: Det är ett gammalt moralfilosofiskt tvisteämne, det där (inom kristendomen kallas det "verkhelighet"). Är en människa som egentligen inte tycker och tänker "gott", men som gör goda gärningar bara av opportunistiska skäl, lika god som en person som verkligen tycker och tänker "gott" och just därför gör goda gärningar? Men det finns en enkel lösning på detta problem, också: Personen som av opportunistiska skäl gör goda gärningar, fastän han egentligen inte är god, går inte att lita på och risken finns att du hamnar i stora problem ifall du väljer att ha något gemensamt med hen - t.ex kan personen i fråga missbruka sina goda gärningar som utpressning för motprestationer. Detta kommer inte att ske med de personer som av ärliga och uppriktiga skäl gör goda gärningar.

  Å andra sidan är en person som hela tiden tänker och känner gott, men aldrig gör några goda handlingar av bekvämlighet eller av rädsla för backlash, inte mycket bättre än en ond person som väljer att aldrig göra onda gärningar, bara för att rädda sitt eget skinn. Och den onda personen som gör goda gärningar av opportunistiska skäl hamnar rimligtvis mitt emellan dessa ytterlighetskategorier.

  Moralfilosofi är inte så svårt, bara man tänker till en smula.

  SvaraRadera
 3. Arne Söderqvist23 december 2016 22:52

  Som julklapp från mig ger jag dig en eloge för din blogg. Jag finner den läsvärd, intressant och tänkvärd. Men att jag inte alltid håller med dig framgår ibland av mina kommentarer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. God Jul, Arne, och tack för dina vänliga ord! Att du (ännu) inte håller med mig om allt tar jag som stimulans att trappa upp mitt propagerande för Sanning och Förnuft...

   Radera