lördag 24 januari 2015

Divestment!

Det finns en tendens hos mig att när jag skriver om det lärosäte Chalmers där jag har min anställning (och stora delar av min utbildning) så blir det oftast något negativt: jag klagar exempelvis över motbjudande utformning av studentrekryteringsreklam, över arrangerandet av pseudovetenskapliga seminarier, och över anammandet av idiotiska management-trender. Detta har sin uppenbara förklaring i att hälsan tiger still och att det vanligtvis är först när jag är missnöjd med något som jag ser behov av att yttra mig, men det är samtidigt lite olyckligt eftersom det kan ge ett orättvist negativt helhetsintryck. Mycket av det som händer på Chalmers är i själva verket jättebra, och jag har nu glädjen att rapportera om något jag ställer mig entydigt positiv till:

Chalmers väljer alltså att haka på den internationella så kallade divestment-rörelsen,1 vilket innebär att högskolan säljer ut allt sitt aktieinnehav i fossilbränsleföretag.2 Detta har rapporterats här och var (även internationellt), som i Ny Teknik där det meddelas att Chalmers stiftelse "har tagit beslut om nolltolerans när det gäller placeringar i kol-, olje- och gasbolag och kommer nu att avyttra sina aktier i bolag som är knutna till fossil energi". Det är aktieinnehav till ett värde av fem miljoner kronor som nu säljs ut.

Vad gäller direkta finansiella effekter av åtgärden så är detta knappast något som drabbar fossilbränslebolagen särskilt hårt, eller överhuvudtaget. Fem miljoner är en pyttesumma i sammanhanget. Det viktiga är åtgärdens symbolik och signalverkan. Som ledande teknisk högskola gör vi rätt i att markera att vi inte vill tjäna pengar på föråldrade teknologier som skadar livsmiljön på vår planet och som under alla omständigeter behöver avvecklas förr eller senare (helst förr). En sådan markering kan utgöra ett litet bidrag till den förskjutning i opinionsläget som krävs för kraftfulla omställningar från fossil energi till hållbara energislag. Nu gäller det att andra lärosäten också hakar på.

David Keith förklarade för ett år sedan dessa sammanhang i en artikel i Boston Review - rekommenderad läsning!

Fotnoter

1) Finns det något svenskt ord jag istället borde använda här?

2) För att vara mer exakt: Det är Chalmers stiftelse som säljer ut sitt innehav. Chalmers stiftelse har som uppgift att äga Chalmers tekniska högskola AB, och vidare...
    att verka för att Chalmers bedriver utbilning och forskning på en internationellt hög nivå. Stiftelsen skall även se till att resurser utnyttjas effektivt samt att finansiera uppdrag som är till värde för Chalmers.
.

8 kommentarer:

  1. Olle, jag tror du gått i samma fälla som många andra!

    Säljer man en aktie så tillgodogör man sig nuvärdet av aktiens framtida förväntade värdeökning och utdelningar. Därmed tjänar man ju faktiskt omedelbart pengar på bolagets eventuella oetiska verksamhet. Skulle man sälja under marknadsvärdet, är det istället någon annan som tjänar på affären.

    Vad Chalmers borde göra är att köpa så många som möjligt av de aktuella aktierna och sedan utnyttja medföljande rösträtt på bolagsstämman. Då kan man få insyn i och kan ställa krav på bolagets verksamhet.

    Att köpa aktier på marknaden gynnar inget bolag. Likviden kommer ju bara säljaren tillgodo och kommer inte att ingå i bolagets budget. Endast vid nyemissioner kommer likviden att hamna i bolagets kassa.

    Angående de kritiska synpunkter du tidigare framfört beträffande Chalmers, så gäller de nog även andra lärosäten i minst lika hög grad.

    SvaraRadera
    Svar
    1. I så fall, Arne, så föreslår jag att du skrapar ihop alla dina besparingar och köper aktier uteslutande i branscherna krigsmaterial, SMS-lån och porr, eller ännu hellre människohandel ifall det finns aktiebolag med den inriktningen.

      Eller läs tredje stycket i min bloggpost en gång till...

      Radera
    2. Jag tackar för dina ekonomiska råd. Jag orkar dock inte springa på några bolagsstämmor, så jag fortsätter att ha mina pengar i madrassen istället.

      Jag var fullt medveten om vad du skrev i tredje stycket. Det vill dock till att aktieförsäljningen blir uppmärksammad om den ska ha någon signalverkan. Antagligen kommer affären att ske i det tysta. Fast nu har ju du uppmärksammat den, vilket kan vara en bra början. Hoppas bara att kvällspressen hakar på.

      Radera
  2. Detta att lärosäten på detta sätt äger aktier i fossilbränsleföretag, är det vanligt i Sverige, där så många akademiska lärosäten är statliga? Eller är det kanske lite speciellt att stiftelseuniversitetet Chalmers kan äga aktier?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Även vanliga, statliga universitet (som t.ex. Göteborgs universitet) har pengar de behöver förvalta, och gör det i bl.a. aktier.

      Radera
  3. Mycket bra Chalmers! Ger stiftelseformen Chalmers större handlingsutrymme än vad andra tekniska högskolor och universitet i Sverige har för sådana åtgärder?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vet inte, förvaltningsjuridiskt finlir är inte precis mitt favoritintresse, men om lagen föreskriver att statliga lärosäten skall investera oetiskt så är det ju i så fall förskräckligt.

      Radera
  4. Ditt blogginlägg har gjort att jag börjar tro på "fjärilseffekten", Olle.
    Se http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/miljo/article3878462.ece

    SvaraRadera