fredag 13 februari 2015

Global medeltemperatur 2014

Det har varit mycket snack om 2014: var det vår planets varmaste år sedan mätningarna startade? Mycket pekar i den riktningen, men det finns flera olika mätserier avsedda att approximera global medeltemperatur, och resultaten är inte helt entydiga. Men diskussionen om detta är mest bara symbolisk, ty det exakta svaret på frågan spelar mycket liten roll. Klimatforskaren Gavin Schmidt (vars klokskaper om förhållandet mellan vetenskap och politik jag citerade utförligt i min bloggpost Concerned world citizen häromveckan) förklarar på utmärkta bloggen RealClimate:
    The excitement (and backlash) over these annual numbers provides a window into some of problems in the public discourse on climate. A lot of energy and attention is focused on issues with little relevance to actual decision-making and with no particular implications for deeper understanding of the climate system. In my opinion, the long-term trends or the expected sequence of records are far more important than whether any single year is a record or not.
Med lite naiv optimism skulle man kanske ändå kunna hoppas att de höga värdena för 2014 skulle få klimatförnekarna i Stockholmsinitiativet och på annat håll att dämpa sig en smula i sitt (uppriktigt talat) imbecilla kacklande om temperaturplatå och uppvärmningspaus? Men nej, jag tror inte det.

Det kommer därför troligtvis att finnas ett fortsatt behov av att besvara sådant snack, och jag tänkte härmed bjuda på några länkar till illustrationer som pedagogiskt visar hur det förhåller sig: den globala uppvärmningen pågår för fullt.

När jag för några år sedan på Uppsalainitiativet (UI) satte ihop en liten FAQ med korta svar på typiska frågor och påståenden från klimatförnekarhåll, så lyfte jag särskilt fram ett par grafiska illustrationer som jag tycker håller ännu: Och här några mer dagsaktuella illustrationer:

5 kommentarer:

  1. Att bryta invanda mönster är ansträngande. Jag har till exempel mött många rökare som, mot bättre vetande, ljugit för sig själva och hävdat att rökning är ofarligt. Att istället avstå från rökning kan ju i alla fall inte vara farligt.

    Om den ökande koldioxidhalten i atmosfären är skadlig eller ej råder det uppenbarligen delade meningar om. Däremot kan det ju inte vara skadligt om man återställde den naturliga koldioxidhalten och lyckades hålla den på naturlig nivå. Mer realistiskt är förstås att komma överens om en övre gräns, som inte får passeras.

    Genom fotosyntesen omvandlas koldioxiden. Men, det är inte nog med att utsläppstakten ökar. Regnskogarna, som bidrar till fotosyntesen, dessutom under årets alla månader, huggs samtidigt ned i rasande takt. Detta faktum tycks också omöjligt att hejda.

    I områden där temperaturen varierar men alltid håller sig under nollstrecket, är det ingen isavsmältning. Men så snart den ibland når plusgrader börjar avsmältningen. Om nederbörden inte kan kompensera för detta, uppstår problemen. I skolan fick jag lära mig att Kebnekajse var 2123 meter högt. Ett numera inaktuellt värde.

    Världshaven försuras av att koldioxiden bildar kolsyra. Förr talade man om försurningen av insjöar, då mest beroende på svaveldioxidutsläpp. Insjöarna hade en buffert i form av basiska ämnen, som neutraliserade den bildade svavelsyran. Men när bufferten var förbrukad uppstod problemen.

    Antagligen är vi nu i full färd med att förbruka ett antal buffertar när det gäller koldioxiden. Temperaturen kommer antagligen att komma upp i plusgrader alltför lång tid i all fler områden och basiska miljöer i världshaven håller antagligen på att förbrukas. Kanske vi kommer att överraskas av ännu oanade effekter. Kanske vi står inför ett accelererande antal problem.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kebnekaises Sydtopp (som varit högst pga snö och is) är nu tydligen endast 2097,5 meter över havet, så nu är det inte ens en meter som skiljer Syd- och Nordtopparna. Att jag varit på Sydtoppen medan den fortfarande är högst är ingen större tröst i sammanhanget. (Vägen till Nordtoppen är inget för den som är det minsta höjdrädd!)

      http://www.dn.se/resor/nyheter/kebnekaise-smalter-i-rekordfart/

      Krister Nässén

      Radera
    2. Isarna är i sig en buffert mot uppvärmning. Det krävs ju energi för att smälta is. Ju mindre med is det finns på jordklotet, desto snabbare ökar temperaturen.

      Om isarna ska återbildas avges istället värme till omgivningen. Det innebär att det verkligen inte är lätt att sänka medeltemperaturen.

      Ovanstående fenomen förklarar skillnaden mellan "kustklimat" och "inlandsklimat".

      Radera
  2. I kommentarsfält med uttalanden från amatörforskare (eller vad man ska kalla dem) som kollar termometern på farstukvisten har ju en standardkommentar varit "ingen ökad global uppvärmning sedan 1998".

    Krister Nässén

    SvaraRadera
  3. Apropå mannen med hunden, som du länkade till:
    https://www.youtube.com/watch?v=uOGcM1Ci8mw

    SvaraRadera