söndag 11 september 2011

Domprostens fördomar

Gårdagens läs- och hedervärda artikel på DN Debatt, där Annika Borg (präst i Svenska kyrkan) och Christer Sturmark (ordförande i Humanisterna) gör gemensam sak under parollen "Kyrkan måste sluta fred med religionskritikerna", provocerar domprosten i Stockholms domkyrkoförsamling Åke Bonnier att säga ifrån:

"Ett samhälle som på många olika sätt ger uttryck för Gudskärlek på många olika språk och där vi lär oss att Gud och människan hör samman och där vi medmänniskor i våra många olika variationer är systrar och bröder, ett sådant samhälle blir betydligt rikare och mänskligare än ett sekulariserat samhälle där, draget till sin spets, egoismen blir drivkraften."

Nejdu, Åke Bonnier, nu är du ta mig fan ute och cyklar. Även utan Gud är det möjligt att älska andra människor, att vilja dem väl, och att göra goda gärningar. Din fördomsfullhet är beklämmande.

8 kommentarer:

  1. Jag kanske borde tillägga att felslutet jag påtalar i bloggposten inte är det enda som domprosten ger uttryck för i den citerade meningen. Han har också missat vad som menas med ett sekulärt samhälle. Även i ett sådant är det fritt fram för vem som vill att känna Gudskärlek, att drivas av den i sina handlingar, och rentav att predika den.

    SvaraRadera
  2. Nejdu, Olle Häggström, nu tror jag att du har missuppfattat Bonnier. Men det han skrev var ju inte heller särskilt klart. Det är i varje fall ingen kristen ståndpunkt att ateister inte skulle kunna vara goda människor. Aposteln Paulus är mycket tydlig på den punkten, att Gud genom skapelsen har nedlagt "lagen" i alla människor och inte bara i de kristna. Men Bonnier skrev inte om enskilda personer utan om samhällen. Och det är stor skillnad.

    SvaraRadera
  3. Ja, det är mäkta dunkelt alltsammans, vanskligt att försöka tolka, men när domprosten Bonnier skriver att "egoismen blir drivkraften" så torde han väl ändå mena att det är individer som (i den brist på gudstro som han fruktar skall breda ut sig i det sekulära samhället) drivs av egoism?

    SvaraRadera
  4. Svordomen känns tvångsmässig. Lite patetiskt.

    SvaraRadera
  5. Sofia.

    Först anklagar domprosten Bonnier alla oss ateister för att sakna kärlek och solidaritet med våra medmänniskor, varefter jag som reaktion på detta råkar använda en svordom. Och så är det mig du väljer att banna? Herrejävlar vilket myggsilande och kamelsväljande...

    SvaraRadera
  6. angående något annat. Har du sett detta: http://www.newsmill.se/artikel/2011/09/07/sundhetstecken-att-svenska-elever-inte-gillar-matte

    helt sanslöst korkat!

    SvaraRadera
  7. Jomen Olle,

    När Bonnier lägger in brasklappen ”draget till sin spets” kan man väl inte säga att han ”anklagar [...] alla oss ateister för att sakna kärlek och solidaritet med våra medmänniskor”?

    SvaraRadera
  8. Hm, Anders, kanske borde jag veta bättre än att alls kommentera något så dunkelt som Bonniers text. Faktum är att jag inte ens är klar över om det är samhället eller egoismen som han menar dras till sin spets; "sin" kan med korrekt grammatik inte syfta på annat än egoismen, men i så fall borde ju "draget" heta "dragen", så det blir fel i alla fall.

    SvaraRadera