söndag 21 april 2013

Dags för 2013 års Vetenskapsfestival!

I Göteborg äger årligen rum en Vetenskapsfestival, och nu är det dags igen. Festivalens särskilda skolprogram har redan pågått i någon vecka, medan det program som riktar sig till allmänheten börjar på torsdag och pågår i dagarna fyra (25-28 april). Jag har ofta medverkat i en och annan programpunkt, och i år kan jag (som framgår av programhäftet) skryta med att vara med i två:
  • Pseudovetenskap - en oskyldig lek eller en allvarlig parasit? Så lyder rubriken för den programpunkt som äger rum i Gustaf Dalénsalen, Origovägen 1 på Chalmers på torsdag den 25 april klockan 18.00 till 21.00. Inom ramen för denna har jag lovat att bidra med ett föredrag rubricerat Pseudovetenskapliga inslag i klimatdebatten och delta i den avslutande paneldiskussionen. (Trogna läsare av Häggström hävdar anar nog i vilken av de två i programpunkten föreslagna riktningarna jag i första hand kan väntas argumentera.)

  • Dagen efter, fredagen den 26 april kl 17.00-18.30, ägnas halvannan timme åt programpunkten Matematiska vetenskaper. Lokal är sal Euler, Institutionen för matematiska vetenskaper, Chalmers. Jag kommer att medverka med ett föredrag rubricerat Statistisk signifikans och Armageddon, och har till programhäftet släppt ifrån mig följande sammanfattning:
      Vad menas egentligen med statistisk signifikans? Och bör vi ta de futurologer och filosofer på allvar som hävdar att mänsklighetens snara undergång går att slå fast med statistiska metoder? Dessa frågetecken skall jag försöka räta ut.
    Föredragets tema är hämtat från en uppsats med samma rubrik, som jag annonserat tidigare här på bloggen.
Välkomna på torsdag och på fredag!

1 kommentar:

  1. Ovanstående är blott två av Vetenskapsfestivalens väldigt många programpunkter. För den som finner programmet alltför oöverskådligt eller drabbas av handlingsförlamning inför dess överflöd, kan jag nämna att David Hedlund på VoF-bloggen plockat fram ett urval av vad han kallar "guldkorn".

    SvaraRadera