tisdag 16 april 2013

Knas i Kansas

Om det inte vore för att så allvarliga ting stod på spel så skulle amerikansk politik kunna betraktas som en fantastisk källa till humor och strålande komik. När jag förra året rapporterade hur det Republikanska partiets Texasavdelning skrivit in i sitt idé- och handlingsprogram att skolor borde förbjudas att lära elever ett kritiskt tänkande som annars riskerar "utmana deras fixa trosföreställningar och undergräva föräldrarnas auktoritet", så tänkte jag att botten nog var nådd. Kanske var den det, men när jag nu (via via Miljöaktuellt) ställs inför vad delstaten Kansas1 högsta lagstiftande församling sysslar med på miljöområdet känner jag mig en smula osäker på om det är Texas aller Kansas som står för det allra mest vrickade vansinnet. De (i Kansas alltså) har nämligen långt gångna planer på en lagstiftning som skall förbjuda användandet av statliga och kommunala medel till hållbar utveckling. Jag citerar ur det förslag från deras energi- och miljöutskott som delstatens senat och representanthus skall ta upp den 8 maj:
  HOUSE BILL No. 2366
  By Committee on Energy and Environment
  2-15
  AN ACT concerning the use of public funds to promote or implement sustainable development.

  Be it enacted by the Legislature of the State of Kansas:

  Section 1. (a) No public funds may be used, either directly or indirectly, to promote, support, mandate, require, order, incentivize, advocate, plan for, participate in or implement sustainable development.

  [...]

  'sustainable development' means a mode of human development in which resource use aims to meet human needs while preserving the environment so that these needs can be met not only in the present, but also for generations to come.

I och med detta autentiska citat ur det föreliggande lagförslaget torde denna bloggpost härmed ha nått sin galghumoristiska höjdpunkt, men jag vill gärna avrunda med att återge ThinkProgress rapportering rörande hur utskottets ordförande Dennis Hedke ser på frågan om eventuellt jäv i sammanhanget:
  Rep. Dennis Hedke, a Republican, brought the bill to the House Energy and Environment Committee of which he is chairman. He said Tuesday he saw no conflict of interest in the fact that he is a contract geophysicist whose client list includes 30 regional oil and gas companies.

  “I can’t see why,” Hedke said. “I didn’t think about that. It really never crossed my mind. I’d probably just say no.”

Fotnot

1) Just det, Kansas igen, samma delstat vars utbildningsstyrelse 2005 beslöt att skolundervisning i naturvetenskap skall betona (och nu citerar jag Wikipedia) "that evolution could not rule out a supernatural or theistic source, that evolution itself was not fact but only a theory and one in crisis, and that ID must be considered a viable alternative to evolution".

7 kommentarer:

 1. Att, som jag gör i denna bloggpost, sitta här i Sverige och på svenska göra narr av den amerikanska högern är ofarligt och närmast lite lamt. Sannolikheten att träffa på någon som har invändningar och vill ta galna konservativa republikaner i försvar är inte så stor.

  Fast jag är lite nyfiken ändå på hur förslaget i Kansas kan tänkas tas emot bland tokdårarna på Klimatskammen, och då särskilt av professor Ingemar Nordin.

  SvaraRadera
 2. I "What's the matter with Kansas" av Thomas Frank

  http://www.amazon.com/Whats-Matter-Kansas-Conservatives-America/dp/080507774X/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1366359269&sr=8-1&keywords=whatever+happened+to+kansas

  beskriver han hur en progressiv delstat förvandlades till konservativ både genom konservativ skicklighet men också okänslig vänstertaktik som betonade kulturrelativism och identitetspolitik i stället för konkreta ekonomiska frågor.

  SvaraRadera
 3. Heja kansas! Sen när vi kristna blir "raptured" lämnar vi kvar er otrogna på jorden, så får ni smaka på guds vrede. Så kan ni ju se hur roligt det blir utan gud. Då kan ni tillbe ert intellekt och se om det räcker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, för att vårda miljön, naturen, Guds skapelse, är verkligen en ondskefull handling.... Håller säkert Jesus med om....

   Radera
  2. Ok du har rätt om att värna om miljön är bra, men att programera barn att tro att det inte finns någon gud och att det är en brutal kamp för den starkes överlevnad är inte bra, det var det jag syftade på.
   Det är bra att värna om miljön såklart, men det blir fel när man tex satsar på etanol istället för kärnkraft+vätgas tex.

   Nollningen de har på chalmers är en rätt så kränkande ritual.
   Bara några extra tankar där...

   Radera
 4. Att göra narr av att 43% av usas befolkning tror att gud skapade världen gör man nog inte ostraffat.
  Om du fortsätter med din gudlöshet kanske du får drivas ut ur landet tillbaks till tex holland:
  Förtrösta på herren och gör det goda så får du bo i ditt land och leva trygg."
  Ty de som gud välsignat får äga landet men de han förbannat skall drivas bort." psalm 37.
  Ja så lyder herrens ord.

  Deras tankemöda ledde dem ingenstans. De ville gälla för visa men blev till dårar."romarbrevet 1.

  "the fool saith in his heart, there is no god."

  Judarna och rättfärdigheten: mitt hjärtas önskan...är att de skall bli räddade. Jag kan vittna om ivern i deras gudstro, men de saknar den rätta insikten. De vet inte vad rättfärdighet från gud vill säga utan söker hävda sin egen, och därför har de inte underordnat sig rättfärdigheten från gud." rom 10.
  Denna vers påminner lite om moral och etik filosoferna.

  Låt dig inte besegras av det onda, utan besgra det onda med det goda."

  Skulle vara bra med lite profetisk studievägledning på chalmers, så att dem inte behöver vika av på vägen och studera något onödigt i två år, som min vän i uppsala fick göra.
  För de som ödmjukar sig, inte under kyrkliga ritualer, men under den levande guden, finns det vägledning att få.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas att du uppskattar att ha fått prata av dig här en smula, Henrik, men nu räcker det. Jag släpper inte in fler straffpredikningar från dig nu.

   Radera