måndag 8 april 2013

En halv miljard till matematikforskning

Det har, i kölvattnet av den nationella utvärdering av matematiken som jag tidigare berättat om, pratats om saken länge i korridorerna på VR (Vetenskapsrådet) och KVA (Kungliga Vetenskapsakademien), men nu är det äntligen officiellt. Tre av landets största forskningsfinansiärer - VR, KAW (Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse) och SSF (Stiftelsen för Strategisk Forskning) gör en koordinerad extrasatsning på matematiken, uppgående till totalt cirka 100 miljoner per år under de kommande 5-6 åren. Jag välkomnar denna satsning, av det enkla skälet att matematik är viktigt.

För den som vill ha del av VR:s del av satsningen redan i årets ansökningsomgång brinner det en smula i knutarna. Vad gäller såväl de ordinarie projektbidragen och projektbidrag för unga forskare som den särskilda satsningen på statistik i empiriska vetenskaper är deadline för inlämning av anslagsansökan redan nu på torsdag, den 11 april.

1 kommentar:

  1. Nu föreligger även SSF:s utlysning, med deadline för ansökningar 17 juni. Det rör sig om "a total of SEK 120 million in a national call for proposals for problem- or application-driven research projects within applied mathematics, [which should] include interdisciplinary research collaboration with a dominant mathematical component. It should furthermore be of strategic relevance for Swedish industry or society."

    SvaraRadera