måndag 6 augusti 2012

Blade Runner

Vem är den störste segraren i de olympiska spelen i London 2012? Någon läsare kanske säger Usain Bolt, någon mer patriotiskt lagd kanske hellre lyfter fram Fredrik Lööf och Max Salminen, och den mer förnuftigt lagde kanske säger att det är för tidigt att ge ett svar eftersom spelen ännu pågår. Själv säger jag den sydafrikanske friidrottaren Oscar "Blade Runner" Pistorius!

Det är visserligen sant att Pistorius igår kväll med en åttondeplats i sitt semifinalheat misslyckades med att ta sig till final i herrarnas 400 meter, men det är en enorm prestation att först kvalificera sig till OS och där ta sig till semifinal. Inte minst med tanke på omständigheterna. Till följd av en missbildning fick Pistorius vid 11 månaders ålder båda sina ben amputerade halvvägs mellan knä och anklar. Istället för fötter springer han på ett par änadmålsenligt formade blad i kolfibermaterial. Stort grattis till din fina olympiska prestation, Oscar Pistorius!

Utöver att vara en glädjande och beundransvärd idrottsprestation i sig är Pistorius insats enligt min mening positiv på ett annat vis. Hans fall har nämligen inspirerat livlig debatt om artificiell förbättring av människans konstitution. En av många frågor fallet väcker är vad vi gör om det visar sig effektivare att springa med kolfiberblad än med fötter - bör vi då tillåta friska idrottare att amputera fötterna och gå över till de välformade skenorna? Det här är emellertid en debatt som potentiellt sträcker sig långt bortom idrottsliga frågor, mot en mer allmän diskussion om förbättring av människans fysiska, kognitiva och psykiska egenskaper längs exempelvis farmakologiska, mekaniska, elektroniska och genetiska vägar, och mot transhumanism. Teknikutvecklingen på dessa områden går fort, och kan få enorma konsekvenser för individ och samhälle. Det är hög tid att ta den bioetiska diskussionen om artificiell förbättring av människan på allvar.

7 kommentarer:

 1. Det där är väl på många sätt en förlängning av dopingdebatten och debatten och kosmetiskt kirurgi? Är inte riktigt övertygad om att det är rätt väg att gå. Men precis som du säger behövs ju en debatt, och Pistorius et al kommer förmodligen att hjälpa till att sätta lite fart på den. Nu fick han ju delta just för att man inte kunde konstatera att han hade någon fördel (men man har alltså inte konstaterat att han inte har en fördel, iofs).

  SvaraRadera
 2. På tal om Bolt förresten, kolla in den här snygga statistikredovisningen: One race, every medalist ever.

  SvaraRadera
 3. Jävlar, jävlar, jävlar. Här går inte att säga något positivt. Det skulle väl i så fall vara att herrarna Svärd och Hiljemark avancerat till första- och andraplats på min topplista över idrottsidoler som heter Oskar.

  SvaraRadera
 4. Nu har polisen dessutom hittat anabola steroider hemma hos killen. Förutom mordet på flickvännen: Fusk i löpningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ...men, oj, ångra ännu inte detta fina blogginlägg; utredningen ska ha tagit en stor vändning idag. Pistorius säger att han trodde flickvännen var en inbrottstjuv och sköt mot henne i mörkret. Paret som hade hört dem gräla bor tydligen hela 600 m därifrån. De upphittade 'anabola steroiderna' är hittills helt oanalyserad substans. Polismannen som undersökte huset, ska vara dömd för flera dråp.

   Det finns alltså f n en möjlighet att Pistorius är oskyldig.

   Radera
 5. Dags att byta rubriken till "Blade Gunner"? Nu tycks dock fallet ha tagit en oväntad vändning när polisens utredare visat sig vara misstänkt för mordförsök och de påstådda anabola steroiderna inte testats i ett laboratorium ännu. Att Oscar Pistorius åtminstone blir fälld för dråp verkar dock sannolikt.

  SvaraRadera