fredag 10 augusti 2012

Teknikutveckling och terrorism

Jag har ofta betonat den accelererande teknikutvecklingen, hur dess potentiella konsekvenser är på gott och ont, och vikten av att vi funderar över dessa snarare än att blint rusa rakt fram. Ett uppenbar kategori av konsekvenser på minuskontot är hur den nya tekniken kan användas för terrorism och annan kriminalitet. Ett TED-föredrag av säkerhetsexperten Marc Goodman nyligen ger skrämmande inblickar i ämnet.

3 kommentarer:

 1. Angående teknik, se även artikeln
  http://www.newsmill.se/artikel/2010/04/16/naturvetenskap-och-teknik-n-dv-ndiga-f-r-v-r-verlevnad

  SvaraRadera
 2. Skrämmande, speciellt den biologiska delen som jag inte hade så bra koll på märkte jag. Huga, otäcka saker. Men jag applåderar hans slutsats angående hur vi ska bekämpa det onda. Öppenhet och kommunikation är nyckeln. Vi, de goda ( :-) åtminstone i jämförelse med knarkkräk och folk som gillar att spränga sig själva i luften) är fler. Alltså kräver det bara att vi har bra kommunikation, öppenhet och prestigelöshet för att kunna vara steget före. Både kriminalitet och terror har ju sin rekryteringsgrund hos folk som saknar hopp, ofta på grund av ekonomiska skäl. Så som vanligt kommer man fram till det enkla svaret att det bara är att lösa fattigdomen i tredje världen och få rastlösa bortskämda slynglar här i västvärlden att jobba istället för att göra dumheter. Svårare än så är det inte.

  SvaraRadera
 3. Och tro inte att du kommer kunna hålla dina koder hemliga heller

  Researchers find mind-control gaming headsets can leak users secrets

  Den intressanta frågan är väl då, hur stärker man samhället mot terrorism (och även vanlig kriminalitet) ifall vi inom låt säga 10 år har en situation där det är löjligt lätt att begå terrorbrott?

  SvaraRadera