torsdag 18 oktober 2012

Homeopati hör inte hemma på Chalmers

Evald Lindqvist, homeopat och författare till bland annat Homeopatisk läkarbok, kommer (förutsatt att det inte blir någon sen ändring i programmet) i eftermiddag att föreläsa på Chalmers över ämnet "Vad är homeopati?".1 Lindqvists framträdande ingår i den uppskattade och populära seminarieserien Café-å-lär - som jag själv för övrigt bidrog till med ett föredrag den 15 januari 2009 rubricerat "Riktig vetenskap och dåliga imitationer" (med anknytning till min då aktuella bok med samma namn).

Det här är inte bra. Homeopati faller klockrent inom kategorin pseudovetenskap,2 och pseudovetenskap hör inte hemma på ett ledande universitet. Figurer som Lindqvist har allt att vinna på att associeras med ett sådant, medan Chalmers eget varumärke dras i smutsen. Jag protesterade mot ett liknande debacle på Chalmers i våras då den så kallade Rosenkors-Orden hyrt in sig för ett möte i Chalmers Kårhus. Fallet med homeopaten Lindqvist är i ett avseende värre, då det ju denna gång inte handlar om en extern arrangör som hyrt in sig i Chalmers lokaler, utan om ett faktiskt Chalmersarrangemang.

Organisatören av Café-å-lär, professor emeritus i fysik Per-Olof Nilsson, kommenterar saken på följande vis i ett ebrev han cirkulerade på Chalmers i förrgår (16 oktober).
  En presumtiv kafé-gäst har uttryckt sin förvåning över torsdagens ämne. Jag hoppas det är ett missförstånd att Café-å-lär (inkl mig personligen) skulle ta ställning till homeopati ! Det måste väl vara Chalmers uppgift att delta i debatten om vetenskap kontra pseudovetenskap, något som jag vigt mitt liv åt. Av de 144 kaféer jag anordnat, nu med över 100 gäster/tillfälle, tycker jag nog kommande kafé blir ett av de mest intressanta och förhoppningsvis fruktbringande. Vi har haft kaféer tidigare på temat pseudovetenskap med mycket stor uppskattning, t ex av Prof Olle Häggström, Chalmers.

  [...]

  En sann vetenskapsman är ödmjuk och lyssnar till andras åsikter. All kritik bör baseras på sakkunskap och inte bara vara ett amatörmässigt avfärdande (hur var det nu med akupunktur, ...).

  Väl mött på torsdag!

(Min kursivering.) Om det är så att jag genom att medverka i Café-å-lär givit arrangören alibi att bjuda in en föreläsare att propagera för den pseudovetenskapliga lära som homeopati är, så ångrar jag att jag ställde upp som föredragshållare den där gången i januari 2009.

Fotnoter

2) Se exempelvis genomgångar av Hans Isaksson och Stephen Barrett, eller Wikipedia.

13 kommentarer:

 1. Lindqvist verkar intressant på flera sätt.

  http://web.archive.org/web/20100811110641/http://www.evald-lindqvist.se/Vadkanbehandlas.html

  SvaraRadera
 2. Den här kommentaren tycker jag du ska spara: "Vi har haft kaféer tidigare på temat pseudovetenskap med mycket stor uppskattning, t ex av Prof Olle Häggström."

  Jag kan se en hel genre födas:
  För att försvara en inbjudan av Lukasjenko: "Vi har haft kaféer tidigare på temat diktatur med mycket stor uppskattning, t ex av Aung San Suu Kyi." Ett briljant grepp!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Patrik - denna direkta jämförelse mellan mig och Aung San Suu Kyi är (för att travestera byrådirektör H.K. Bergdahl) förbanne mig det finaste någon sagt om mig sedan jag konfirmerades! Till saken hör att jag inte ens är konfirmerad...

   Radera
 3. Borde du inte också reagera på "tycker jag nog kommande kafé blir ett av de mest intressanta och förhoppningsvis fruktbringande"

  Att späda ut giftiga substanser så mycket att de inte längre finns kvar och sedan dricka dem är på sin höjd "intressant".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sant, Cornucopia - Per-Olof Nilssons förutsägelse om att Lindqvists föredrag skulle bli "ett av de mest intressanta och förhoppningsvis fruktbringande" känns mer än en gnutta otacksamt och nedsättande mot skaran av tidigare föredragshållare, som förutom Yours Truly inkluderar en lång rad framstående forskare och folkbildare: Bengt Nordén, Per Delsing, Ann-Marie Pendrill, Gunnar Bjursell, Marie Rådbo, Thomas Weibull, Måns Henningson, Bengt Kasemo, Peter Jagers, Bengt Johansson, Aadu Ott, Jan Ling, Bo Rothstein, Peter Olausson, Claes Strannegård och listan bara fortsätter och fortsätter...

   Radera
 4. Vart är vi på väg ? Akademiker livrädd för att låta en kvallificerad yrkesman berätta om sitt arbete , Vuxenmobbing när folkvalda inte bjuds till nobelfesten.

  Patetiskt med fega människor.

  Fabian

  SvaraRadera
 5. Jag är nu tillbaka från dagens Café-å-lär, som lockade uppskattningsvis dryga hundratalet åhörare. Den 92-årige Evald Lindqvist visade sig vara en ytterst okarismatisk och långtråkig föreläsare. Hans föredrag var mest en exposé över homeopatins historia och utbredning i världen. Därutöver fick vi exempelvis veta att homeopatika inte verkar kemiskt utan via strålning, att homeopati fungerar ännu bättre på djur än på människor eftersom de förstnämnda inte är så skeptiska, att skolmedicinen har dömt ut en rad sjukdomar som obotliga men att homeopatin "inte har några problem att bota dessa", att kvarts är ett grundämne, och till slut att alla som rackar ned på homeopati är antingen okunniga eller oärliga.

  Frågestunden blev föga upplysande. En äldre dam frågade Lindqvist om denne även tog emot katter i sin homeopatiska mottagning, och fick svaret att hennes katt var välkommen. En fysiker frågade vad för slags strålning som var den verksamma i homeopatiska preparat, varpå Lindqvist svarade att varje grundämne har sin egen strålning, inför vilket fysikern preciserade sin fråga till att gälla huruvida det rörde sig om elektromegnetisk, radioaktiv eller annan slags strålning. Lindqvist såg då lätt förvirrad ut men upprepade sin ståndpunkt att varje grundämne har sin egen strålning. Flera gånger ställdes Lindqvist inför frågor som han inte ansåg sig veta svaret på, och hänvisade då till att Luc Montagnier och två andra Nobelpristagare minsann tagit ställning för homeopati.

  Evenemanget avslutades med en fråga från Per-Olof Nilsson till publiken om huruvida denna ställde sig positiv till liknande kontroversiella inslag i Café-å-lär i framtiden. På detta fick han ett rungande ja-svar (som jag själv dock inte deltog i).

  SvaraRadera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 7. Jag skickade ett mail till Per-Olof igår för att påpeka mitt missnöje med att en så bra sak som Café-å-Lär bidrar till att legitimera homeopati genom bla rubriksättningen "Vad är homeopati".

  Jag har även diskuterat detta med Chalmers Nyheter (Chalmers officiella twitterkonto) under dagen utan att få någon förståelse från officiellt håll i det absurda i att erbjuda en sådan föreläsning.

  Och du har helt rätt i att det är samma Evald som du nämner i första fotnoten. På den gamla goda tiden när Kanal Lokal sändes så dök Evald upp i tid och otid och berättade om allt från homeopati till religösa berättelser som han hittat på. Det var konstig tv, men ett underhållande tentaflyktande...

  SvaraRadera
 8. Tråden Homeopati på Chalmers idag 18 oktober på VoF-forum innehåller en hel del kloka kommentarer om det omdiskuterade seminariet. Därutöver återges Per-Olof Nilssons reflektioner.

  SvaraRadera
 9. Påståendet att kritiken mot homeopatin är "amatörmässigt färdande" är oerhört fult. Per-olof vägrar tydligen lyssna på den, och således bör argumentet kunna appliceras bättre på han själv.

  Det är egentligen bara en detalj, men sen frågar han lite retoriskt "hur var det nu med akupunktur". Då kan jag svara att ja, den har man med vetenskapliga studier kunnat avfärda som verkningslös.

  SvaraRadera
 10. En närliggande fråga. I styrelsen för Lunds universitet är Margot Wallström ordförande. Hon är alltså ordförande i universitetets högsta beslutande organ. Hon medger öppet och utan omsvep att hon inte tagit en enda akademisk poäng, men har ändå på rekortid läst i EU:s miljölagstiftning. Så kapacitet har hon. Vad anser du om Margot på nämnda post? Vore intressant att höra din åsikt.
  Kjell Eriksson

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag finner inte frågan det minsta närliggande i förhållande till innehållet i min bloggpost, Kjell, men skall ändå ge dig ett svar:

   Universiteten finansieras med skattemedel, och av bland annat det skälet anser jag det vara helt i sin ordning att universitetsstyrelserna är brett sammansatta och inkluderar ledmöter hämtade från andra grupper än professorer och akademiker.

   Radera