onsdag 3 oktober 2012

Peak det ena och peak det andra

Begreppet Peak Oil syftar på den tidpunkt någon gång nu eller i framtiden då den globala årliga utvinningen av fossil olja upphör att stiga, för att istället vända nedåt. Eftersom fossil olja är en ändlig1 naturresurs är det knappast kontroversiellt att hävda att Peak Oil kommer att inträffa. Mer kontroversiell är frågan om när. Vissa bedömare hävdar att vi i princip är där redan nu, medan andra menar att det kommer att dröja ytterligare några decennier.

Den svenske forskare som hårdast drivit frågan om en mycket nära förestående Peak Oil är Kjell Aleklett. Han har på senare år även talat en hel del om motsvarande fenomen för fossilt kol: Peak Coal. Detta är betydligt mer outforskat än Peak Oil, vilket gör prediktionerna om tidpunkt ännu osäkrare, men precis som med oljan handlar det om en ändlig naturresurs, varför slutsatsen är oundviklig att utvinningen förr eller senare kommer att peaka.2 Detsamma gäller Peak Phosphorus, Peak Uranium, etc.

Med Peak Astronauts förhåller det sig eventuellt annorlunda. Eftersom austronauter är en potentiellt obegränsad resurs går det mycket väl att föreställa sig att antalet astronauter fortsätter att växa för evigt. Och vad sägs om Peak Hh, dvs idén att besöksstatistiken på bloggen Häggström hävdar så småningom kommer att peaka och vända nedåt? Tanken känns onekligen skrämmande. Dock tycker jag att nedanstående statistik över antal sidnedladdningar på bloggen per månad pekar mot fortsatt ohejdad tillväxt,3 och precis som med Peak Astronauts finns inte något ändlighetsargument att tillgripa. Därför anser jag vid närmare eftertanke att Peak Hh kan dömas ut som en ogrundad domedagsprofetia. Troligare torde vara att bloggens besöksstatistik eskalerar, exploderar och ger upphov till Singulariteten.

Fotnoter

1) Noga taget är detta inte riktigt sant. Olja nybildas naturligt ur organiskt material. Dock är vårt nuvarande uttag av fossil olja många tiopotenser större än vad som skulle vara hållbart i jämvikt med tanke på den naturliga nybildningstakten, som därför utan problem kan försummas i resonemangen kring Peak Oil.

2) Ibland har föreslagits att Peak Oil och/eller Peak Coal skulle kunna bli göra att klimatkrisen löser sig själv och vi slipper de allvarliga konsekvenserna av en global uppvärmning på flera grader. Detta verkar dock inte troligt. Läs gärna Magnus Westerstrands diskussion om saken på Uppsalainitiativet.

3) Även den som noterar den allmänna ökningstrenden i diagrammet kan stanna upp och fråga efter de direkta orsakerna till att de två senaste månaderna hamnat extra högt. Många bäckar små, etc, men det finns faktiskt några faktorer som betytt mer än andra. Vad gäller augusti står orsaken till uppgången främst att finna i det succéartade mottagandet av bloggposten Fråga Olle!. Samma bloggpost fortsatte att generera en hel del trafik en bra bit in i september, vars besöksstatistik kom att späs på ytterligare av trafiken från det inlägg som länkar hit på Lars Wilderängs blogg Cornucopia. När en populär blogg länkar till en något mer undanskymd sådan (Cornucopia har mer än hundrafalt fler läsare än Häggström hävdar) tenderar det att sätta tydliga spår i besöksstatistiken hos den senare. I och med att jag härmed kommit in på ämnet Cornucopia har vi tagit oss hela varvet runt, ty den fråga som diskuteras kanske allra flitigast på den bloggen är just Peak Oil.

8 kommentarer:

 1. Skulle verkligen antalet astronauter kunna växa för evigt? Kan man inte tänka sig att det finns ett maxantal människor som har möjlighet att leva på jorden, säg folk_max? En geometrisk tillväxt kan visserligen pågå för evigt och ändå konvergera, men man kan aldrig komma upp i mer än astronaut_total = folk_max-1 (eftersom bråkdelar av astronauter inte finns). Resonemanget blir samma om man byter ut "jorden" mot "universum" (givet att universum är begränsat).
  Emma J.

  SvaraRadera
 2. Ett nobelt syfte, men det köper bara tid!

  SvaraRadera
 3. Nja, det där med Singulariteten torde vara något som du så småningom kommer att få tillfälle att göra en "Pudel" på. http://www.forbes.com/sites/matthewherper/2012/09/24/why-paul-allen-does-not-believe-the-singularity-is-coming-any-time-soon/

  /Stina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Stina för länk! Det kan hända att Paul Allen har rätt, men det kan också hända att han har fel. Sådan agnosticism i förhållande till Singulariteten brukar jag ofta framhålla (senast här och här), liksom att vårt kunskapsläge är svagt och att saken behöver undersökas närmare. Den sortens ödmjukt kunskapssökande inställning brukar sällan föranleda pudlar (till skillnad mot tvärsäkra proklamationer som den här), men för all del, om vi lär oss något nytt på detta område som får min nuvarande uppfattning att framstå som övermåtta naiv så ser jag fram emot den nya kunskapen och tror att det blir väl värt nesan av att behöva göra en pudel.

   Radera
 4. Hur är det med "Peak science" ?
  Kommer det någon dag krävas så mycket studier för att komma fram till forskningsfronten att du helt enkelt inte hinner bidra med något innan du dör?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra fråga, Gunnar. Jag gissar att svaret är nej. Peak science skulle t.ex. kunna stävjas av en transhumanstisk utveckling, där vi förlänger våra liv och uppgraderar vår kognitiva hårdvara. En som förefaller vara bombsäker på att svaret är nej är David Deutsch, vars senaste bok jag avser behandla här på bloggen någon av de närmaste dagarna.

   Radera
 5. Jag stötte på peak oil för så där 10 år sen via ett föredrag av Colin Cambell som feasta
  länkade till men det gör man inte längre.

  Ett av huvudargumenten i det föredraget var att peak of discovery inträffade på sextiotalet och att även om man fortfarande hittar nya källor så är förbrukningen större än det man hittar. Idag tyder produktionssiffrorna på att produktionskrönet redan passerats (omkr. 2006). Möjligen är grunden till den ekonomiska krisen just detta.

  Här är en annan tankeväckande peak:
  Nuclear Detonation Timeline 1945-1998

  SvaraRadera