fredag 5 juli 2013

En bedrövligt mansdominerad blogg

Det talas en del om mansdominasen i svenska börsstyrelser, och finansminister Anders Borg har på nytt tagit upp frågan om könskvotering. Men mansdominansen här på bloggen är faktiskt ännu värre, som framgår av följande lista över personer vilkas namn fram till idag förekommit som blogginläggsetiketter minst två gånger (se längst ned på bloggen för länkar). Det här ser verkligen inte bra ut, och jag anar att jag med denna ensidighet går miste om många intressanta perspektiv. Så vad göra? Kvotering känns inte fräscht, men jag tar gärna emot tips om personer som förtjänar att uppmärksammas men som jag här hittills har förbisett.
    Nick Bostrom 12
    Daniel Dennett 9
    Alan Sokal 7
    David Chalmers 7
    Eliezer Yudkowsky 7
    Robin Hanson 6
    Stuart Armstrong 6
    Anders Sandberg 5
    Eric Schwitzgebel 5
    Ingemar Nordin 5
    Mitt Romney 5
    Barack Obama 4
    Bertrand Russell 4
    Christer Sturmark 4
    Derek Parfit 4
    Jan Björklund 4
    Jesus 4
    Lars Karlsson 4
    Ray Kurzweil 4
    Annika Borg 3
    Bosse Holmqvist 3
    Claes Strannegård 3
    Douglas Hofstadter 3
    Jean Bricmont 3
    Kimmo Eriksson 3
    Lars Wilderäng 3
    Lena Andersson 3
    Lisa Hernqvist 3
    Olof Palme 3
    Sarah Palin 3
    Steve Omohundro 3
    Timothy Gowers 3
    Alan Turing 2
    Allan Gut 2
    Ayn Rand 2
    Bengt Brülde 2
    Björn Bengtsson 2
    Bo Sjögren 2
    Claes Johnson 2
    David Deutsch 2
    David Hume 2
    David Parnas 2
    Elisabeth Gerle 2
    Evald Lindqvist 2
    G.H. Hardy 2
    Garri Kasparov 2
    Gregory Hansell 2
    Hans Bergström 2
    Johan Wästlund 2
    John Searle 2
    Liv Strömquist 2
    Luke Muehlhauser 2
    Magnus Carlsen 2
    Marcus Birro 2
    Michael Chorost 2
    Moira von Wright 2
    Mu*****d 2
    Patrik Lindenfors 2
    Per-Olof Nilsson 2
    Richard Dawkins 2
    Roland Poirier Martinsson 2
    Sten Kaijser 2
    Tage Danielsson 2
    Tanja Bergkvist 2
    Thomas Nagel 2
    Tim Minchin 2
    Tobias Malm 2
    Tony Judt 2
    Torbjörn Tännsjö 2
    William Grassie 2

16 kommentarer:

  1. Hej!
    Den amerikanska författaren Barbara Kingsolver är väl värd att lyfta fram (ytterligare en förbigången Nobelpriskandidat...) I sin senaste roman Flight Behaviour, vilken jag inte läst färdigt ännu, skildrar hon mästerligt, som vanligt, klimatkrisens effekter för fårfarmare i Appalacherna. Med sin bakgrund som biolog och i kombination med sin suveräna litterära gestaltningsförmåga levandegör hon "climate change" för vanliga människor. Tror inte den finns på svenska ännu. Hon är dessutom så ovanligt som en stor humorist i tillägg till att vara politiskt insiktsfull, exempelvis i den magnifika krönikan om en amerikansk missionärsfamiljs uppgång och fall i Belgiska Kongo/Zaire, The Possionwood Bible, på svenska Giftträdets bibel. Jag har läst något enstaka omdöme om den senare romanen att den skulle vara en variant på chic-lit, så fel man kan läsa.
    Hälsningar Gunnar Jacobsson

    SvaraRadera
  2. Laurie Garrett på Council on Foreign Relations skriver enormt intressanta artiklar och böcker om global hälsa.

    SvaraRadera
  3. Claes Andersson5 juli 2013 kl. 12:43

    Ett förslag: filosofen (pragmatiker) Susan Haack. Jag föll för titeln på hennes "Manifesto of a passionate moderate". Att man kan argumentera starkt för att man inte bör inta extrema positioner och dra allt till sin mest idiotiska spets. Hon ger sig på diverse postmodernister på ett skönt sätt, Richard Rorty bland annat.

    SvaraRadera
  4. Så vitt jag kan se är Ann-Marie Pendrill nämnd åtminstone två gånger på din blogg men inte med på listan ovan... Kanske det finns fler fall? Allt väl Gustaf A

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns alldeles säkert många fler fall, Gustaf. Jag har låtit förekomsten av namnet som blogginläggsetikett definiera statistiken, vilket är ett väsentligt snävare nålsöga än att omnämnas i bloggposter.

      Radera
  5. Tack för hittills inkomna tips - fler välkomnas!

    Varken Kingsolver eller Garrett har jag träffat på förut, men de låter spännande och intressanta. Björk och Haack har jag däremot läst, även om det är några år sedan nu. Haacks Defending Science - Within Reason har jag entydigt positiva minnen av, medan jag tänker tillbaka på Björks Under det rosa täcket med mer blandade känslor: hon lyfter fram viktiga frågor, men låter dessvärre sin politiska agenda influera bedömningen av vetenskapliga frågeställningar kring könsskillnader.

    SvaraRadera
  6. Arne Söderqvist5 juli 2013 kl. 17:09

    Denna artikel handlar bla. om jämställdhet i ett vidare perspektiv.
    http://www.newsmill.se/artikel/2010/04/13/utnyttja-barnens-nyfikenhet-och-uppt-ckargl-dje

    SvaraRadera
  7. "inte "fräsht", intressant argument. Kan du utveckla?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var inte avsett som ett argument utan blott som en personlig preferens. Jag vill välja vilka författare och tänkare jag skall ta del på basis av hur intressanta saker de har att säga, snarare än utifrån deras kön, ålder, etnicitet etc. Och jag vill välja vilka författare och tänkare jag skall kommentera på basis av hur intressanta saker om dem jag har att säga, snarare än utifrån deras kön, ålder, etnicitet etc.

      (Nu kanske du, med anledning av dagens bloggpost, levererar följdfrågan "Hur kommer det sig då att du läser Tuve Skånberg?", och då blir jag dessvärre svarslös...)

      Radera
  8. Sandra Harding , The Science Qustion in Feminism kanske kommer att roa dig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanske det. Men ändå, nej tack. Det är väl där hon kallar Newtons Principia för en "rape manual". Alan Sokal diskuterar saken i Beyond the Hoax, och det räcker för mig - inskränkt som jag är tycker jag mig inte behöva läsa Hardings dynga i original.

      Radera
  9. Misstänker att kvinnor som Sarah Palin och Ayn Rand inte har diskuterats särskilt uppskattande heller :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Strängt taget, Aron, finns i denna fråga ingen anledning att misstänka ditt eller misstänka datt... det är bara att scrolla ned till etikettlistan i botten av bloggen, och där klicka på Palins eller Rands namn, för att direkt kunna läsa, svart på vitt, hur uppskattande jag är.

      Men din misstanke är naturligtvis riktig. Liksom du säkert lätt och med hygglig precision kan gissa dig fram till en rad herrar på listan som jag heller inte uttrycker någon entydig beundran för.

      Radera
  10. Cecilia Balden-Lembke11 juli 2013 kl. 20:09

    Marilyn vos Savant, kanske, ett inlägg om henne?
    + dina utredningar om sannolikhets-filosofi och perspektiv? Sannolikhet är en fråga om perspektiv.

    Lekledaren i Monty Hall, respektive den tävlande. Kan utvecklas till en analys av olika spelares kunskaper på pokerbordet, och mycket annat.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hm. Monty Hall. Jag vet inte.

      När jag sommaren 2003 satte mig att skriva på min bok Slumpens skördar, specifikt det kapitel som skulle behandla några enkla men paradoxala sannolikhetsberäkningar, var det första jag bestämde mig för detta: att inte ta med det i mitt tycke fruktansvärt uttjatade Monty Hall. Det slutade med att jag trots allt tog med det, och kompletterade den vanliga diskussionen med en spelteoretisk analys som jag tänkte skulle göra definitivt slut på allt snack om saken. Men inte... så småningom kom boken i tysk översättning, och några år senare hörde sannolikhetsteoretikern Sasha Gnedin av sig och tyckte (till min stora förvåning) att min behandling var värd att resonera vidare kring. Håhåjaja...

      Radera