onsdag 6 november 2013

Schemaläggningskrock

Nu på lördag, den 9 november, kör det ihop sig. För dem som har god smak för vad som är viktigt och intressant här i världen - och sådana personer torde (av uppenbara skäl) vara extra vanligt förekommande i den här bloggens läsekrets - föreligger en allvarlig krock som tvingar dem att välja mellan följande båda evenemang.

Å ena sidan:
  • På lördag klockan 10.30 svensk tid inleds det första partiet i VM-matchen i staden Chennai (tidigare känd som Madras) i Indien, mellan regerande schackvärldsmästaren Viswanathan Anand och hans unge norske utmanare Magnus Carlsen. Matchen kommer (om det inte visar sig bli en oväntat ensidig affär) att pågå i nära tre veckor, och avgörs i bäst av tolv partier, plus ett snabbschackstiebreak om så krävs. Om utmanaren Carlsen har jag tidigare skrivit här på bloggen - han har gått från klarhet till klarhet på senare år, och abonnerat på förstaplatsen på världsrankingen sedan juli 2011, varför han enligt de flesta bedömare (inklusive den engelske stormästaren Nigel Short) gäller som klar favorit. Anand har haft svårare att få sitt spel att stämma fullt ut i turneringssammanhang de senaste åren, men det som talar till hans fördel är att han brukar lyfta sig ett snäpp i den speciella situation som det innebär att möta en och samma motståndare i parti efter parti, dagar eller veckor i sträck. Detta blir första gången som Carlsen spelar om VM-titeln, och inte minst därför är den stundande matchen hett efterlängtad av schackfans världen över. Många av dessa kommer att sitta klistrade framför sina datorer och följa partierna i de direktsändningar som erbjuds av ett antal schackservrar, inklusive ChessBomb och arrangörernas officiella hemsida. ChessBase brukar erbjuda högklassig rapportering, liksom Sveriges främste schackjournalist Lars Grahn på sin blogg Inte bara schack.
Å andra sidan:
  • Inom ramen för Naturvetenskapliga fakultetens vid Göteborgs universitet familjedag på lördag framträder jag med ett föredrag rubricerat "Vad är sannolikheten att det finns intelligent liv på andra håll i universum?", i vilket jag behandlar stora och viktiga frågor som jag tidigare rört vid i bloggposter som t.ex. Om Fermis paradox och Det stora filtret. Jag kan redan nu avslöja att jag till slut kommer att besvara rubrikens fråga med "vet ej", men resonemangen på vägen dit kan (dristar jag mig att påstå) ändå äga visst intresse. Mitt föredrag är schemalagt till 13.40-14.10, vilket alltså innebär att det börjar en bit in i fjärde timmen i första partiet mellan Anand och Carlsen - just det skede då spänningen i ett parti ofta är som allra störst.
Det är beklagligt att arrangörerna i Chennai inte varit mer uppmärksamma i sin schemaläggning, och att denna krock därför uppstått. För egen del är jag nog tvungen att prioritera den sistnämnda av de båda aktiviteterna, men jag ser framför mig hur många av er, kära läsare, sliter ert hår i förtvivlade bryderier över vad ni skall nödgas välja bort.

6 kommentarer:

  1. Hej Olle!
    Jag vill ogärna lämna någon i nöd i sticket, så jag singlade slant åt dig. Det blev klave, vilket innebär att du bör välja att hålla ditt föredrag.
    Själv bor jag på annat håll i universum (Stockholm) och avser att försöka bedöma om det finns intelligent liv här, genom att besöka ett antal KVA-seminarier i matematik i ABF-huset nämnda lördag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj Arne, det här var värre än jag annat! Det ser inte bättre ut än att vi på lördag hamnar i en trippelkrock av helt omistliga evenemang. Mötet i ABF-huset ser ut att bli något alldeles extra, med två framstående Chalmerskollegor bland talarna, plus min senaste gästbloggare David Sumpter.

      Radera
    2. Fast såsom icke-matematiker får jag inte matematiken att gå ihop... En heldag om matematik som börjar kl 12:30 och slutar 16:00 (inkl. en halvtimmes fikapaus)? Visst känner jag till GH Hardys teorem om att en matematiker bara kan arbeta effektivt i fyra timmar per dag, men det verkar som den tiden trimmats ytterligare sedan hans dagar?

      Radera
  2. Olle, om jag läser rätt mellan raderna så är du mer positiv till världsmästerskapet än exempelvis Matt Gaffney - eller vill du också se Carlsen ta titeln och avskaffa den?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du läser rätt! I denna fråga är jag sentimental och stockkonservativ.

      Radera
  3. Första matchpartiet Carlsen-Anand blev något av ett antiklimax, med dragupprepning och remi redan efter 16 drag och 90 minuters spel:

    1.Sf3 d5 2.g3 g6 3.Lg2 Lg7 4.d4 c6 5.0-0 Sf6 6.b3 0-0 7.Lb2 Lf5 8.c4 Sbd7 9.Sc3 dxc4 10.bxc4 Sb6 11.c5 Sc4 12.Lc1 Sd5 13.Db3 Sa5 14.Da3 Sc4 15.Db3 Sa5 16.Da3 Sc4 remi

    Därmed undanröjdes krocken jag talar om i bloggposten. Jag väntade mig nästan att Carlsen och Anand (med hjälp av något tidigare okänt inslag i Indiens rymdprogram) skulle dyka upp med andan i halsen på mitt föredrag, men tyvärr såg jag inte till dem.

    SvaraRadera