Idag är en dag då vi som gillar vetenskap har extra stor anledning att höja våra glas till en skål. Den läsare må (nätt och jämnt) vara förlåten som tänker att jag härmed syftar på att det idag är Nobeldagen, och att det är till gamle Alfred Nobel vi bör skåla. Vad jag har i åtanke är emellertid något mycket större: Augusta Ada King, grevinna av Lovelace, född Byron (1815-1852) fyller 200 år!1 Numera kallar vi henne oftast kort och gott Ada Lovelace.
Denna briljanta matematiker levde ett kort men intensivt liv, och är mest känd för sitt samarbete med matematikerkollegan Charles Babbage kring hans så kallade analytiska maskin (the analytical engine) - en dator långt före elektronikens och kretskortens tidevarv, vilken istället byggde på kugghjul och mekanik. Lovelace och Babbage utgjorde ett formidabelt radarpar, där (med dagens terminologi) Babbage stod för hårdvaran och Lovelace för mjukvaran - samt för de mest långtgående visionerna om datorns användbarhet. Hon beskrivs ibland som tidernas första datorprogrammerare. Den analytiska maskinen färdigställdes aldrig, men hade i annat fall blivit den första så kallade universella datorn, ett århundrade innan Alan Turing skapade detta inom datalogin helt centrala begrepp.
Lovelace står idag, inte minst tack vare den årligen i oktober firade Ada Lovelace Day, som kvinnlig förebild inom de till stora delar mansdominerade STEM-områdena (science, technology, engineering and mathematics). Annie Burman uppmärksammade henne i en läsvärd understreckare i SvD häromdagen. För den som vill ta del av Lovelaces liv och gärning i det aningen längre formatet rekommenderar jag Sydney Paduas underbara serieroman
The Thrilling Adventures of Lovelace and Babbage, som med hjälp av tredubbla fotnotsapparater lyckas med såväl att berätta den sanna historien som att fabulera ohämmat underhållande kring det parallella universum i vilket Babbage lyckades färdigställa sin analytiska maskin. Ett bättre julklappstips än The Thrilling Adventures får ni inte av mig i år!
Fotnot
1) Eller skulle ha gjort, om inte döden kommit emellan.
Ada fick ett programmeringsspråk uppkallat efter sig (1979).
SvaraRadera