onsdag 9 november 2016

USA har gjort sitt val

Jag vet såklart att det inte är konstruktivt att, inför den livsfarliga dumpopulismens framgångar, rycka på axlarna och säga att folk är väl idioter - som i nedanstående video. Bättre då att på allvar försöka sätta sig in i hur dessa väljare tänker, som Michael Moore i den film jag länkade till i förrgår, och Jonathan Haidt i en essä jag lyfte fram ett par månader tidigare. Denna dystra morgon ger jag dock efter för frestelsen, och jag tycker faktiskt att Robert Gustafssons och Henrik Schyfferts sketch erbjuder en relevant historisk parallell.

18 kommentarer:

  1. Jag känner mig frestad att rikta mig till väljarkåren i USA och säga som man sade i det militära:
    "Gör om och gör rätt!"

    Världen kommer att få genomlida de kommande fyra åren. Ja, under förutsättningen att världen överlever, förstås.

    SvaraRadera
  2. "...rycka på axlarna och säga att folk är väl idioter..."

    Nej, men allt för många är rasister, sexister och auktoritarianister.

    SvaraRadera
  3. Journalisten Göran Rosenberg sade en gång lite skämtsamt: Amerikanska val är för viktiga för att överlåta åt amerikanerna.

    Krister Nässén

    SvaraRadera
  4. En intressant fråga är också varför den s.k. traditionella politiken misslyckats, vilket man väl måste anse att den gjort. Liknande tendenser ser vi ju även i andra länder, om än i mer blygsam skala ( i alla fall sett till vad det betyder globalt).

    Sedan finns det ju ändå balanserande krafter i USA, senaten och representanterna hus. Och valretorik och att vara utövande president är nog två skilda saker.

    Men detta är förstås djupt tragiskt, men jag tror ändå inte det kommer att betyda världens undergång.

    Kjell Eriksson



    Sedan är det

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kommer senaten och representantshuset - båda republikanskt dominerade - verkligen att våga gå emot Trump? Jag tror inte det. De behöver hans väljare.

      Radera
  5. Det här är min kommentar
    http://zenightowl.blogspot.se/2016/11/there-is-no-hope-so-we-have-to-create-it.html

    SvaraRadera
  6. Man kan tycka vad man vill om valresultatet men för mig personligen har det blivit en ögonöppnare.
    Även om Amerika är nummer 1 på många områden så förstår jag nu i en enda blink att mycket inte står rätt till i nationen. Som svensk med ingen direkt kontakt med det amerikanska samhället är det lätt att bländas av alla framgångsrika IT-bolag, framgångar på idrottsarenorna, universitet med många av de främsta forskarna, däremot läser man sällan om Littlejohn i den amerikanska western som kämpar för att orientera sig i en ny värld.

    Personligen tror jag inte det kommer bli så förskräckligt som många tycks tro, finns en god chans att Trump kommer att växa som person med presidentskapet. Trots allt är det en spännande värld vi lever i!
    /M

    SvaraRadera
    Svar
    1. Trump verkar ha slutat växa som person ungefär när han kom in i puberteten. Han lär inte börja växa igen vid 70 års ålder.

      Radera
  7. Tacka vet jag Schyfferts öppna gränser. De är vad världen behöver. Inte.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Såg du inslaget ovan?

      Vänliga hälsningar

      Nanotec

      Radera
    2. Självklart har jag sett sketchen. Problemet är att "liberalismen" inte är lösningen på världens problem. Man måste vara en idiot för att tro att den ideologin är lösningen. Jag förespråkar som vanligt en ekosocialliberaldemokratisk politik, snarare än en liberal eller ens socialliberal politik. Vi måste värna om demokratin och hållbarheten och det gör man inte genom att vara allmänt "liberal".

      Liberalismen har många stolliga föreställningar, inklusive den om att fri bosättningsrätt är vägen framåt. Det har ingenting med ekologi och hållbarhet att göra. Globaliseringen är för lång tid framöver högst fossilbränsledriven och då bör både oljetoppsmänniskor och klimatförändringsmänniskor förstå att man inte kan se den som lösningen.

      Jag förespråkar som vanligt EkoSoLiD/Hållbarhetspartiet - se facebook.com/ekosolid/ - där EkoSoLiD står för Ekosocialliberaldemokraterna. Givetvis med medborgarlön på programmet, eftersom robotarna - som Teslas Elon Musk påpekar - kommer ta alla jobb och lösningen är medborgarlön. Liberalismen blir en ganska meningslös ideologi när det bara är robotar som arbetar. Och är det redan av många andra skäl.

      Radera
  8. Globaliseringen är fossilbränsledriven, vilket inte ens "miljöpartiet" de groteska verkar begripa.

    SvaraRadera
  9. Inte sedan 1948 har opinionsundersökningarna givit så felaktiga prognoser som i år. Att Harry S. Truman skulle förlora ansågs vara så säkert att dagstidningarna var tryckta i förväg, utan någon gardering.
    https://p931z2nb6eo1jytzj2ufrzyoiz-wpengine.netdna-ssl.com/news/wp-content/uploads/sites/10/2016/11/tribdeweydefeatstruman.jpg

    En tröst är att det enligt Bibeln gick att genomlida sju svåra år. Vi får väl hoppas att vi nu lyckas klara oss genom fyra sådana.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Da capo:
      http://www.dn.se/kultur-noje/newsweek-skickade-ut-tidning-med-fel-president/

      Radera
  10. Ur DN 10 november:
    "Den 8 november 2016 har världens mäktigaste nation utsett en president, som gjort till sitt signum att spotta på den demokrati som precis gett honom nycklarna till Vita huset. Det är han som nu kommer att sitta på koderna till USA:s kärnvapen. Det är han som har befogenheten att skicka soldater i strid. Det är han som förklarat att Hillary Clinton, presidentvalets förlorare, borde sitta i fängelse."

    Hela artikeln:
    http://www.dn.se/nyheter/usa-valet/peter-wolodarski-isande-vindar-over-hela-varlden/

    SvaraRadera
  11. Tydligen fick Hillary Clinton flest röster, men elektorsystemet gjorde att Trump vann.

    Krister Nässén

    SvaraRadera
  12. Åsa Linderborg har skrivit en intressant kommentar i Aftonbladet.
    http://www.aftonbladet.se/kultur/article23880724.ab

    SvaraRadera
  13. Jag har svårt att sluta tänka på det uppkomna eländet.

    Jeltsin var impulsiv på sin tid, men han kunde ju åtminstone nyktra till emellanåt. Trump verkar vara impulsiv, oavsett tillstånd. Han har, enligt egen utsago, haft fingrarna på vissa tvivelaktiga ställen förr. Hoppas dock att han kan låta bli att fingra på "knappen".

    Månlandningen 1969 ansågs vara ett stort steg för mänskligheten. Nu har ännu ett stort steg tagits, men i totalt fel riktning.

    SvaraRadera