torsdag 14 mars 2019

Hårt angripen i Humanisten

Igår fick jag hem det nya numret 1/2019 av Humanisternas medlemstidning Humanisten i brevlådan. Bland mycket annat bjuder det på ett rasande angrepp på mig av en medlem vid namn Ernst Herslow, som är så upprörd över vad jag i det föregående numret 4/2018 skriver om klimatfrågan och hur jag tycker att Humanisterna bör förhålla sig, att han villkorar sitt fortsatta medlemskap med att styrelsen tar avstånd från mina ståndpunkter. Med anledning av det utmärkta svaret till Herslow från styrelseledamoten Patrik Lindenfors förmodar jag att han (Herslow) nu lämnar Humanisterna.

Jag har ingen anledning att tro att Ernst Herslow läser denna blogg, men om någon läsare råkar känna honom undrar jag om ni kan hälsa honom följande.

Herslow är givetvis i sin fulla rätt att ha vilka (miss-)uppfattningar i klimatfrågan han vill, att torgföra dessa, och att gå till storms mot mig. Men jag skulle önska att, om han nu känner ett så trängande behov av att göra det sistnämnda, han höll sig till att angripa ståndpunkter jag faktiskt har och yttranden jag faktiskt gjort, istället för att fabulera och fantisera. Det irriterar mig en smula när han tillskriver mig ordvalet "avfälling"1 och den gravt felaktiga uppfattningen att "ett så komplext och kaotiskt system [som klimatet], med så många okända faktorer, styrs av en enda komponent, nämligen koldioxid"2.

Fotnoter

1) Såpass språkkänsla har jag att jag uppfattar det ordets sektmentalitetskonnotationer, och jag kan inte minnas att jag någonsin skulle ha tagit det i min mun.

2) Atmosfärens koldioxidhalt har stor betydelse för klimatet, men är givetvis inte den enda faktor som påverkar. Se t.ex. min gamla Uppsalainitiativet-bloggpost Koldioxid och procentsiffror för en närmare diskussion.

2 kommentarer:

 1. Din elitist, jorden är platt och någon mänsklig klimatpåverkan existerar inte!!

  Nu ska jag gå till skomakaren och göra en hälsokontroll. I morgon har jag beställt en tandundersökning på Konsumbutiken nere på hörnet.

  SvaraRadera
 2. Arne Söderqvist15 mars 2019 09:01

  Herslow skriver:
  "I sakfrågan verkar Häggström
  tvärsäker på sin sak, trots att det i
  detta nu pågår en livlig diskussion
  vetenskapare emellan om vad som
  styr jordens klimat."

  Undrar vad han anser om nobelbrisnominerade Greta Thunberg. Hur pass insatt är hon egentligen i klimatproblematiken? Hon har ju inte ens gått ut grundskolan. Kan hon ens få ett fullständigt grundskolebetyg om hon skolkar varje fredag?
  Även om hennes klimatoro är befogad, så är den knappast på grundad på egna studier eller rön.

  SvaraRadera