måndag 1 februari 2021

Tänkande maskiner

Nu när nätbokhandlar som Adlibris och Bokus börjat annonsera min kommande bok Tänkande maskiner: Den artificiella intelligensens genombrott är det hög tid att jag gör detsamma här på bloggen.

Boken utkommer den 26 april i år på bokförlaget Fri Tanke, som i sin marknadsföring meddelar följande:
    AI är på god väg att revolutionera vår värld och ligger till grund för mycket teknik som skänker bekvämlighet åt våra liv. Men utvecklingen för också med sig problem och risker. Hur de sociala mediernas AI-algoritmer optimerats för att ge näring åt vårt mobilberoende eller skapar grogrund för filterbubblor och politisk polarisering är ämnen som vi redan diskuterar, men de allra mest avgörande frågorna rör AI-utvecklingens definitiva genombrott. Vad händer om vi lyckas skapa en maskin som övertrumfar människan i termer av allmänintelligens? Kan vi då behålla kontrollen över maskinerna?

    I Tänkande maskiner diskuterar Olle Häggström den angelägna forskning, bitvis mycket kontroversiell, som börjat ta sig an de framtidsfrågor AI väcker. Utifrån en grundläggande entusiasm för AI-teknikens potential i mänsklighetens tjänst sorterar han fram teknikens avigsidor och risker – och hur de kan bemästras. Den kapplöpningsmentalitet och oreflekterade framåtanda som i dag dominerar AI-utvecklingen behöver ersättas med längre sikt och globalt samarbete, eftersom mänsklighetens framtid kan hänga på vilka mål och drivkrafter AI förses med.

För den läsare som överväger att eventuellt lätta på plånboken och köpa boken föreligger ett par avgörande knäckfrågor: Är det en bra bok? Är den läsvärd? Av blygsamhetsskäl känner jag mig dock förhindrad att besvara dessa frågor eller överhuvudtaget yttra några värdeomdömen om boken. En som däremot gjort det är min gode vän Björn Bengtsson, gymnaiselärare som driver det banbrytande initiativet Naturvetenskap+ på Falkenbergs gymnasieskola. Från en bloggpost han skrev häromdagen saxar jag följande:
    Tänkande maskiner är ännu ett prov på Olle Häggströms unika förmåga att omsätta bred bildning, djup expertis, stort patos och brinnande samhällsengagemang till folkbildning av högsta klass.

    Det här är pedagogik för vår tid. Olle visar stor respekt för sina läsare. Han kräver inga särskilda förkunskaper men förutsätter en villighet och en förmåga att följa långa resonemang, att överblicka stora sammanhang och att uppfatta nyanserade distinktioner och begrepp.

    Det är uppfordrande men framförallt bemyndigande och inbjudande. Alla är välkomna på en resa hela vägen till de mest brännande frågorna vid forskningens spets. I sann demokratisk anda visar Olle just den öppenhet och det förtroende som samtidigt krävs av oss alla för att tillsammans och med insikt fatta kloka beslut om vår gemensamma framtid.

1 kommentar:

  1. Jag skulle vilja läsa en sågning också för jämviktens skull.

    SvaraRadera