tisdag 26 januari 2021

Makthavare som spelar violin medan skeppet sjunker

Det har funnits mer i svensk covid-19-hantering som förtjänar kritik än jag haft ork att rapportera om på denna blogg, men det DN meddelar idag är så flagrant att jag inte förmår hålla tyst: Folkhälsomyndigheten pausar betalningar till Pfizer tills frågan om doser är löst. För bövelen, ställ inte till det med vaccinleveranserna nu, utan spar eventuellt tjafs till när krisen är över!

En uppskattad forskarkollega förklarade i en Twittertråd situationens allvar, men bestämde sig sedan för att hen använt ett alltför drastiskt tonfall, och plockade ned tråden. Med dennes tillåtelse återger jag den ändå här, anonymiserat:

 • Det här är vansinne!

 • 1. Pfizer levererar flaskor med en säkerhetsmarginal.
  2. Vissa länder som är mer innovativa och mindre byråkratiskt sklerotiska än Sverige kommer på att man kan utvinna sex doser från flaskan med en särskild sorts nål.

 • Då skulle man kunna tro att vi i Sverige tänker "shit vad bra, vi måste skaffa de där nålarna ASAP, så att vi kan vaccinera folk snabbare". Men nej, istället slutar vi betalningarna till Pfizer för att de tar betalt för sex doser nu!

 • Fattar de inte att varje dag som vi har den här pandemin så förlorar den svenska ekonomin och statskassan belopp som får prishöjningen att framstå som ett avrundningsfel?

 • Varför känns det som om myndigheter och regioner hanterar vaccineringen som om ekonomin inte var i fritt fall? Eller som om människors liv inte stod på spel?

 • Senast jag kollade har Stockholmsregionen fortfarande 23K doser i frysen. Varför är det så här? Varför har vi överhuvudtaget doser som ligger och tar plats i extremt dyra och avancerade frysar? Varför tycks Sverige vara sämst i EU på att rapportera siffror?

 • Man skulle ju vara beredd på detta. Man skulle ju ha byggt upp en logistik. Jag fattar ingenting. Sen beskrivs det som om det "ändå går rätt bra" i Sverige, jämfört med andra länder i EU. Men vi borde väl ändå bedöma relativt de resurser/möjligheter vi har.

 • Om vi har 23k doser i frysen så går det inte bra. Om vi fortfarande inte skaffat den där speciella nålen och använder den överallt så går det inte bra.

 • Samhället står i brand. Det handlar inte bara om de som dör, de som ligger på intensiven, de som får långtidscovid och de som är hypokondriska (jag).

 • Folk har blivit arbetslösa, barn kan inte gå i skolan, produktiviteten i många arbetsplatser är obefintlig när folk jobbar hemifrån, psykisk ohälsa har exploderat, sjukvårdspersonal som blir utbrända.

 • Det här är den värsta krisen i Sverige i min livstid, och det känns som om beslutsfattare bara spelar violin medan skeppet sjunker. Det gäller även EU och deras myndigheter.

 • Hur kommer vi att agera om Covid-25 visar sig vara ännu värre? Om dödligheten är t ex 2%, som influensan 1918? Kommer vi också då att tjafsa om byråkratiska petitesser istället för att göra allt vi kan för att lösa problemen?

6 kommentarer:

 1. Jag har hemtjänst och ringde min vårdcentral med frågan om vaccin. De har ännu inte fått några listor eller vaccin.

  Ringde min kommun som ska ringa upp alla med hemtjänst för att fråga om de vill ha vaccin (och gissningsvis få klartecken att lämna namn och telefonnummer till respektive vårdcentral ). Kommunen började ringa i fredags och på min fråga om hur många de ska ringa lovade de återkomma.

  Min slutsats är att region Stockholm nog sparar vaccinet i frys tills det finns listor på respektive vårdcentral eller möjligen väljer att vaccinera andra i brist på listor. Listor borde man kunnat börja med redan när prioriteten var klar förra året.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller ännu bättre använd vaccinet till något om man inte är klar med hur man får ut det rätt i en kö.

   Radera
 2. Agerandet verkar vara lika tafatt som hur det gick till efter mordet på Olof Palme. Se bröderna Poutiainens bok "Inuti labyrinten".
  https://www.smakprov.se/bok/kartonnage/inuti-labyrinten-om-mordet-pa-olof-palme-9789189137592/

  SvaraRadera
 3. Så länge meedia och framför allt opposition låter idiotin hållas kommer ingen ändring för Sverige att ske, alltmedans vi rapporterar fler och fler tusentals döda. I börjana av januari hade knappt 10000 dött, nu är januari inte ens slut och vi har ytterligare 1300 döda! Var finns kritik? Varför är folk så tysta i Sverige?

  SvaraRadera
 4. Nu håller jag med att mycket av agerandet har varit suboptimalt men vet inte om jag håller med dig i din kritik fullt ut.

  När det kommer till Pfizer så häller jag med om att kostnaden inte är viktigt (nu har Tegnell sagt att det inte är någon faktura som de låtit förfalla). Vad som är viktigt är dock hur många doser som vi kommer få från Pfizer. De menar nu att de levererar 6 doser per flaska, men för att kunna nyttja 6 doser så måste det finns tillgång till sprutor med låg dödvolym. Dessa verkar det vara brist på. Detta kan då resultera i att endast 5 doser kan användas. Pfizer vill hävda att de levererat 6 doser i varje flaska och eftersom kontraktet är per dos och inte per flaska så kan du minska på antalet flaskor levererade till länderna (och leverera mer till andra kunder). Detta riskerar ju då att minska mängden faktisk levererat vaccin till EU. Detta blir ju då problematiskt och riskerar att göra att den faktiska leveransen till EU-länder går långsammare. Nu kommer ju vaccinet till nytta någon annanstans så det slösas ju inte bort, men ser inte varför EU skulle gå med på detta. Man bör ju ta hänsyn till möjligheten att nyttja 6 doser när man räknar på levererat antal doser.
  Källa kring det hela med sprutor: https://medicalxpress.com/news/2021-01-doses-controversy-pfizer-vaccine-vials.html

  När det kommer till antalet nyttjade vaccinationsdoser så verkar informationsläget oklart. Det i säg är ju dåligt att man inte har fått ett system på plats som funkar direkt. Dock betyder inte det att doserna inte används. Emmanuel Karlsten (rapporterar ofta i GP) har ringt runt till regionerna för att få fram mer info och enligt honom så har 92% av levererade doser används. Det verkar vara spridning mellan hur mycket olika regioner använt, från 60% använt i Värmland till i stort sätt 100% i VG-regionen och Skåne.
  https://emanuelkarlsten.se/

  SvaraRadera
 5. Hela situationen, liksom hanteringen av tidigare kriser (se t ex filmen Novemberrevolutionen och försök att inte dra paralleller till corona!) visar på något grundläggande systemfel i svensk byråkrati. Vad felet egentligen består i krävs antagligen åratal av forskning för att reda ut. Med andra ord kommer vi aldrig att få veta, och det kommer aldrig att bli bättre. Vad ska man göra, flytta till Norge?

  SvaraRadera