onsdag 23 januari 2013

Vill han ha det så?

På tal om teodicéproblemet, som jag bloggade om i julas, tycker jag att det kan vara på sin plats att citera Mäster Cornelis:
    Somliga går med trasiga skor
    Säg vad beror det på?
    Gud fader som i himmelen bor
    Kanske vill ha det så

13 kommentarer:

  1. Nej, jag tror inte han vill ha det så.
    Jag tror att han vill att jag o du och några till...självmant ska ställa oss i det godas tjänst.
    Han kan rätta till ALLT snett omgående om Han vill.
    Grejen är att då försvinner jag o du och några till...

    Mvh Magnus

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förlåt att jag säger det, Magnus, men jag har hört det där försvaret för Vår Allsmäktige förut, och det har alltid förefallit mig ytterst ihåligt. Låt oss för resonemangets skull anta att Han finns, att Han har skapat oss, och att Han vill att vi "självmant ska ställa oss i det godas tjänst". Varför i hela fridens namn gjorde Han oss då inte lite mer benägna att "självmant ställa oss i det godas tjänst"? Bisarrt.

      Och om Han nu "kan rätta till ALLT snett omgående om Han vill", då hade Han väl för bövelen kunnat avvärja jordbävningen i Haiti (utan att för den sakens skull behöva avskaffa dig och mig)? Att Han med berått mod avstod från ett sådant ingripande gör Honom i mina ögon till ett ondskefullt monster.

      Radera
    2. Skulle du tycka det vara meningsfullt/givande att ha en relation till någon annan människa som du, innan du lärde känna denna person, kunde "programmera" till att ha de egenskaper som du skulle önska finna hos denna människa?

      Mvh Magnus

      Radera
    3. Om du bad mig sätta mig in i Josef Fritzls tankevärld och försöka ha lite förståelse för att han gjorde det han gjorde, så skulle jag avböja. På samma sätt säger jag nu nej tack, när du ber mig ha lite empati med den moraliskt vedervärdige och monstruöst själviske Gud fader som i himmelen bor. Jag känner igen ondska när jag ser den (åtminstone i solklara fall som dessa) utan att behöva plåga mig med att tänka mig in i ondskan.

      Radera
    4. Ber om ursäkt, men jag förstår inte vad du menar.

      Mvh Magnus

      Radera
    5. Ingen fara, vi lever uppenbarligen i så radikalt olika tankevärldar att vi har svårt att förstå varandra - inget att be om ursäkt för!

      Radera
  2. Om "Den store" nu skulle existera, så tycker jag faktiskt det var bra jobbat att skapa det Vederbörande i så fall skapat och dessutom på bara sex dagar.
    Litet slarvig var Han förstås i så fall. Hjalmar Söderberg lär ha tyckt att vi gärna kunde haft åttadagarsvecka bara vi sluppit det oestetiska i att ha ett kombinerat urinerings- och fortplantningsorgan. Litet mera omsorg i det avseendet hade alltså varit önskvärt, enligt Söderberg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller som Magnus Betner säger på ungefär samma tema:
      http://www.youtube.com/watch?v=EtWzNtwTn0U

      Radera
    2. Den enda rimliga lösningen på teodicéproblemet som inbegriper Guds existens är väl Matrixteorin: vi lever i en simulering, förmodligen skapad av en finnig hacker någonstans, låt oss kalla henom Gud, som kanske inte ens begriper att hen har skapat AI och än mindre har någon aning om hur hen ska ställa saker tillrätta annat än att stänga ner oss.

      Radera
  3. Kanske gud är ett ad nominum för något man inte förstår. "Gud spelar inte tärning" kanske säger mer om Einstein än om gud?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Einstein kan ju ha försökt vara pedagogisk med sitt yttrande.

      Jag gjorde själv ett sådant försök då min religiösa granne klagade över maskrosorna i min gräsmatta och hävdade att frön blåste över staketet och hamnade i hans gräsmatta. Jag frågade vad han kunde ha emot att jag överlämnat min trädgård i Herrens händer. Det kunde han ju inte motsätta sig.

      För att denna gång referera till Fröding, så varför inte tala till bönder på bönders vis och till lärde män på latin?

      Radera
    2. Precis vad jag tänkte också :)

      Radera
  4. Det finns anledning ätt reflektera över vår tillvaro. Jag har rest en del, både i tjänsten och privat, i fattiga länder och ibland blivit sur õver att jag emellanåt kanske blivit lurad på någon tusenlapp. Men vid närmare eftertanke är ju detta ett "lyxproblem". De som "lurar" mig slåss antagligen dagligen för sin, och kanske sin familjs överlevnad. Den tillvaro jag, och många andra i västvärlden har, är något att vara djupt tacksam över. Frågan är förstås varför det blivit sådana enorma skillnader. Religionerna är ju mänskliga konstruktioner, även om det måste ses som något positivt att man gärna vill tro på något gott. Men bara skillnaden mellan gamla- och nya testamentets Gudsbild borde få oss att reflektera. Man väljer själv vad man vill tro på. Lägg därtill till att det finns många religioner som hävdar att just de representerar den rätta vägen. Slå gärna upp fysikern Paul Dirac på svenska Wikipedia och läs hans synpunkt om religion.
    Kjell Eriksson

    SvaraRadera