fredag 6 juni 2014

Maj månads fem roligaste tweets

Jag har givetvis varken någon fullständig överblick över vad som sker på Twitter eller något objektivt eller ens välpreciserat kriterium för vad som kan anses vara god humor. Då jag nu presenterar min fem-i-topp-lista över förra månadens roligaste tweets så bör det därför förstås blott som de fem jag just nu kommer att tänka på som de roligaste bland dem som råkat hamna på min radar.

På femte plats hamnar pastor Stanley Sjöbergs taffligt formulerade påstående att första världskriget var en konsekvens av den på den tiden allt mer utbredda ateismen - ett påstående som får mig att associera till en välkänd skämtteckning från 2007 som gör narr av ett liknande uttalande av dåvarande påven Joseph Ratzinger.
  5. Stanley Sjöberg, 6 maj 2014:
  I sommar är det 100 år sedan första världskriget bröt ut. Hat, nationalism, Europas ateism var en orsak till krigets dödande konflikter!
Fjärdeplatsen på min lista går till den franske 1600-talsfilosofen René Descartes (eller, måhända troligare, någon som utger sig för att vara Descartes), som levererade följande tweet. Texten i sig lockar måhända inte fram några gapskratt, men i kombination med den bifogade bilden blir den komiska effekten avsevärd.

På bronsplats hamnar Gud (eller, måhända troligare, någon som utger sig för att vara Gud), som på Twitter ofta visar upp en överraskande självironisk sida - något trogna läsare av denna blogg redan känner till. Den medaljerade tweeten är ett utmärkt exempel hans den sköna glimt i ögat han sent i sin karriär lagt sig till med.
  3. TheTweetOfGod, 20 maj 2014:
  I'm sorry if I come across as homophobic in the Bible. I was still working through some issues about My feelings towards Zeus.
Silverpengen går till en legendarisk svensk journalist som jag tidigare i år bloggat om. Både han och jag blev djupt bekymrade över de framgångar i EU-paralamentsvalet som skördats av extremistpartier, till vilka vi båda räknar Sverigedemokraterna. Men där stannar likheterna. Medan min oro i övrigt handlar om t.ex. hur Sverigedemokraternas motsvarighet i Danmark, Dansk Folkeparti, blev största parti i sitt land, hur Nationella Fronten erhållit samma ställning i Frankrike med fler mandat i EU-parlamentet än alla svenska partier tillsammans, hur högerpopulistpartiet Fidesz erhöll egen majoritet i den ungerska valmanskåren med 51% av rösterna följt av fascisterna i Jobbik med nära 15%, och hur de oförblommerade nazisterna i Gyllene Gryning samlade nära 9% av de grekiska rösterna, så sträcker sig Åke Ortmarks oroade blick inte ens över sundet. Han finner sina orosmoment på hemmaplan. Huh, Feministiskt initiativ? Miljöpartiet??? Stor humor! Om man vill kan man raljera över hur Ortmark kanske föreställer sig att det är de 20 svenska EU-parlamentarikerna som styr i Bryssel, och man kan fälla snorkiga kommentarer som min egen om hur extremism tycks ligga i betraktarens öga, men den absolut bästa repliken på Ortmarks utfall, vilken med säker tonträff och exemplarisk följsamhet anpassade sig till den nivå på argumentation som Ortmark själv slagit an, stod signaturen grodaeu för, med en tweet som bär hela vägen fram till guldmedalj på min lista över maj månads roligaste tweets.
  1. grodaeu, 26 maj 2014:
  Men vafan Åke.
  1) Man skall inte blanda Kosken och Rohypnol
  2) Definitivt inte före lunch
Hatten av för dessa fem stora humorister: Stanley Sjöberg, René Descartes, Gud, Åke Ortmark och grodaeu!

4 kommentarer:

 1. Arne Söderqvist6 juni 2014 09:51

  Komiskt var det kanske inte, utan snarare tragikomiskt, när jag såg TV-programmet "Klass 9A" för något år sedan.
  Matematikläraren hade slagit vad med en fullkomligt omotiverad elev om att han skulle kunna lära henne (OBS! dativform och ackusativform av pronominet "hen") Pythagoras sats på en timme.
  Förhöret som skulle visa att han lyckats gick till på ungefär följande sätt. (Eleven sade ingenting; det var bara läraren som talade.)

  -Kan du peka på hypotenusan?
  -Nej, det där är en katet! Försök igen.
  -Nej det där är ju den andra kateten. Alltså, vilken sida är det som är hypotenusan?
  -Men den sidan pekade du ju på först. Det var ju en katet!
  -Ja, alldeles riktigt! Det där är alltså hypotenusan.
  -Kan du nu peka på den räta vinkeln?
  -Nej, VINKELN! Det där var ju en katet!
  -Så där ja, där har vi den räta vinkeln! Jag visste väl att du egentligen kan det här!

  SvaraRadera
 2. A major source of conflict is, "My will be done."

  SvaraRadera
 3. Åke Ortmark twittrar sitt tack för silvermedaljen, och meddelar "utan skymt av ironi" att hans prisbelönta tweet är "bland det bästa som sagts"!

  SvaraRadera
 4. Vad gäller min fräckhet att ifrågasätta äktheten i bronspristagarens identitet, så är det ett påhopp som denne råkat ut för även från andra håll, men häromdagen gav han svar på tal:

  "My account isn't fake. It's absolutely real. The only reason it's not verified is being verified has never been My style."

  SvaraRadera