söndag 26 oktober 2014

Om framtida intelligenta robotars personlighetsdrag

Utmärkta tidskriften Forskning & Framsteg har en frågespalt, dit läsare får inkomma med sina undringar, vilka redaktionen vidarebefordrar till olika forskare och experter för att få svar. Deras urval av experter kan man naturligtvis om man så vill ha synpunkter på, men nyligen hände det sig i alla fall att de vände sig till yours truly. Det rörde sig om en fråga från signaturen Mårten, vilken löd som följer:
    I Vernor Vinges roman Rainbows End är en omogen personlighet ett av de karaktärsdrag som man förväntar sig hos en artificiell intelligens, AI. Hur är det i verkligheten? Kan vi göra några förutsägelser om hurdana personligheter artificiella intelligenser kommer att ha om de dyker upp?
Mitt svar inleds med det försiktiga påpekandet att "det är svårt att göra några bestämda förutsägelser om detta", men den anförda svårigheten till trots fortsätter jag glatt att bre ut diverse funderingar och spekulationer över cirka trehundra ord. Läs hela mitt svar i Forskning & Framsteg 9/2014!

1 kommentar:

  1. Teorin du nämner i svarets sista stycke är förstås högst oroande. Är människor precis likadana som de intelligenta robotorna i den här teorin? Varför inte? Kan mänskligheten överleva även om vi är som robotarna i den teorin? Det är väl inte bara intelligenta robotar som är ett problem. Intelligenta människor är ett väl så stort problem, om människor är skapta som dessa intelligenta robotar. Det verkar inte PK att anta att människan har en sådan natur. Kanske vår tidigare landsfader Reinfeldt tillsammans med miljöpartister och FI:are kan lära robotarna kärlek? Kanske behöver man bara skälla elaka robotar för att vara rasister och mobba ut dem efter bästa förmåga för att hålla dem i schack?

    SvaraRadera