torsdag 14 juni 2012

Norsk sifferunderhållning dryftad i Umeå

Jag skriver detta på väg hem från nyss avslutade NORDSTAT - 24th Nordic Conference on Mathematical Statistics i Umeå - en mycket lyckad konferens, kan jag lite skrytsamt (jag satt i programkommittén) sammanfatta den. Höjdpunkterna var många. Hit hörde Richard Gills öppningsföredrag om statistisk argumentation i rättsväsendet, som jag häromdagen gjorde reklam för, och hit hörde också den norske biostatistikern och (numera) TV-profilen Jo Røisliens föredrag. Røislien diskuterade popularisering av matematik och statistik med utgångspunkt i sin TV-serie Siffer, som i höstas visades i norsk TV på bästa sändningstid och nådde (med norska mått mätt) storpublik.

Kan man verkligen gå hem i TV-sofforna med ett program om matematikens och statistikens metoder och reslutat? Tydligen. Och varför inte? Fredrik Lindströms Värsta språket, som ju blev mäkta populärt här i Sverige, behandlar visserligen ett annat ämne, men är ett program i samma anda (och tjänade enligt Røislien som en av inspirationskällorna för Siffer).

Jo Røislien och den övriga redaktionen lade flera års arbete på att fundera över hur olika centrala matematiska och statistiska begrepp kan säljas in hos den breda TV-publiken. Ett exempel är linjär regression, som i det matematiska uppslagsverket Wolfram MathWorld beskrivs så här:
    A regression that is linear in the unknown parameters used in the fit. The most common form of linear regression is least squares fitting.
Denna förklaring dömde Røislien ut som oduglig för den typiske TV-tittaren, som inte vet vad "regression" betyder, och ej heller "linear", eller "parameter", eller "fit", eller "squares", eller "fitting". Vad göra? Efter mycket funderade slogs han plöstsligt av snilleblixten att beskriva linjär regression som en promenad med hunden:

Snälla SVT, kan vi inte göra ett försök med NRK:s Siffer-koncept?

3 kommentarer:

  1. Tycker jag absolut!
    Svante

    SvaraRadera
  2. En tanke jag fick nu är att ha ett TV-program av samma typ som SVT Plus. Där man har varor och tjänster som inte uppfyllt förväntningarna, kunderna är upprörda och får sin röst hörda via detta program. Och där kan man tillämpa matematik och statistik på ett instruktivt sätt. Kanske varje avsnitt har successivt mer avancerade begrepp och beräkningar. Och samtliga avsnitt finns tillgängliga online ifall man vill "komma ikapp" så att säga.

    SvaraRadera