fredag 1 juni 2012

Tage Danielsson om Pythagoras sats

Ett av de mest prisvärda bokinköp jag gjort på senare år var då jag på en loppmarknad förrförra sommaren inhandlade ett exemplar av Tage Danielssons bok Bok från 1963 till det facila priset av 5 kr. I denna bok får vi ta del av ett mäkta instruktivt svep över olika litterära stilar, från memoarer och pamfletter till schlagertexter och middagstal. I ett särskilt kapitel rubricerat Åsikter bjuder författaren på en uppsättning sådana, som läsekretsen inbjuds att låna och återge på tidningars insändarsidor. Hans avsikt är att höja kvaliteten på dessa sidor. Behovet av en sådan kvalitetshöjning anser han vara mycket stor, och exemplifierar med vad han betecknar som en "insändare av normalkvalité":
  Herr redaktör!

  Tillåt en vanlig medborgare att yttra sig i en fråga. Jag anser att Francoregimen borde störtas, för det är ju förtryck där, men det finns ju fina badstränder, och därför tycker jag Franco är bra.

  Semesterfirare, 32 år.
Ja, det var ju inte någon särskilt lyckad insändare, men till form och innehåll dessvärre ack så typisk, såväl 1963 som idag. Och jag undrar i mitt stilla sinne vad Tage Danielsson skulle ha tyckt om dagens vildvuxna bloggosfär, som knappast kan sägas hålla högre kvalitet än insändarsidorna. Min egen blogg utgör näppeligen något undantag, så varför inte slå till och, i hopp om att åstadkomma åtminstone en tillfällig kvalitetsförbättring, låna en av Tages åsikter? Jag väljer en som handlar om ett av mina favoritämnen - matematik - och som rentav anknyter till den bloggpost om högdimensionell geometri jag skrev för ett par veckor sedan. Läs och betänk!
  Pythagoras påstår att kvadraten på hypotenusan är lika med summan av kvadraterna på kateterna. Det där är väl mest facksnack. Jag trodde aldrig på geometrin i skolan, och jag tycker det är onödigt att tuta i små barn en massa påståenden och bevis som man aldrig stöter på i verkliga livet. Jag har i varje fall aldrig varit i den belägenheten att jag har stött på ett par kateter, med kvadrater på, och därvid resonerat så här: "Ja nu har jag kvadraten på ett par kateter här. Undras just om summan utav dessa kan vara lika med kvadraten på hypotenusan?"

  Allvarligt talat, vad har man för glädje av en sådan frågeställning?

5 kommentarer:

 1. "Kapitalismens överlägsenhet som skapare av ett bättre människosläkte bevisas väl bäst av den enkla sanningen att det finns få 75-åriga gruvarbetare som kan klå Marcus Wallenberg i tennis."

  SvaraRadera
 2. En liten fin sammankoppling. Din blogg utgör visst ett undantag.

  SvaraRadera
 3. "Människan har skapat Gud till sin avbild, längre räckte inte hennes fantasi."

  SvaraRadera
 4. Stor ironi.
  /tonyf

  SvaraRadera
 5. Tage Danielsson skulle nog, som den stora humanist han var, haft ett visst överseende.

  SvaraRadera